Συνέντευξη Τύπου στο νοσοκομείο του Τελ Αβίβ, όπου νοσηλεύεται, παραχώρησε η Γιότσεβεντ Λίφσιτς μετά την απελευθέρωσή της από τη Χαμάς χθες το βράδυ. Πρόκειται για μία από τις δύο ηλικιωμένες γυναίκες που κρατούνταν όμηροι της Χαμάς από τις 7 Οκτωρίου.

Η 85χρονη τόνισε ότι πέρασε μια κόλαση, περιγράφοντας πώς την απήγαγαν οι ένοπλοι της Χαμάς με μοτοσικλέτες από το κιμπούτς της. Υποστήριξε ότι την έφεραν στη Γάζα μέσω μιας πύλης, ενώ στη μεταφορά της απέκτησε μώλωπες και δυσκολευόταν να αναπνεύσει.

Με έβαλαν σε μια μοτοσικλέτα, ανατίναξαν τον ηλεκτρονικό φράχτη που κόστισε 2 εκατομμύρια δολάρια για να κατασκευαστεί, αλλά δεν βοήθησε σε τίποτα. Με πήραν όμηρο, δεν υπήρχε διάκριση μεταξύ ηλικιωμένων και νέων. Ήταν πολύ οδυνηρό. Μου χτυπούσαν τα πλευρά και δυσκολευόμουν να αναπνεύσω” είπε χαρακτηριστικά.Βοηθώντας στην αφήγηση της μητέρας της, η κόρη της Σάρον, που έφτασε στο Τελ Αβίβ από το Λονδίνο, είπε ότι η μητέρα της και οι συγκρατούμενοί της χτυπήθηκαν με ξύλα. Τόνισε ότι οι απαγωγείς έβγαλαν το ρολόι της και τα κοσμήματά της καθώς την οδηγούσαν. Όταν κατέβηκε από το μηχανάκι, οι άνθρωποι που τη χαιρέτησαν της είπαν ότι «πιστεύουν στο Κοράνι» και ως εκ τούτου δεν θα της έκαναν κακό. “Φτάσαμε σε ένα τούνελ, μετά περπατήσαμε για χιλιόμετρα πάνω σε υγρό χώμα, υπάρχει ένα γιγαντιαίο σύστημα τούνελ, σαν ιστός αράχνης“, περιέγραψε.Υποστήριξε ότι κοιμόντουσαν σε στρώματα στο πάτωμα στις σήραγγες κάτω από τη Γάζα, με έναν γιατρό να τους επισκέπτεται κάθε δύο έως τρεις ημέρες. Ένας αιχμάλωτος που τραυματίστηκε σοβαρά σε ατύχημα με μηχανή στο δρόμο για τη Γάζα νοσηλεύτηκε για τα τραύματά του. Η 85χρονη πρόσθεσε ότι ένας νοσηλευτής ήρθε να τους δει για να τους φέρει τα φάρμακα που χρειάζονταν και ότι υπήρχε καθαριότητα παντού. Είπε ακόμα ότι υπήρχε ένας φρουρός για καθένα από τα πέντε άτομα που κρατούνταν όμηροι στην ομάδα της. Οι απαγωγείς όμως «φρόντιζαν για κάθε λεπτομέρεια, ακόμα και για την γυναικεία υγιεινή».Η Γιότσεβεντ Λίφσιτς πρόσθεσε ότι ενώ κρατούνταν στις σήραγγες, στην ομάδα της δόθηκε λευκό τυρί και αγγούρι για φαγητό. Ήταν το ίδιο φαγητό που έτρωγαν οι απαγωγείς της από τη Χαμάς. Αναφερόμενη στους άλλους ομήρους που συνέλαβε η Χαμάς, η ίδια αισθάνεται ότι «η ιστορία δεν έχει τελειώσει μέχρι να επιστρέψουν όλοι».

Αίσθηση έχει προκαλέσει πάντως η κίνηση της 85χρονης να δώσει το χέρι της σε έναν εκ των μαχητών της Χαμάς, λίγο μετά την απελευθέρωσή της. Νωρίτερα, η κόρη της είπε στο BBC ότι η χειρονομία ήταν ήταν σύμφωνη με τον χαρακτήρα της μαμάς της: «Είναι τόσο αυτή!».

Πηγή: BBC, ertnews.gr

Αρέσει σε %d bloggers: