Το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας-Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου 2023 κατόπιν συνεννόησης των δύο μερών. Στη συνάντηση θα παραστεί και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ θα γίνει με αντιπροσωπεία υπουργών και από τις δύο κυβερνήσεις. Επομένως, στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί και το επόμενο τετ α τετ κορυφής του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας ήταν αρχικά προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, τελικά αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, παρουσία και του προέδρου της γείτονος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας είναι στην ουσία ο τρίτος πυλώνας αυτής της προσπάθειας που γίνεται για τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Στη θετική ατζέντα ήταν ο πολιτικός διάλογος, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τους προηγούμενους μήνες, στις αρχές του Οκτωβρίου, ενώ έγινε ακόμη ένας γύρος συζητήσεων χθες στην Τουρκία και κλείνει τώρα αυτός ο κύκλος με το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο τελικά θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου με αντιπροσωπεία υπουργών και από τις δύο κυβερνήσεις.

Αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εάν θα ευδοκιμήσουν οι προσπάθειες που βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες σε εξέλιξη, έτσι ώστε να υπάρξουν ενδεχομένως κάποια πρώτα πρωτόκολλα, συνεργασίες, κάποιες συμφωνίες, κάποιες ακόμα και προφορικές συμπλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών σε θέματα τόσο ήπιας διπλωματίας, όπως χαρακτηρίζεται δηλαδή η συνεργασία στην πολιτική προστασία, στα θέματα εμπορίου, τουρισμού και μεταφορών ή ακόμα και ένα βήμα παραπάνω στο ζήτημα του μεταναστευτικού.

Ιδιατίερη σημασία έχει ότι εν μέσω μιας πολύ δύσκολης συγκυρίας και με την Τουρκία να ακολουθεί για ακόμα μία φορά μία θα λέγαμε αντισυμβατική αντιδυτική γραμμή παντός καιρού, οι δύο πλευρές προσπαθούν και κρατάνε ζωντανό αυτό τον διάλογο.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

πηγή:ertnews.gr

%d