Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Τετάρτη ότι έχει “αποδείξεις” ότι οι μαχητές ήταν υπεύθυνοι για την έκρηξη που σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους σε νοσοκομείο της Γάζας, λέγοντας ότι η επανεξέταση απέδειξε ότι φταίνε και άλλοι.

Τα στοιχεία – τα οποία μοιραζόμαστε με όλους σας – επιβεβαιώνουν ότι η έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας προκλήθηκε από πύραυλο της Ισλαμικής Τζιχάντ που εκπυρσοκρότησε λανθασμένα“, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Ντανιέλ Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ. “Η επαγγελματική αυτή ανάλυση βασίζεται σε πληροφορίες, στα επιχειρησιακά συστήματα και σε αεροπορικές εικόνες”, εξήγησε.

Τα σχόλια έγιναν μετά την έκρηξη σε νοσοκομειακό συγκρότημα της Γάζας το βράδυ της Τρίτης, η οποία προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 200 ανθρώπων, σύμφωνα με αξιωματούχους του τομέα της υγείας στον θύλακα, προκαλώντας διαδηλώσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή και ευρεία καταδίκη. Μετά την έκρηξη, η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς επέρριψε την ευθύνη στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ πάντως επικαλείται, μεταξύ άλλων, βίντεο του Al Jazeera, που φέρεται να δείχνει τη στιγμή της εκτόξευσης αλλά και της έκρηξης:

Δεν υπήρξαν πυρά των IDF (ισραηλινός στρατός) από ξηρά, θάλασσα ή αέρα που έπληξαν το νοσοκομείο“, δήλωσε ο Χάγκαρι. “Το σύστημα ραντάρ μας εντόπισε πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τρομοκράτες στη Γάζα την ώρα της έκρηξης και η ανάλυση της τροχιάς των πυραύλων δείχνει ότι οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν σε κοντινή απόσταση από το νοσοκομείο“.

Παράλληλα, δημοσιεύουν πλάνα από την περιοχή γύρω από το νοσοκομείο πριν και μετά το χτύπημα, το οποίο χαρακτηρίζουν ξανά ως “αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας από την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ”.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι τα κτίρια του νοσοκομείου δεν υπέστησαν δομικές ζημιές, ενώ δεν υπάρχουν κρατήρες που να ταιριάζουν με αεροπορική επιδρομή.

Επίσης, ο IDF δημοσιεύει και ένα ηχητικό ντουκουμέντο, στο οποίο, όπως υποστηρίζει ο ισραηλινός στρατός, μαχητές της Χαμάς μιλούν για έναν πύραυλο του Ισλαμικού Τζιχάντ που εκτοξεύτηκε από κοντινό νεκροταφείο και χτύπησε το νοσοκομείο στη Γάζα:

Βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης στο νοσοκομείο Al Ahli, το οποίο εντοπίστηκε από τη The Post, καταγράφει έναν στροβιλισμό στον αέρα και στη συνέχεια μια έκρηξη, ακολουθούμενη από πορτοκαλί φλόγες:

Ο ίδιος κατηγόρησε τη Χαμάς ότι υπερβάλλει για τον αριθμό των θυμάτων και πρόσθεσε ότι το παλαιστινιακό κίνημα δεν θα μπορούσε να γνωρίζει τόσο γρήγορα τι προκάλεσε την έκρηξη.

Ο Χαγκάρι σημείωσε μάλιστα ότι περίπου 450 ρουκέτες, που έχουν εκτοξευθεί από τη Γάζα τις 11 τελευταίες ημέρες, έχουν προσγειωθεί μέσα στον θύλακα.

Πηγή: ΕΡΤ, AFP, ertnews.gr

%d