Developer: EA Vancouver, EA Romania

Publisher: EA Sports

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 29 Σεπτεμβρίου 2023

Κονσόλες: PC, PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One, Switch

Η διαμάχη ανάμεσα σε EA και FIfa έχει οδηγήσει το EA Sports FC 24 στο να είναι μακράν ο σημαντικότερος τίτλος στην μακροχρόνια ιστορία του πολυεπιτυχημένου franchise.  Με την αλλαγή του ονόματος της σειράς από Fifa σε EA Sports FC, αυτή είναι η χρονιά στην οποία η EA πρέπει να εμφανίσει τον καλύτερο της εαυτό και να προσφέρει το καλύτερο δυνατόν προϊόν. Κατάφερε να φανεί αντάξια των προσδοκιών;

Το gameplay φέτος είναι πολύ πιο ομαλό σε σχέση με πέρσι. Τα animations της κίνησης των παικτών είναι εξαιρετικά, μερικές φορές κάνοντας τα animations του Fifa 23 να φαίνονται «ρομποτικά» σε σύγκριση.

Η επίθεση φαίνεται πως δέχθηκε πολλές αλλαγές και βελτιώσεις. Το passing game φέτος είναι εξαιρετικό, καθώς η EA σχεδόν έχει τελειοποιήσει την φόρμουλα για το ποιες πάσες πρέπει ή δεν πρέπει να περάσουν την άμυνα. Η διαχείριση των cut-backs θα μπορούσε να είναι καλύτερη ενώ θεωρώ πως όλοι συμφωνούμε ότι δεν θα ενοχλούσε κανέναν η έλλειψη του kick-off glitch από το παιχνίδι.       

Επίσης, προστέθηκε η δυνατότητα της manual στόχευσης κάποιων πασών, κάτι που δεν χρησιμοποίησα ιδιαίτερα. Η λογική πίσω από αυτήν την προσθήκη είναι κατανοητή, αλλά απαιτεί από τους παίκτες να ξαναμάθουν μηχανισμούς του παιχνιδιού που συνήθιζαν να γίνονται αυτόματα εδώ και χρόνια. Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να κρίνω αυτήν την αλλαγή, γιατί θεωρώ πως χρειάζεται να περάσει κάποιος καιρός για να δούμε αν όντως υπάρχει κάποια προοπτική πίσω από αυτήν την ιδέα. Για την ώρα, είναι μια ενδιαφέρουσα προσθήκη.

Μάλλον η πιο σημαντική προσθήκη στον τομέα του gameplay, είναι τα νέα playstyles. Επί χρόνια τα παλαιότερα Fifa είχαν τα traits, που ναι μεν  πρόσθεταν στην απόδοση του παίκτη, αλλά δεν είχαν πολύ μεγάλη επιρροή στο gameplay. Τα playstyles εξελίσσουν αυτή  την ιδέα, κάνοντας τους παίκτες να έχουν πολύ διαφορετική αίσθηση ο ένας από τον άλλο λόγω των playstyles τους. Για παράδειγμα ο Federico Chiesa και ο Kingsley Coman έχουν σχεδόν πανομοιότυπη ταχύτητα, αλλά επειδή ο Chiesa έχει το playstyle που του επιτρέπει να τρέχει γρήγορα με την μπάλα στα πόδια, τρέχει αρκετά πιο γρήγορα σε σχέση με τον Coman.

Άλλη μια προσθήκη είναι το νέο τρέξιμο που μπορεί να κάνει ο παίκτης. Επί χρόνια οι παίκτες όταν είχαν την μπάλα στα πόδια τους είχαν δύο επιλογές. Είτε θα πήγαιναν αργά με την μπάλα, είτε θα έτρεχαν με την μέγιστη δυνατή ταχύτητά τους. Το controlled sprinting όπως αποκαλείται από την EA, επιτρέπει στου παίκτες να τρέχουν με μια ταχύτητα που είναι κάτι ενδιάμεσο ανάμεσα στις δύο προαναφερθείσες ταχύτητες. Δεν είχα μεγάλη επιτυχία χρησιμοποιώντας αυτήν την αλλαγή, αλλά βλέποντας την επιτυχία που είχαν οι αντίπαλοί μου με αυτό, θεωρώ πως θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ΕΑ Sports Fc.

Περνώντας στην άμυνα, θεωρώ πως είναι το κομμάτι του παιχνιδιού που μπορεί να δει την μεγαλύτερη βελτίωση. Οι αλλαγές που έχουν γίνει σε αυτήν δεν είναι τελείως εμφανείς, αλλά εύκολα γίνονται κατανοητές εντός του gameplay. Σε γενικές γραμμές, οι αμυντικοί παίκτες έχουν πολύ μειωμένη κινητικότητα και αργούν να αλλάξουν κατεύθυνση. Αυτό, σε συνδυασμό με την μείωση της ζώνης ενεργοποίησης του αυτόματου τάκλιν, σημαίνει πως οι αμυντικοί περισσότερο από ποτέ πρέπει να προβλέψουν που θα πάει ο επιθετικός.  Όλα αυτά από μόνα τους δεν είναι άσχημα. Είναι μια συνειδητή απόφαση από την EA στο να κάνει την άμυνα πιο δύσκολη και να απαιτεί περισσότερη ικανότητα από τους παίκτες.

Αυτό που είναι πρόβλημα για το παιχνίδι, είναι ότι πολλές φορές ο παίκτης θα αμυνθεί με επιτυχία και η μπάλα θα γυρίσει πίσω στον επιθετικό. Αυτό υπάρχει σε όλα τα Fifa με κάποια μορφή, αλλά στο FC 24 φαίνεται πολύ πιο έντονα.

Οι τερματοφύλακες φαίνεται να έχουν επίσης μειωμένη αποδοτικότητα φέτος. Ειδικά όταν βγαίνουν από την γραμμή τους, φαίνεται να έχουν την ίδια απόδοση με κάποιον που παίζει σε ομάδα Γ’ τοπικού. Δεν φαίνεται να είναι ακούσια αυτή η αλλαγή, αλλά δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί έγινε. Οι τερματοφύλακες παραδοσιακά δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι, οπότε οι περαιτέρω μείωση της αποδοτικότητάς τους φαίνεται σαν μια αλλαγή που θα μπορούσε και να μην είχε γίνει.

Γενικά, το gameplay του FC24 μου αρέσει πάρα πολύ, αν και θα ήθελα να δω ένα patch για την άμυνα αλλά δεν θα άγγιζα τίποτα σε σχέση με το επιθετικό σκέλος του παιχνιδιού. Ας περάσουμε στα modes του.

Το Ultimate Team είδε δύο μεγάλες προσθήκες, ενώ οι παραδοσιακές λειτουργίες του έμειναν κατά κύριο λόγο ανέγγιχτες. Μια από αυτές τις προσθήκες ήταν το Evolutions. Με αυτό οι χρήστες θα μπορούν να αναβαθμίσουν τους παίκτες τους, αν εκπληρώσουν κάποια objectives. Δεν χρησιμοποίησα πολύ αυτήν την προσθήκη επειδή είχα την τύχη να φτιάξω μια πολύ καλή ομάδα από την αρχή του παιχνιδιού, αλλά είμαι πολύ χαρούμενος για την ύπαρξή της.

Η πιο ενδιαφέρουσα προσθήκη του mode είναι η δυνατότητα για τους χρήστες να επιλέξουν να φτιάξουν ομάδα και με τη συμμετοχή γυναικών και όχι μόνο ανδρών κάτι που ως τώρα ήταν απαγορευτικό   στο Ultimate team. Αυτό είναι κάτι που είχα αναφέρει και στο προηγούμενο βίντεο που είχα κάνει για το FC 24,  και ακόμα διατηρώ την στάση που είχα σε εκείνο το βίντεο: σε ένα mode που ταυτόχρονα μπορείς να παίζεις με ποδοσφαιριστές που είναι εν ενεργεία, ποδοσφαιριστές που έχουν σταματήσει το άθλημα, και ποδοσφαιριστές που δεν βρίσκονται εν ζωή, δεν καταλαβαίνω γιατί να μην συμμετέχει στο Ultimate Team και το γυναικείο ποδόσφαιρο. 

Αντίθετα θεωρώ ότι η ενίσχυση της  ορατότητας των γυναικών  και η συμβολή μέσα από το παιχνίδι προς τη γυναικεία ενδυνάμωση είναι ένα καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το Manager career mode είναι μια αρκετά ευχάριστη εμπειρία. Ξεκίνησα με την Luton Town με σκοπό να την κρατήσω στην κατηγορία και γρήγορα βρήκα τον εαυτό μου βυθισμένο σε σκέψη σχετικά με τακτικές, μεταγραφές και το σκάουτινγκ. Φέτος ο παίκτης μπορεί να θέσει την φιλοσοφία που θα ακολουθεί η ομάδα του και φαίνεται πως έχουν γίνει βήματα ώστε να γίνει πιο ρεαλιστικό το mode.

Αυτό δεν μπορούσε να γίνει πιο εμφανές από το νέο manager view, που σου επιτρέπει να δεις έναν αγώνα σε πρώτο πρόσωπο, όπως ένας προπονητής στην πραγματικότητα. Αυτή η ιδέα είναι φανταστική, μέχρι να παρατηρήσεις μια σημαντική λεπτομέρεια: οι προπονητές στην πραγματική ζωή δεν μπορούν να δουν σχεδόν τίποτα.

Επίσης παρατήρησα πως το ai δυσκολεύεται να παίξει άμυνα σε άλλα ai, οδηγώντας σε υπερβολική επιθετική αποτελεσματικότητα ανεξαρτήτως της ποιότητας μιας ομάδας.

Για την ώρα, νομίζω πως ο καλύτερος τρόπος για να παίξει κανείς το mode είναι είτε μέσω απλού sim των αγώνων, είτε μέσω των highlights.

Το Player Career Mode δεν είδε πολλές αλλαγές. Το ενδιαφέρον κομμάτι του mode, είναι ότι οι επιλογές που κάνεις εκτός του γηπέδου, επηρεάζουν τις ικανότητες που θα έχεις εντός του. Έτσι μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε διάφορες δραστηριότητες, όπως το να αγοράσεις μια ομάδα esports, και αυτό διαμορφώνει τα playstyles από τα οποία μπορείς να επιλέξεις.

Επίσης μπορείς να θέσεις το σε ποια ομάδα θες να πας, και αυτή η ομάδα θα σου δώσει στόχους που πρέπει να επιτύχεις μέσα στην σεζόν για να σε δεχθεί. Και οι δύο αλλαγές σίγουρα θα κάνουν το mode πιο ενδιαφέρον.

Και ως υποσημείωση, αφήνω το γεγονός ότι ο προπονητής της ομάδας μου επέμενε στο να μην με βάζει βασικό παρά τις τρομερές επιδόσεις μου, επειδή βαριόμουν να πάω στις προπονήσεις. Ότι πιο ρεαλιστικό έχω δει τελευταία.

Τα Pro Clubs είδαν μια τεράστια αλλαγή, που δεν μπορώ να κρίνω ακόμα. Στο mode προστέθηκαν τα playoffs που στο τέλος περίπου κάθε μήνα, θα δίνουν την δυνατότητα σε όλες τις ομάδες να αγωνιστούν για διάφορα βραβεία. Στα χαρτιά ακούγεται ως μια εκπληκτική ιδέα, αλλά επειδή την στιγμή εγγραφής του βίντεο τα playoffs ήταν 30 μέρες μακριά, δεν είχα την δυνατότητα να τα δοκιμάσω.

Το Volta έχει λιγότερο single player περιεχόμενο σε σχέση με πέρσι, απογοητεύοντας και τους τρεις οπαδούς του. Το δοκίμασα, και μου άρεσε αρκετά το arcade mode, αλλά δεν νομίζω να περάσω πολύ χρόνο σε αυτό.

Συνοψίζοντας, το EA Sports FC είναι μια ασφαλής επανεκκίνηση του franchise. Η EA δεν ρίσκαρε με κάποιο νέο mode ή επέκταση κάποιου ήδη υπάρχοντος mode, αλλά προσφέρει εξαιρετικό gameplay και  παρά την αλλαγή του ονόματος παραμένει η ίδια παραδοσιακή υπερδύναμη στο χώρο των αθλητικών παιχνιδιών.   

%d