Η οικονομία της Ελλάδας αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,5% φέτος λόγω της ισχυρής εγχώριας ζήτησης, των επενδύσεων και των κονδυλίων της ΕΕ,ανέφερε την Τρίτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και για το 2024 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης στο 2%.

Βασικά συμπεράσματα της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Ειδικότερα, οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί σημαντικά, με το χρέος να μειώνεται ως αναλογία του ΑΕΠ κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα, υπογραμμίζει το ΔΝΤ στην έκθεσή του. Θετικά είναι ακόμη τα σχόλια και για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ωστόσο, συστήνει περιορισμό στις μισθολογικές διεκδικήσεις στο Δημόσιο και στους συνταξιούχους.

Παράλληλα, επισημαίνει πως η άνοδος του ΑΕΠ στηρίχθηκε στην ιδιωτική κατανάλωση, που ενισχύθηκε λόγω της αύξησης των πραγματικών μισθών και της σταδιακής μείωσης των υπερβολικών αποταμιεύσεων των νοικοκυριών που προκλήθηκαν από την πανδημία. Θετικά είναι και τα σχόλια για τις επενδύσεις, αλλά και για το ποσοστό ανεργίας, το οποίο μειώθηκε στο 10% τον Σεπτέμβριο, σε χαμηλά δεκαετίας, ενώ σημειώνει ότι και το τραπεζικό σύστημα παρέμεινε ανθεκτικό με βελτιωμένους ισολογισμούς.

Ωστόσο, το ΔΝΤ προειδοποιεί, ότι η οικονομία αντιμετωπίζει μακροοικονομικές προκλήσεις εν μέσω της σημαντικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, του επίμονου πυρήνα του πληθωρισμού και της αύξησης των τιμών των ακινήτων.

Σημειώνει ότι με τη λήξη της χρηματοδότησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ) το 2026, και με την ακόμα χαμηλή δυνητική ανάπτυξη, η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται να συγκρατηθεί σε περίπου 1¼% μεσοπρόθεσμα.

Το ΔΝΤ συνιστά στην Ελλάδα να επιταχύνει τις ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Οι κανονισμοί θα πρέπει να εξορθολογιστούν ώστε να διευκολυνθεί η είσοδος και η έξοδος επιχειρήσεων, καθώς και οι μεταβάσεις θέσεων εργασίας σε όλους τους τομείς, γεγονός που θα συμβάλει στη βελτίωση του επιχειρηματικού δυναμισμού και της παραγωγικότητας.

Συνιστά επίσης υψηλότερη συμμετοχή στην αγορά εργασίας και καλύτερα καταρτισμένο εργατικό δυναμικό. Τέλος, καλεί την Ελλάδα να ενισχύσει τις μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος και τις εξωδικαστικές διαδικασίες.

πηγή:ertnews.gr

%d