Συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Στην ανάγκη για ενότητα και συσπείρωση στη δύσκολη για το κόμμα συγκυρία επέμεινε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ. Επανέλαβε ότι σταθερά «τείνει χειρα φιλίας». Από τη συνεδρίαση στην οποία έγινε εκτενής συζήτηση για το σχεδιασμό του κόμματος για τα αναπτυξιακά θεματικά συνέδρια, απουσίασε η Έφη Αχτσιόγλου η οποία είχε ενημερώσει από χθες ότι δεν θα παρίστατο λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Από την Κουμουνδούρου κράτησαν χαμηλούς τόνους καταγράφοντας ως δικαιολογημένη την απουσία.

Το Σαββατοκύριακο θα γίνει η διάσκεψη των μελών που είναι κοντά στις θέσεις της κυρίας Αχτσιόγλου και των 6 + 6 και εκεί θα υπάρξει και καλύτερη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι και αν θα υπάρξουν εξελίξεις για το μέλλον τους στο ΣΥΡΙΖΑ. Αν δηλαδή, υπάρχει ακόμα πιθανότητα η πλειοψηφία με τη μειοψηφία που έχει παραμείνει να μπορούν να συμπορευτούν.

Μοιάζει δύσκολο το σενάριο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, γίνονται προσπάθειες να μην προχωρήσει ένα νέο πολιτικό διαζύγιο και μάλιστα πιθανώς ευρύτερης κλίμακας σε επίπεδο βουλευτών. Οι δύο γραμματείς είχαν και έχουν σειρά επαφών. Η πιο πρόσφατη συνάντηση που έκαναν η Ράνια Σβίγκου και ο Γιώργος Βασιλειάδης ήταν με Αλέξη Χαρίτση και Νάσο Ηλιοπούλο.

Γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχουν συζητησεις και προσπαθειες να μείνει το κόμμα ενωμένο και να υλοποιήσει την εντολή για αξιόπιστη ισχυρή και αποτελεσματική αξιωματική αντιπολιτευση που θα συνεχίζει να εκφράζει τη λαϊκή βούληση και εντολή. Το κλίμα πάντως από στελέχη της Κουμουνδούρου είναι ότι προσδοκούν να υπάρξει αποτέλεσμα από αυτές τις επαφές.

«Φουντώνουν» τα σενάρια μετά το δείπνο Τσίπρα – Σακελλαρίδη

Το τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη πυροδοτεί νέα σενάρια για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος. Η αρνητική αναφορά του Στέφανου Κσσελάκη στο μαξιλάρι των 37 δισ. της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, άναψε φωτιές, με σειρά στελεχών – οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται ήδη εκτρός κόμματος – να κατακεραυνώνουν τον νέο πρόεδρο, μιλώντας για χτήπημα κατά του Αλέξη Τσίπρα.

Σχετικά με τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδηδεν υπάρχει εικόνα για το περιεχόμενο της. Η μόνη διαρροή από την πλευρά πηγών κοντά στον κ. Τσίπρα – κλείνοντας τα σενάρια που αναπτύχθηκαν – είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός συναντάται κατά καιρούς με φίλους και πρώην συνεργάτες και ότι δεν πρέπει όλα να τα συνδέουμε με την πολιτική επικαιρότητα. Ο κ. Τσίπρας έχει αποδείξει ότι επιθυμεί να μην εμπλέκουν το όνομά του με τις εξελίξεις στο κόμμα. Κατά πολλούς, αυτή του η στάση σχετίζεται με το ρόλο του ως ενωτικού παράγοντα και αυτό φαίνεται ότι συνεχίζει να πράττει. Υπενθυμίζεται ότι έχει επιλέξει να μην κάνει δημόσια παρέμβαση έως τώρα.

«Γρίφος» τα επόμενα βήματα Αχτσιόγλου – Το βλέμμα στην πανελλαδική συνδιάσκεψη

Αρκετά πριν από τη συνεδρίαση, ήδη από την Τρίτη (14/11) η κ. Αχτσιόγλου είχε ενημερώσει ότι δεν θα παρίστατο λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Από την Κουμουνδούρου, καταγράφουν την απουσία της ως δικαιολογημένη. Το Σαββατοκύριακο θα γίνει η διάσκεψη των μελών, εκατοντάδων μελών που είναι δίπλα στις θέσεις της κ. Αχτσιόγλου και των «6+6» και εκεί πλέον πιστεύεται ότι θα υπάρξει καλύτερη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι και αν θα υπάρχουν άμεσες εξελίξεις, αν δηλαδή υπάρχει ακόμα πιθανότητα, η πλειοψηφία με τη μειοψηφία που έχει παραμείνει έως τώρα στο κόμμα, να μπορούν να συμπορευτούν. Αν και μοιάζει δύσκολο, στελέχη συνεχίζουν να στέλνουν ενωτικά μηνύματα και φαίνεται να καταβάλλονται προσπάθειες για να μην προχωρήσει νέο πολιτικό «διαζύγιο».

%d