Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Βανς δηλώνει ότι το Ιράν θα λάβει κεφάλαια μόνο εάν συμμορφωθεί με τη συμφωνία

12 Ιουνίου, 2026 Διεθνή

Ο Αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς δηλώνει την Παρασκευή ότι δεν θα αποδεσμευτούν κεφάλαια προς το Ιράν για την υπογραφή μιας συμφωνίας με τις ΗΠΑ ή για τη συμμετοχή σε μια συνάντηση, προσθέτοντας ότι η πιθανή συμφωνία είναι δομημένη έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι τα οικονομικά οφέλη θα ροήσουν προς την Τεχεράνη εάν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
«Πρώτον, οι Ιρανοί δεν λαμβάνουν μετρητά και δεν αποδεσμεύονται κεφάλαια απλώς και μόνο για την υπογραφή μιας συμφωνίας ή για τη συμμετοχή σε μια συνάντηση», έγραψε ο αντιπρόεδρος στο X.
Το Ιράν πρόκειται να λάβει έως και 24 δισεκατομμύρια δολάρια σε ελάφρυνση κυρώσεων εάν συμμορφωθεί με τη συμφωνία. «Η συμφωνία είναι δομημένη έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι οι ανησυχίες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους τίθενται σε προτεραιότητα, και ότι εάν η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, τότε τα οικονομικά οφέλη θα ροήσουν προς αυτούς και προς ολόκληρη την περιοχή», προσθέτει ο Βανς.

πηγή:Times of Israel