Το Ισραήλ τιμά τη συμπλήρωση 3 ετών από την 7η Οκτωβρίου — Ευρωπαίοι ηγέτες υπογραμμίζουν την ανάγκη αντιμετώπισης του αντισημιτισμού

Ευρωπαίοι ηγέτες εξέδωσαν ανακοινώσεις με αφορμή την τρίτη επέτειο από την υπό την ηγεσία της Χαμάς εισβολή και σφαγή στο νότιο Ισραήλ, καταδικάζοντας την επίθεση και την παγκόσμια έξαρση του αντισημιτισμού που ακολούθησε στο πέρασμά της, ενώ παράλληλα τόνισαν τις προσπάθειες για την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ έγραψε ότι το Λονδίνο θυμάται όσους «δολοφονήθηκαν παράλογα» από τους τρομοκράτες της Χαμάς στην επίθεση, προσθέτοντας ότι στα χρόνια που μεσολάβησαν από την 7η Οκτωβρίου, «έχουμε γίνει μάρτυρες μιας ανησυχητικής αύξησης της αντισημιτικής συμπεριφοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο» και ότι «η κακοποίηση και η βία» εναντίον της βρετανικής εβραϊκής κοινότητας «δεν θα γίνουν ανεκτές».
«Στο εξωτερικό, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προς μια λύση δύο κρατών, με τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να ζουν δίπλα-δίπλα με ειρήνη και ασφάλεια. Μια επίθεση εναντίον Εβραίων στη Βρετανία είναι επίθεση εναντίον όλων μας», ανέφερε.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε τις «βάρβαρες» επιθέσεις, προσθέτοντας ότι 51 Γάλλοι πολίτες σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα. «Η καταπολέμηση του αντισημιτισμού και της τρομοκρατίας, παντού και πάντα, και η εργασία για την ειρήνη και την ασφάλεια όλων: αυτή είναι η δέσμευση της Γαλλίας», έγραψε σε γαλλόφωνη ανάρτησή του στο X.
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι η 7η Οκτωβρίου «σηματοδότησε μια βαθιά ρήξη» και ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αντισημιτισμό με αποφασιστικότητα. Οι Εβραίοι θα πρέπει να μπορούν να ζουν εδώ χωρίς φόβο», σε γερμανόφωνη ανάρτησή του.
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάγια Κάλας έγραψε ότι «η Χαμάς επέφερε ανείπωτα δεινά στον ισραηλινό λαό και άφησε πίσω της καταστροφή», προσθέτοντας: «Η Χαμάς πρέπει να αφοπλιστεί ώστε να μπορέσει να προχωρήσει το [υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ] Ειρηνευτικό Σχέδιο για τη Γάζα». Η Κάλας δήλωσε ότι η ΕΕ «απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε μορφή αντισημιτισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη».
Οι σχέσεις του Ισραήλ με την Ευρώπη έχουν γίνει ολοένα και πιο τεταμένες στα χρόνια που πέρασαν από την 7η Οκτωβρίου, εν μέσω αυξανόμενης ευρωπαϊκής κριτικής και τιμωρητικών μέτρων για τον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Γάζα και την εποικιστική πολιτική, καθώς και ισραηλινών κατηγοριών ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τον ανεξέλεγκτο αντισημιτισμό.
πηγή:Times of Israel
