Ο Τραμπ δηλώνει ότι οι ΗΠΑ τηρούν «χαμηλούς τόνους» στη σύγκρουση με το Ιράν, δίνοντας χρόνο στην οικονομική πίεση να αποδώσει

10 Αυγούστου, 2026 Διεθνή

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Κυριακή ότι η Ουάσιγκτον τηρεί «χαμηλούς τόνους» στην προσέγγισή της προς το Ιράν και διεξάγει μόνο «ημι-διαπραγματεύσεις» με την Ισλαμική Δημοκρατία, καθώς η τελευταία υποφέρει από δεινή οικονομική κατάσταση.
Οι δηλώσεις, οι οποίες έγιναν σε μια σύντομη τηλεφωνική συνέντευξη με τον Μπαράκ Ραβίντ του Channel 12 και του Axios, έδειξαν ότι ο Τραμπ παραιτείται από ένα στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράν και προετοιμάζεται αντίθετα να αφήσει την αυξανόμενη οικονομική πίεση να επιφέρει το πλήγμα της.
Τα σχόλια του Τραμπ ήρθαν αφότου το Ιράν έθεσε το Σάββατο δραστικούς νέους όρους για την άρση του αποκλεισμού στα Στενά του Ορμούζ, από τα οποία διερχόταν περίπου το ένα πέμπτο των παγκόσμιων εμπορικών αποστολών πετρελαίου μέχρι τη στιγμή που οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εξαπέλυσαν τον πόλεμο κατά του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου.
Ξεχωριστό δημοσίευμα την Κυριακή ανέφερε ότι ο Τραμπ ετοιμαζόταν να διακηρύξει τη νίκη στον πόλεμο εφόσον επανανοίξουν τα στενά, ακόμη και χωρίς μια συμφωνία που θα διασφάλιζε τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Εν τω μεταξύ, η Τεχεράνη επέμεινε διπλά στις απαιτήσεις της και αρνήθηκε τη διεξαγωγή άμεσων συνομιλιών με τις ΗΠΑ.
Οι νέες απαιτήσεις του Ιράν ματαίωσαν τις ελπίδες των μεσολαβητών την περασμένη εβδομάδα ότι το Ιράν, το Ομάν και οι ΗΠΑ θα ανακοίνωναν συμφωνία για το επανανοιγμα της κρίσιμης θαλάσσιας οδού, μετέδωσε ο Ραβίντ. Ο ίδιος ο Τραμπ είχε απειλήσει με μαζικά στρατιωτικά πλήγματα κατά του Ιράν, για να υπαναχωρήσει στις αρχές της περασμένης εβδομάδας επικαλούμενος πρόοδο στις συνομιλίες.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον Ραβίντ, ο Τραμπ στην τηλεφωνική συνέντευξη δεν απείλησε το Ιράν ούτε καταφέρθηκε εναντίον του επειδή καθυστερεί τη συμφωνία, η οποία θα παρείχε στο Ιράν πρωτοφανή έλεγχο στη θαλάσσια κυκλοφορία στα στενά.
Μιλώντας στον Ραβίντ, ο Τραμπ ανέφερε: «Τηρούμε χαμηλούς τόνους» στις συνομιλίες με την Τεχεράνη.
«Διεξάγουμε μόνο ημι-διαπραγματεύσεις μαζί τους. Απλώς παρακολουθούμε το Ιράν με τον τεράστιο πληθωρισμό του και το γεγονός ότι δεν έχει χρήματα», δήλωσε. «Θα διευθετηθεί. Πάντα διευθετείται. Είναι σαν παιχνίδι σκάκι».
Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι το καθεστώς του Ιράν βρισκόταν «σε πολύ κακή κατάσταση» οικονομικά, με ανεπαρκή κονδύλια για την πληρωμή των στρατιωτών, και ότι ο ναυτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ στη ναυσιπλοΐα που συνδέεται με το Ιράν επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την οικονομική κρίση της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον Ραβίντ.
Από την άλλη πλευρά, ο Τραμπ σημείωσε ότι οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες εκτινάχθηκαν σε πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι αφότου το Ιράν έκλεισε τον Ορμούζ νωρίς στον πόλεμο, έχουν έκτοτε υποχωρήσει γύρω στα 75 δολάρια, ελαφρύνοντας το βάρος του πολέμου για τους Αμερικανούς καταναλωτές.
Αμερικανοί αξιωματούχοι που επικαλείται το δημοσίευμα ανέφεραν ότι ο Τραμπ είχε πειστεί από την περασμένη εβδομάδα να αποκλιμακώσει τον πόλεμο, με έναν αξιωματούχο να δηλώνει ότι η παύση των αγορών υποχρεώνει το Ιράν να αντιμετωπίσει την εγχώρια οικονομική του κρίση.
Όπως έχει αναφερθεί και αλλού, οι αξιωματούχοι επικαλέστηκαν διαφωνίες εντός του Ιράν μεταξύ ενός στρατοπέδου υπό τον Πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν, το οποίο υποστηρίζει μια συμφωνία για την αποφυγή της οικονομικής κατάρρευσης, και ενός στρατοπέδου υπό τον διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης Αχμάντ Βαχιντί, το οποίο αντιτίθεται σε παραχωρήσεις προς τις ΗΠΑ.
Και οι δύο πλευρές ισχυρίζονται ότι έχουν την υποστήριξη του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Μοτζταμπά Χαμενεΐ, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί δημόσια αφότου φέρεται να τραυματίστηκε στο πλήγμα που σκότωσε τον πατέρα και προκάτοχό του, Αλί Χαμενεΐ, στην αρχή του πολέμου.
Την Κυριακή, το γραφείο του Μοτζταμπά Χαμενεΐ ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος συνάντησε πρόσφατα τον Πεζεσκιάν «στην αρχή του τρίτου έτους της προεδρίας του» και οι δυο τους «συζήτησαν λεπτομερώς τα ζητήματα και τα προβλήματα της χώρας», συμπεριλαμβανομένης της «τρέχουσας στρατιωτικής κατάστασης και των μελλοντικών προοπτικών».
Ο Πεζεσκιάν, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούλιο του 2024, είχε δηλώσει στις αρχές Μαΐου ότι συνάντησε τον Χαμενεΐ, επίσης χωρίς να προσδιορίσει την ημερομηνία, αλλά το γραφείο του ανώτατου ηγέτη δεν είχε προβεί σε δηλώσεις εκείνη τη στιγμή.
Ο πρόεδρος είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι η επικοινωνία με τον Χαμενεΐ ήταν «πολύ δύσκολη αυτή τη στιγμή», εν μέσω φημολογίας για την υγεία του ανώτατου ηγέτη.
Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ παραμένει υπόκρυφος αφότου έγινε ανώτατος ηγέτης μετά τον θάνατο του πατέρα του. Για να αποφύγει τη στοχοποίηση, φέρεται να επικοινωνεί με άλλες ανώτερες προσωπικότητες του καθεστώτος μέσω μιας αργής συστοιχίας ενδιαμέσων. Ο Χαμενεΐ δεν έχει παράγει ηχογραφημένα ή βιντεοσκοπημένα μηνύματα, αν και τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν δημοσιεύσει γραπτές δηλώσεις που αποδίδονται σε αυτόν.
Την Κυριακή, το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim επικαλέστηκε στρατηγό των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) να δηλώνει ότι εικόνες του Χαμενεΐ ανάμεσα στον κόσμο και σε συναντήσεις θα δημοσιευθούν «στο μέλλον». Ο στρατηγός δεν παρείχε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

πηγή:Times of Israel