«Πλήρη απαγόρευση» εισόδου των ισραηλινών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα κήρυξαν οι Χούθι της Υεμένης

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα (08/06) πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ και κήρυξαν απαγόρευση εισόδου στην Ερυθρά Θάλασσα για την ισραηλινή ναυτιλία.
Οι Χούθι παρενόχλησαν φορτηγά πλοία στον ζωτικής σημασίας θαλάσσιο δρόμο κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, αναγκάζοντας πολλές εταιρείες σε μια μεγάλη παράκαμψη γύρω από την άκρη της νότιας Αφρικής.
Η απειλή τους έρχεται καθώς τα Στενά του Ορμούζ, η πύλη προς τη θάλασσα του Κόλπου και τους εξαγωγείς ενέργειας, παραμένει αποκλεισμένη από το Ιράν ως αποτέλεσμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
«Δηλώνουμε πλήρη και ολοκληρωτική απαγόρευση της ισραηλινής θαλάσσιας ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα», ανέφερε ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων των Χούθι. «Θεωρούμε όλες τις εχθρικές κινήσεις νόμιμους στρατιωτικούς στόχους για τις ένοπλες δυνάμεις μας από τη στιγμή που εκδίδεται αυτή η δήλωση».
Οι Χούθι, οι οποίοι εντάχθηκαν στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής για να υποστηρίξουν το Ιράν τον Μάρτιο, δεν είχαν ανακοινώσει πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ από τότε που ξεκίνησε μια εύθραυστη εκεχειρία στις 8 Απριλίου.
Ανέφεραν ότι «εξαπέλυσαν ένα μπαράζ πυραύλων που στόχευε ευαίσθητους ισραηλινούς εχθρικούς στόχους», ισχυριζόμενοι ότι οι επιθέσεις «πέτυχαν τους στόχους τους με ακρίβεια».
Ο ισραηλινός στρατός είχε γράψει νωρίτερα στο Telegram ότι «εντόπισε την εκτόξευση ενός πυραύλου από την Υεμένη προς το ισραηλινό έδαφος, και τα συστήματα αεροπορικής άμυνας λειτουργούν για να αναχαιτίσουν την απειλή».
Η επίθεση των Χούθι ήρθε καθώς το Ισραήλ και το Ιράν αντάλλαξαν πυρά τη Δευτέρα, θέτοντας την εκεχειρία υπό νέα πίεση και απειλώντας τις ελπίδες για μια ειρηνευτική συμφωνία.
Οι Χούθι και η Χεζμπολάχ με έδρα τον Λίβανο, αποτελούν μέρος της ομάδας «Άξονας Αντίστασης» φιλοϊρανικών δυνάμεων που αντιτίθενται στο Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι αντάρτες από τον βορρά της Υεμένης ελέγχουν μεγάλο μέρος της χώρας για περισσότερο από μια δεκαετία, αφότου κατέλαβαν την πρωτεύουσα και εκδίωξαν την κυβέρνηση, τον Σεπτέμβριο του 2014.
Πηγή: ertnews.gr
