Ένα νέο τραγούδι των Beatles, με τη φωνή του εκλιπόντος μέλους τους Τζον Λένον, το οποίο αναπτύχθηκε με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε την Πέμπτη (26 Οκτωβρίου) η δισκογραφική εταιρεία Universal.

Ονομάζεται “Now and Then” και χαρακτηρίζεται ως το τελευταίο τραγούδι των Beatles, περιλαμβάνει μέρη που έχουν ηχογραφηθεί από τα επιζώντα μέλη Paul McCartney και Ringo Starr καθώς και από τον αείμνηστο George Harrison.

Εκεί ήταν, η φωνή του Τζον, κρυστάλλινη και καθαρή”, ανέφερε ο ΜακΚάρτνεϊ σε δήλωσή του. “Είναι αρκετά συναισθηματικό. Και παίζουμε όλοι σε αυτό, είναι μια γνήσια ηχογράφηση των Beatles“.Το “Now and Then” χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν ο Lennon ηχογράφησε ένα demo στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη, έξω από το οποίο δολοφονήθηκε το 1980.Χρόνια μετά το θάνατό του, η σύζυγος του Lennon, Yoko Ono, παρέδωσε ένα σύνολο ηχογραφήσεων που περιλάμβανε το “Now and Then” στους άλλους Beatles, οι οποίοι πρόσθεσαν τα δικά τους μέρη σε αυτό. Όμως οι τεχνολογικοί περιορισμοί σήμαιναν ότι τα φωνητικά και το πιάνο του Lennon δεν μπορούσαν να διαχωριστούν ώστε να παραχθεί η καθαρή μίξη που απαιτείται για να ολοκληρωθεί το τραγούδι.Η ιδέα να αναβιώσει το τραγούδι ακολούθησε την σειρά ντοκιμαντέρ του Peter Jackson του 2021 “The Beatles: Get Back“, η οποία είχε καταφέρει να απομονώσει τα όργανα και τα φωνητικά χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη.Η ίδια τεχνολογία εφαρμόστηκε και στο “Now and Then”, το οποίο στη συνέχεια ολοκληρώθηκε από τον McCartney και τον Starr, ανέφερε η Universal. Θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως στις στις 2 Νοεμβρίου.“Ήταν ό,τι πιο κοντινό στο να τον έχουμε πίσω στο δωμάτιο“, είπε ο Starr, αναφερόμενος στον Lennon. “Ήταν σαν να ήταν παρών (ο Lennon)”.

Πηγή: Reuters, ertnews.gr

%d