Απολογούνται σήμερα οι συλληφθέντες για τους στημένους αγώνες μπάσκετ – Το παρασκήνιο της έρευνας και οι 50 ύποπτοι αγώνες

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων οδηγούνται οι έξι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της χειραγώγησης αγώνων μπάσκετ που συνελήφθησαν χθες μετά από εντάλματα που εκδόθηκαν από τις δικαστικές αρχές.
Οι κατηγορούμενοι, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλης Λιόλιος και παράγοντες του αθλήματος είναι αντιμέτωποι με αδικήματα που αφορούν κατά περίπτωση δωροδοκία και δωροληψία στο πλαίσιο του αθλητικού νόμου.
Τα εντάλματα εκδόθηκαν μετά την διερεύνηση από τον αθλητικό Εισαγγελέα καταγγελιών περί χειραγώγησης αγώνων σε όλες τις κατηγορίες και αφορούν τον επικεφαλής της ΕΟΚ, τρεις διαιτητές, έναν αρχιδιαιτητή – ειδικό σύμβουλο διαιτησίας κι έναν επιχειρηματία – πρώην αθλητή.
Οι κατηγορούμενοι θα βρεθούν ενώπιον του ανακριτή που θα χειριστεί την υπόθεση, από τον οποίο αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία ώστε να ενημερωθούν επί των στοιχείων της δικογραφίας και να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.
Οι καταγγελίες που οδήγησαν στις συλλήψεις
Ο Εισαγγελέας αποδίδει κατά περίπτωση στους οι έξι τα αδικήματα της δωροδοκίας και δωροληψίας στο πλαίσιο του αθλητικού νόμου, με στόχο την χειραγώγηση (στημένοι αγώνες) σε παιχνίδια της πρώτης κατηγορίας του μπάσκετ αλλά και άλλων κατηγοριών.
Κατά την δικογραφία, ο χρονικός ορίζοντας της υπό ποινικό έλεγχο υπόθεσης φαίνεται να αφορά τουλάχιστον την τελευταία πενταετία. Η δικογραφία φέρεται να περιλαμβάνει μηνύματα παραγόντων και καταθέσεις – καταγγελίες που ετέθησαν υπόψη του αθλητικού εισαγγελέα.
Τον Αύγουστο του 2026 ξεκίνησε η έρευνα. Η δικογραφία διαβιβάστηκε στον ανακριτή, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία εικοσιτετράωρα αποφάσισε να εκδώσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος των έξι κατηγορουμένων.
Αυτό συνέβη, καθώς θεωρήθηκαν ύποπτοι τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων, με το σκεπτικό ότι ορισμένοι εξ αυτών, είναι ακόμα εν ενεργεία παράγοντες στο μπάσκετ.
Στο στόχαστρο 50 αγώνες
Περίπου 50 αγώνες μπάσκετ από όλες τις κατηγορίες τίθενται στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτο υλικό που περιήλθε στα χέρια του Αθλητικού Εισαγγελέα ήταν καταγγελία που έγινε τον περασμένο Απρίλιο από την ΚΑΕ Αμαρουσίου. Η καταγγελία αφορούσε τη λειτουργία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) και τον πρόεδρό της.
Η εισαγγελική έρευνα εμπλουτίστηκε και με άλλες καταγγελίες και καταθέσεις μαρτύρων. Δύο από τους μάρτυρες έδωσαν καταθέσεις που κρίθηκαν εξόχως σημαντικές καθώς εισέφεραν στοιχεία για τον τρόπο που στήνονται αγώνες. Η γνώση τους είναι πρωτογενής καθώς φαίνεται να ομολόγησαν ότι έχουν δεχθεί στο παρελθόν χρήματα για στημένους αγώνες.
Η αυτόβουλη πρωτοβουλία τους να συνεργαστούν με την εισαγγελική Αρχή, τους απάλλαξε από ποινικές ευθύνες εφόσον κατήγγειλαν όσα γνώριζαν για παράνομες πράξεις στον χώρο του μπάσκετ.
Στο υλικό της εισαγγελικής έρευνας περιλαμβάνονται μηνύματα και άλλα στοιχεία, που παραπέμπουν σε χειραγώγηση αγώνων τόσο στην κορυφαία κατηγορία όσο και σε άλλες, ακόμη και σε εφηβικά αλλά και σχολικά πρωταθλήματα. Η όλη δράση εκτείνεται από το 2016 έως το 2026, με αντικείμενο περίπου 50 αγώνες, μεταξύ των οποίων και ένας στο εξωτερικό.
Περίπου 800.000 σε σπίτι διαιτητή
Από τις μέχρι τώρα έρευνες που έχουν γίνει στα σπίτια και όχι μόνο των εμπλεκομένων, έχει βρεθεί ένα υπέρογκο χρηματικό ποσό σε ένα από τα σπίτια ενός εκ των συλληφθέντων.
Πρόκειται για ένα ποσό που ξεπερνά τις 800.000 ευρώ που δεν δικαιολογείται από τις τακτικές αποδοχές, αλλά και ένα ποσό των 10.000 ευρώ που έχει βρεθεί στο σπίτι ενός επίσης συλληφθέντα.
πηγή:ertnews.gr
