Πτήση της Austrian Airlines από Τελ Αβίβ προς Βιέννη πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση λόγω απειλής για βόμβα

Απειλή για βόμβα σε πτήση της Austrian Airlines από το Τελ Αβίβ προς τη Βιέννη την Κυριακή ανάγκασε το αεροσκάφος να εκτραπεί προς τη Βουλγαρία, σύμφωνα με τις βουλγαρικές αρχές και την αεροπορική εταιρεία.
Το πλήρωμα της Austrian Airlines αποφάσισε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στη Σόφια, αφού φέρεται να έλαβε απειλή για βόμβα καθώς πλησίαζε τη Ρουμανία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών της Βουλγαρίας, προσθέτοντας ότι οι επιβάτες απομακρύνθηκαν από το αεροσκάφος μετά την προσγείωση.
Η εφημερίδα Haaretz μετέδωσε ότι η απειλή προήλθε από Αυστριακό πολίτη ο οποίος δεν επέβαινε στην πτήση.
Η πολεμική αεροπορία της Βουλγαρίας απογείωσε μαχητικό αεροσκάφος MiG-29 για να συνοδεύσει το επιβατικό αεροπλάνο στο πλαίσιο των καθιερωμένων διαδικασιών, δήλωσε το υπουργείο Μεταφορών.
Η αεροπορική εταιρεία δήλωσε στο AFP ότι στην πτήση επέβαιναν 51 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα, και ότι ξεκίνησε έλεγχος ασφαλείας του αεροσκάφους —ενός Airbus A320— αφού προσγειώθηκε με ασφάλεια στη Σόφια περίπου μισή ώρα μετά την απειλή.
«Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος του αεροσκάφους, οι επιβάτες θα επαναπρογραμματιστούν σε εναλλακτικές πτήσεις το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η αεροπορική εταιρεία.
Το αεροπλάνο φέρεται να μετέφερε αντιπροσωπεία νέων που επρόκειτο να μιλήσουν στα Ηνωμένα Έθνη.
Σύμφωνα με δεδομένα του Flightradar24, το αεροσκάφος, με αριθμό νηολογίου OE-LZE, εισήλθε στον ρουμανικό εναέριο χώρο γύρω στις 9:10 μ.μ. προτού στραφεί νότια και κατευθυνθεί πίσω προς τη Βουλγαρία, όπου και προσγειώθηκε στη Σόφια.
Δεδομένα από άλλη πλατφόρμα παρακολούθησης πτήσεων, το ADS-B Exchange, δείχνουν ότι το αεροσκάφος εξέπεμπε κωδικό squawk 7700 —σήμα γενικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης— περίπου την ίδια ώρα.
Το υπουργείο Μεταφορών ανέφερε ότι συγκροτήθηκε ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων και οι αρμόδιες αρχές ξεκίνησαν έρευνα για το περιστατικό.
Οι αεροπορικές εταιρείες, ιδίως όσες πραγματοποιούν πτήσεις προς το Ισραήλ, βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής μετά το περιστατικό του περασμένου μήνα, όταν ο συγκυβερνήτης πτήσης της flydubai με προορισμό το Τελ Αβίβ από το Ντουμπάι επιτέθηκε στον κυβερνήτη, σχεδιάζοντας να ρίξει εσκεμμένα το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, αλλά ακινητοποιήθηκε από τον κυβερνήτη, τους επιβάτες και το πλήρωμα.
Το περιστατικό έχει πυροδοτήσει εκκλήσεις για προσεκτικότερο έλεγχο των κανονισμών αεροπορικής ασφάλειας του Ισραήλ, καθώς και κατηγορίες ότι οι αρχές του Υπουργείου Μεταφορών αγνοούσαν επί μακρόν προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους από ξένες αεροπορικές εταιρείες που πετούν προς το Ισραήλ.
Την περασμένη εβδομάδα, πτήση της Delta που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν ελέγχθηκε και κρίθηκε ασφαλής έπειτα από ανώνυμη αναφορά που ισχυριζόταν ότι στο αεροσκάφος υπήρχε «ύποπτος» μηχανισμός.
Επίσης την περασμένη εβδομάδα, τόσο η Κροατία όσο και η Γερμανία απογείωσαν μαχητικά αεροσκάφη αφού εμπορική πτήση από το ελληνικό νησί διακοπών της Κέρκυρας προς τη γερμανική πόλη της Νυρεμβέργης εξέπεμψε κατά λάθος συναγερμό αεροπειρατείας.
πηγή:Times of Israel
