Developer: Insomniac Games

Publisher: Sony Interactive Entertainment

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 20 Οκτωβρίου 2023

Κονσόλες: PlayStation 5

Το Spider-Man 2 είναι εδώ και είδα όλα όσα έχει να προσφέρει. Μαζί θα αναλύσουμε όλους τους τομείς του παιχνιδιού και θα απαντήσουμε στο ερώτημα του εάν η Insomniac κατάφερε να συνεχίσει το σερί κυκλοφορίας εξαιρετικών τίτλων.

Το Gameplay του Spider-Man 2 αποτελεί ένα μεγάλο  άλμα σε σχέση με τα άλλα δύο παιχνίδια του franchise. Ας ξεκινήσουμε με το combat. Το combat σε αυτό το παιχνίδι είναι πολύ πιο αναπτυγμένο σε σχέση με τους παλιότερους τίτλους. Σε αυτούς τους τίτλους, το μόνο πράγμα που απαιτούταν από τον παίκτη ήταν να κάνει dodge τις επιθέσεις των αντιπάλων του. Τώρα, οι αντίπαλοι του παίκτη έχουν πολλά περισσότερα είδη επιθέσεων, που απαιτούν από τον παίκτη να συνδυάζει dodge και τα νεοπροστιθέμενα parries για να τις αποφύγει. Ο ρυθμός του combat είναι πολύ διαφορετικός από το συνηθισμένο και, παίζοντας στην υψηλότερη διαθέσιμη δυσκολία, το game αρχικά με δυσκόλεψε σε κάποια σημεία του. Όμως, μόλις κατάφερα να βρω τα πατήματά μου γρήγορα κατάλαβα πως το Spider-Man 2 έχει ένα από τα καλύτερα συστήματα combat στην αγορά αυτή τη στιγμή. Οι μάχες είναι μονίμως ευχάριστες, με την φαντασία του παίκτη να είναι το μόνο εμπόδιο για την εύρεση κάποιων εντυπωσιακών combo.

Τα προηγούμενα Spider-Man είχαν ένα gadget wheel, που επέτρεπε στον παίκτη να επιλέξει ανάμεσα σε διάφορα gadget που θα τον βοηθήσουν στην μάχη. Αυτό απλοποιήθηκε στο Spider-Man 2, με τις ικανότητες και τα gadget των δυο Spider-Men να έχουν τους δικούς του συνδυασμούς κουμπιών. Αυτό είναι μια φαινομενικά μικρή αλλαγή με τεράστια επίδραση στην όλη ταχύτητα του combat. Αντί να ψάχνεις σε ένα μενού σε slow motion για το επόμενο gadget που θα χρησιμοποιήσεις, πλέον το χρησιμοποιείς άμεσα με το πάτημα ενός κουμπιού. Είναι μια αλλαγή που δεν θα τραβήξει από την αρχή την προσοχή, αλλά έχει τεράστια επιρροή στην βελτίωση που είδε το combat στο παιχνίδι.

Ειδική μνεία αξίζει να γίνει στα boss fights του τίτλου. Τα boss fights του πρώτου Spider-Man της Insomniac κυμαίνονταν από μέτρια προς καλά. Στο Spider-Man 2, δυσκολεύομαι να σκεφτώ κάποιο boss fight που να μην ήταν τουλάχιστον πολύ καλό, με τα περισσότερα από αυτά να είναι εξαιρετικά. Εντυπωσιάστηκα από το γεγονός ότι αυτές οι μάχες παρείχαν μια καλή πρόκληση και απαίτησαν από μένα να μάθω τα μοτίβα των επιθέσεών τους. Τα boss fights στο Spider-Man 2 είναι μάλλον τα καλύτερα που θα δούμε σε παιχνίδι το 2023 και θα ήταν το αποκορύφωμα του παιχνιδιού, αν δεν υπήρχε στο web swinging.

Το web swinging της Insomniac είναι αναμφίβολα ο πιο ευχάριστος τρόπος κίνησης στην ιστορία του gaming. Η ταχύτητα και η φινέτσα με την οποία κινούνται οι δύο ήρωες είναι κάτι το ανεπανάληπτο, και δεν έχουμε αναφερθεί καν στα web wings.

Τα web wings είναι μια καινούργια προσθήκη στο franchise, που επιτρέπει στους δύο Spider-Men να πετούν στον αέρα για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, αντίστοιχα με τον Batman στα παιχνίδια Arkham. Αυτά αποτελούν μια φανταστική προσθήκη, που αλλάζουν ριζικά τον τρόπο κίνησης στο franchise. Ειδικά με τον διπλασιασμό του χώρου του open world, το Spider-Man 2 ήταν το τέλειο παιχνίδι για την προσθήκη του συγκεκριμένου mechanic.

Το μόνο σχετικά αδύναμο κομμάτι του gameplay είναι το stealth. Αν και δεν αποτελεί πυρήνα του παιχνιδιού, το Spider-Man 2 προτρέπει αρκετές φορές τον παίκτη στο να προσπαθήσει να νικήσει τους αντιπάλους του χωρίς να καταλάβουν ότι βρίσκεται εκεί. Το stealth σε γενικές γραμμές είναι απλοϊκό και δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με το υπόλοιπο gameplay του παιχνιδιού. Η μείωση των διαθέσιμων gadgets του παιχνιδιού μείωσε την ήδη περιορισμένη δυνατότητα διαχείρισης  που μπορούσε να έχει ο παίκτης σε τέτοιες περιπτώσεις.

Το game σε καμία περίπτωση δεν βασίζεται στο stealth, αλλά θα ήταν ωραίο από την στιγμή που υπάρχει σαν επιλογή, να έχει λίγο περισσότερο βάθος.

Με το gameplay να είναι σχεδόν τέλειο, πάμε να δούμε αν η πλοκή ήταν αντάξιά του.

Αν έπρεπε να περιγράψω την πλοκή με μια λέξη, είναι  φανταστική. Η πλοκή κυμαίνεται σταθερά από πολύ καλή έως εξαιρετική. Οι ερμηνείες όπως σε σχεδόν όλα τα παιχνίδια με την αιγίδα της Sony είναι φανταστικές.

 Αυτός που μακράν έκλεψε την παράσταση για εμένα ήταν ο Kraven. Όλοι οι κακοί στο franchise μέχρι στιγμής παρουσίαζαν κάποιο λόγο  για να «δικαιολογήσουν»  τη στροφή τους προς το έγκλημα. Αυτό γινόταν για να αναδειχθεί το γεγονός ότι δεν ήταν τελείως κακοί άνθρωποι, αλλά αδικημένα άτομα που δεν ήξεραν πως να διαχειριστούν ένα τεράστιο πισωγύρισμα στη ζωή τους, είτε αυτό είναι μια ανίατη αρρώστια, είτε το να χάσουν την δουλειά των ονείρων τους ή απλά η έλλειψη χρημάτων για να ζήσουν την οικογένειά τους. Στο πρώτο Spider-Man, υπάρχει ένα δωμάτιο κυριολεκτικά αφιερωμένο στην επεξήγηση των κινήτρων όλων των κακών που κυνηγούσαν τον Peter.

Σε αντίθεση με όλα όσα είπα, ο Kraven κυνηγάει τον Spider-Man περισσότερο για προσωπική ευχαρίστηση, κάτι που τον κάνει απρόβλεπτο και αποδίδει μια μεγαλύτερη αύρα κινδύνου στην πλοκή.

Εξίσου σημαντικό ρόλο στην πλοκή έχει και το symbiote. Αυτό που με εντυπωσίασε εδώ, είναι ότι μπορείς να νιώσεις το πόσο δυνατό κάνει τον Peter εντός του gameplay. Σε ταινίες ή σειρές Spider-Man όπου το symbiote παίζει μεγάλο ρόλο, πολλές φορές πετυχαίνουν την αλλαγή στον χαρακτήρα του Peter, αλλά αδυνατούν να δείξουν την δύναμη που το προσφέρει το symbiote. Στο Spider-Man 2 αυτή η διαφορά γίνεται άκρως κατανοητή από τον παίκτη μέσω των νέων abilities που δίνονται στον Peter, κάνοντας την εσωτερική μάχη του τόσο πιο ενδιαφέρουσα.

Ομολογουμένως, η πλοκή δεν φτάνει τα συναισθηματικά ύψη του πρώτου Spider-Man αλλά ταυτόχρονα αποφεύγει και τις πιο βαρετές στιγμές εκείνου του τίτλου.

Με την πλοκή να βρίσκεται σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο, πάμε να δούμε και πως πλαισιώνεται από το open world του παιχνιδιού.

Το Open World του Spider-Man 2 είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση. Σε οποιαδήποτε άλλο παιχνίδι θα ήταν απλά οκ και τίποτα το αξιοσημείωτο. Όμως, επειδή το combat είναι τόσο ευχάριστο και το web swinging είναι κάτι το μοναδικό, ο κόσμος και οι δραστηριότητες του Spider-Man 2 με έκαναν να θέλω να δοκιμάσω όλα όσα είχαν να προσφέρουν.

Ο κόσμος του Spider-Man 2 έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τους προηγούμενους δύο τίτλους του franchise, ενώ η ποιότητα των δραστηριοτήτων που προσφέρονται σε αυτόν έχει μεγάλες διακυμάνσεις. Δραστηριότητες όπως το target identified ή η αναζήτηση των βάσεων του Kraven είναι εξαιρετικά ευχάριστες, ενώ άλλες δραστηριότητες όπως τα επιστημονικά πειράματα, που σίγουρα δεν θα αφαιρούσαν κάτι  από το παιχνίδι, αν έλειπαν.

Μου άρεσε η νέα προσθήκη που σου επιτρέπει να δεις τις διαθέσιμες δραστηριότητες πατώντας ένα κουμπί εντός του gameplay, σε αντίθεση με το άνοιγμα του map. Όπως και πολλές άλλες αλλαγές στο παιχνίδι, βελτιώνει κατά πολύ τον ρυθμό του.

Το Spider-Man 2 είναι ένας εξαιρετικός τίτλος. Το gameplay αποτελεί ένα τεράστιο άλμα σε σχέση με τους προηγούμενους τίτλους της σειράς, ενώ η πλοκή του διατηρεί τα υψηλά στάνταρ για τα οποία η Insomniac έχει γίνει γνωστή τα τελευταία χρόνια.

Το Spider-Man 2 είναι αναμφίβολα ένας must buy τίτλος για όλους τους κατόχους του PS5.

*Το Review βασίστηκε σε review code που λάβαμε από την Sony

%d