Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος με χαρακτηριστική φράση ότι η κατάσταση δεν είναι ανησυχητική αλλα διαλυτική, ενώ ακολούθησε η πυροσβεστική παρέμβαση Σβίγκου – Βασιλειάδη με μήνυμα ότι «δεν περισσεύει κανείς και καμία αλλά και ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να διαψεύσει τις προσδοκίες του προοδευτικού κόσμου» . Σε συνθήκες διάσπασης, συνεδριάζει την Πέμπτη εκτάκτως το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη. Η Ομπρέλα με υπογραφές στελεχών του κόμματος προσπαθεί να συσπειρώσει το δικό της χώρο, ενώ την έξοδο στους διαφωνούντες δείχνει η Κουμουνδούρου, λίγες ώρες μετά την απόφαση Κασσελάκη να θέσει εκτός κόμματος τα ιστορικά στελέχη Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα. Μαζί με τον Στέφανο Τζουμάκα είναι τέσσερις οι παραπομπές, είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας Αντώνης Κοτσακάς, o oποίος ανέφερε ότι «η διαγραφή ή η αναστολή ιδιότητας μέλους είναι οι δύο αυστηρότερες ποινές».

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, από το Μαϊαμι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε, «στους χορηγούς του Κ. Μητσοτάκη», όπως τούς χαρακτήρισε την πόρτα της εξόδου με ανάρτηση. «Κάποιοι μάς «πνίγουν» με την άρνησή τους να αποδεχτούν την εκλογή προέδρου από τη βάση – αλλά εμφανίζονται ως «Στελέχη ΣΥΡΙΖΑ» κάθε μέρα στα κανάλια, παίζοντας το παιχνίδι τους. Συνεπώς, οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση για να αντιπολιτευτούν το ίδιο τους το κόμμα, επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», σύμφωνα με την ανάρτηση.

Κοινή δήλωση Aχτσιόγλου, Χαρίτση, Ηλιόπουλου

Στην πρώτη κοινή της παρέμβαση της Έφης Αχτσιόγλου με τον Αλέξη Χαρίτση και το Νάσο Ηλιόπουλο, επισημαίνεται ότι «έχουμε όλες και όλοι ευθύνη για την ενότητα και πρώτη απ’ όλους η ηγεσία του κόμματος». Ζητούν άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμαμτείας για νέο οδικό χάρτη, προειδοποιώντας ότι η όποια παράταση ενέχει μεγάλους κινδύνους για το κόμμα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε σοβαρότατη κρίση. Η κατάσταση στο κόμμα μας δεν είναι πια ανησυχητική. Είναι διαλυτική. Και έχουμε υποχρέωση – απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας στηρίζουν – να σταματήσουμε αυτόν τον κατήφορο.Οι πολιτικές διαφωνίες είναι υπαρκτές. Για αυτό άλλωστε έχει ήδη προσδιοριστεί η διεξαγωγή Έκτακτου Συνεδρίου, το οποίο θα πρέπει πια να επισπευσθεί. Η πορεία μας όμως μέχρι αυτό θα πρέπει να διανυθεί με σεβασμό στις προγραμματικές μας θέσεις και στο καταστατικό που ορίζει σαφώς τους κανόνες της λειτουργίας μας. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από λογικές εσωτερικού εχθρού και πρακτικές εκκαθαρίσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μια μακρά παράδοση εσωτερικής δημοκρατίας με κανόνες και σεβασμό των διαδικασιών. Ακόμα και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η αναζήτηση της σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων ήταν δεδομένη. Η ενότητα προϋποθέτει συλλογικότητα, τήρηση των διαδικασιών, αρχές.

Σβίγκου-Βασιλειάδης: Προχωράμε ενωμένοι μπροστά, απομονώνουμε τις ακραίες φωνές

Με μία κοινή δήλωση η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Ράνια Σβίγκου, και ο αναπληρωτής γραμματέας, Γιώργος Βασιλειάδης, παίρνουν για πρώτη φορά θέση για την ένταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στις εσωκομματικές διαδικασίες του κόμματος, ενόψει της δεύτερης και καθοριστικής εκλογικής μάχης για την ανάδειξη προέδρου.

Οι γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ τονίζουν ότι, παρά τις διαφορετικές απόψεις, «όλοι κι όλες στον ΣΥΡΙΖΑ μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, τις ίδιες ιδέες, τον ίδιο στόχο – ένα κόμμα ισχυρό, μαζικό, ενωμένο». Και διαμηνύουν πως «Πρέπει να σταματήσουν άμεσα επιθέσεις, fake news και ύβρεις»

Τι απάντησαν στις διαγραφές Σκουρλέτης Φίλης και Βίτσας

«Χτίσαμε την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ», απάντησαν οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης, με συντονισμένα πυρά κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πάνος Σκουρλέτης, μάλιστα, άφησε αιχμές εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας για παράκεντρα στα κοινωνικά δίκτυαΕγώ ξέρω για παράδειγμα ότι επώνυμοι που αρθρογραφούν σε εφημερίδες ήταν υπεύθυνοι 50 λογαριασμών και των social media του προέδρου. Σας απαντάω παράκεντρα, γιατί δεν τα ξέραμε επίσημα μέσα στο κόμμα.


Για αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη ο Νίκος Φίλης.

«Λέει ο άλλος σου έδειξε την πόρτα. Ρε αδερφέ, εγώ την έχτισα αυτή την πόρτα, ξέρω και πώς ανοίγει και πάντοτε την άνοιγα για να μπει κόσμος μέσα. Τώρα βρέθηκε μια ομάδα η οποία την ανοίγει για να βγάλει εμένα έξω. Εντάξει, τι να κάνουμε», είπε ο Δημήτρης Βίτσας σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: «Έλλειψη σεβασμού στον πρόεδρο»

Οι τρεις επιχειρούν την αποδόμηση όχι μόνο του νεοεκλεγέντος νέου προέδρου αλλά της ίδιας της δημοκρατικής διαδικασίας εκλογής του από τη βάση του κόμματος, τονίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας μήνυμα και σε άλλα στελέχη, επισημαίνοντας: «Ας γίνει αντιληπτό απ’ όλους: τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται πλέον ανεκτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες. Ανήκει στον κόσμο του, στη βάση του και αυτή η βάση  έχει αποφασίσει να έχει νέα πολιτική ηγεσία. Αυτούς εκπροσωπούμε και σε αυτούς λογοδοτούμε».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη ανέφερε ότι «δυστυχώς από ότι φαίνεται εδώ δεν έχουμε μόνο μία έλλειψη σεβασμού προς το εκλογικό αποτέλεσμα της διαδικασίας και την ίδια τη διαδικασία. Έχουμε και μία έλλειψη σεβασμού και προς το πρόσωπο του προέδρου αλλά και των υπολοίπων μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

Προχωράμε πρόεδρε και θα αντέξουμε και θα (ξανά) νικήσουμε!, αναφέρει σε ανάρτησή του οΠαύλος Πολάκης.
 
«Αν δεν μπορεί να τα αποδείξει αυτά ο κύριος Φίλης, πρόκειται περί συκοφαντίας. Και από τη στιγμή που δεν παρουσιάζει κάποια στοιχεία και απλά το διακινεί εν είδει συνωμοσιολογικής θεωρίας, πρόκειται περί συκοφαντίας» είπε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παππάς.

Ε. Τσακαλώτος: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Με ανάρτησή του ο Ε. Τσακαλώτος αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ. «Όπως είπα στην Πολιτική Γραμματεία είναι κατανοητή μια ειλικρινής αγωνία για ενότητα αλλά με τέτοιες πρακτικές δεν είμαι σίγουρος ότι είναι εφικτή. Ίδωμεν». είπε.

Η αντίθεσή  με τη σημερινή ηγετική ομάδα και τη στρατηγική της μετάλλαξης δεν είναι μια συνηθισμένη εσωκομματική αντιπαράθεση, είναι ταυτοτικού χαρακτήρα», σημειώνουν σε κείμενο στελέχη της Ομπρέλας, που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από την ανάρτηση Κασσελάκη. «Δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά στο ίδιο κόμμα και να εκπροσωπούμαστε από μια ηγεσία που υποβάλλει αίτηση διαζυγίου από κάθε πολιτικό σκεπτικό που σχετίζεται με την Αριστερά, τις αξίες, τις ιδέες, το ήθος και το ύφος της», αναφέρεται. 

«Το κόμμα έχει καταστεί αρχηγοκεντρικό» – Κείμενο 117 μελών από την Κρήτη

Δυσαρέσκεια για τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα αλλά και ανησυχία για την Αριστερά στην Ελλάδα αποτυπώνεται σε κείμενο που υπογράφουν 117 μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ από την Κρήτη, μεταξύ των οποίων και οι Γιώργος Σταθάκης και Ανδρέας Ξανθός. Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι «ο Πρόεδρος έχει πάψει προ πολλού να είναι πρώτος μεταξύ ίσων και αυτό επισημοποιήθηκε και στο τελευταίο συνέδριο. Η διαμόρφωση πολιτικής αποτελεί αποκλειστικό σχεδόν προνόμιο του ίδιου και των στενών του συνεργατών, απαξιώνοντας τη δημοκρατική λειτουργία των αρμόδιων κομματικών οργάνων»,το κόμμα άρχισε να μεταλλάσσεται σε κεντροαριστερό  διαδικασία πολιτικού εκφυλισμού και απώλειας κάθε δημοκρατικής δικλείδας ασφαλείας που διευκόλυνε την ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος. Με τρόπο αυθαίρετο ο νέος Πρόεδρος και η ομάδα που τον στηρίζει επιχειρούν την απο-αριστεροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την οριστική μετεξέλιξη σε ένα «απονευρωμένο» κόμμα του Κέντρου, με μόνη επιδίωξη την ήττα του Μητσοτάκη. Οι υπογράφουσες και υπογράφοντες θέλουμε διακαώς να ηττηθεί ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ. Αντίπαλος όμως της Δεξιάς είναι η Αριστερά. Για τον λόγο αυτό απαιτείται να γίνει αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν κάνει: να τεθεί η αριστερή ατζέντα στην πολιτική ζωή και να διεκδικηθεί εκ νέου η απωλεσθείσα ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς στην κοινωνία. Αναμένουμε και επιθυμούμε να εκκινήσουν και να λειτουργήσουν όλες οι διαδικασίες της εσωκομματικής δημοκρατίας (π.χ. Ο.Μ. και θεματικές) καθώς και όλα τα αντιπροσωπευτικά όργανα, ώστε να καταστεί δυνατή μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση».

Επίσης, αναφέρεται ότι «οι χυδαίες ομοφοβικές επιθέσεις που δέχεται ο Στέφανος Κασσελάκης, έχουν την καθολική καταδίκη όλων μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ανοχή και συναίνεση σε πολιτικές επιλογές που μας ανησυχούν και μας ενοχλούν. Τα ολοφάνερα ελλείμματα πολιτικής γνώσης και εμπειρίας, η άγνοια βασικών προγραμματικών θέσεων του κόμματος, αλλά κυρίως οι μέχρι σήμερα δημόσιες παρεμβάσεις και δηλώσεις του, διαρρηγνύουν κάθε καταστατική, οργανωτική και πολιτική συλλογική δέσμευση». Ολόκληρο το κείμενο και τα ονόματα των 117 εδώ.


Την καθαίρεση Κασσελάκη ζητάει η Πρωτοβουλία για την Αναγέννηση του ΣΥΡΙΖΑ

«Καλούμε τον Στ. Κασσελάκη να υποβάλει την παραίτησή του. Αν δεν το πράξει, απευθύνουμε έκκληση στην ΠΓ και την ΚΕ να παρέμβουν άμεσα, να συζητήσουν και να τοποθετηθούν απέναντι στις Προγραμματικές και Καταστατικές παραβιάσεις για τις οποίες καταγγέλλουμε τον Στέφανο Κασσελάκη».

Ξεπεράστηκαν τα όρια κριτικής στο νέο πρόεδρο από τη μία πλευρά και βεβαίως δεν μπορεί αυτοί οι οποίοι επικαλούνται τις συζητήσεις εντός των κομμάτων και εντός των οργάνων να εννοούν δημοσιογραφικές εκπομπές, τόνισε, μιλώντας στο Open, ηΌλγα Γεροβασίλη.

“Ο Αλ. Τσίπρας ούτε αποτελεί μέρος του σημερινού προβλήματος ούτε έχει λόγο να αποτελέσει”

Αναφορικά με την έως τώρα στάση του Αλέξη Τσίπρα, η Όλγα Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι “ο ίδιος αποχώρησε, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη που του αναλογούσε δίνοντας χώρο σε ένα συντεταγμένο κόμμα, τη στιγμή που έπρεπε να εκλεγεί καινούργιος πρόεδρος. Έτσι, η ευθύνη πέφτει σε όλους εμάς που έκτοτε τα καταφέρνουμε ή δεν τα καταφέρνουμε. Άρα, ο Τσίπρας ούτε αποτελεί μέρος του σημερινού προβλήματος ούτε βεβαίως έχει λόγο να αποτελέσει”. (πηγή: “Παραπολιτικά 90,1”)
 
Tις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασαν άλλα κόμματα

Με αφορμή τις καταγγελίες Σκουρλέτη, για παράκεντρα στα κοινωνικά δίκτυα, η Νέα Δημοκρατία ζητά απαντήσεις.

«Πρόκειται για τον ίδιο μηχανισμό που ολα τα προηγούμενα χρόνια οργάνωνε δολοφονίες χαρακτήρων, διέσπειρε fake news και δημιουργούσε υβριστικά hashtags», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης ανέφερε: « Έχουμε ανοίξει την αγκαλιά μας σε όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, « η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προϊόν συνωμοσίας, αλλά το αποτέλεσμα του πολιτικού και οργανωτικού εκφυλισμού που βιώνουν -αργά ή γρήγορα- όλα τα κόμματα αυτού του είδους, τα οποία υπηρετούν το σύστημα».

Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς

πηγή:ertnews.gr

%d