Κορυφώνεται η αγωνία για τις εξελίξεις Γάζα, με το Ισραήλ να παραμένει «με το δάχτυλο στη σκανδάλη» για τη χερσαία επιχείρηση.

Ο φόβος για μία μαζική πυραυλική επίθεση από την Χεζμπολάχ, φαίνεται πως οδηγεί το Ισραήλ να επιστρατεύσει το Iron Beam (Σιδερένια Ακτίνα), ένα οπλικό σύστημα λέιζερ υψηλής ενέργειας κατηγορίας 100kW. Έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει ρουκέτες, πυροβόλα και όλμους (RAM) και UAV από απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων έως και αρκετών χιλιομέτρων και είναι μοναδικό στην κατηγορία του.

Το καινοτόμο αυτό σύστημα παρουσιάστηκε στην αεροπορική έκθεση της Σιγκαπούρης στις 11 Φεβρουαρίου 2014 και αν και αναμενόταν να ενταχθεί στην αεροάμυνα του Ισραήλ τα επόμενα χρόνια, φαίνεται πως υπάρχουν σκέψεις να επιστρατευτεί νωρίτερα.

Τι είναι το Iron Beam και πώς λειτουργεί

Το Iron Beam, το οποίο βρισκόταν στο στάδιο των τελικών δοκιμών, είναι δημιούργημα της ισραηλινής εταιρείας Rafael Advanced Defense Systems και πρόκειται για φθηνό, υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα που λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα και εξουδετερώνει τους στόχους του με ακτίνες λέιζερ.

Πρόκειται να γίνει το έκτο στοιχείο ενός ολοκληρωμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, μαζί με τα Arrow 2, Arrow 3, David’s Sling και Iron Dome.

Το Iron Beam χρησιμοποιεί λέιζερ οπτικών ινών για να εξουδετερώνει τους εναέριους στόχους, προσφέροντας μια οικονομικά αποδοτική και αποτελεσματική λύση. Με απλά λόγια το σύστημα Iron Beam θα καταστρέφει τους στόχους με τη χρήση μίας δέσμης λέιζερ υψηλής ισχύος.

Το σύστημα αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως αυτόνομος αμυντικός μηχανισμός ή να ενσωματωθεί σε ένα ευρύτερο σύστημα αεράμυνας. Σε σύγκριση με τα παραδοσιακά συστήματα αναχαίτισης πυραύλων, το Iron Beam έχει χαμηλότερο κόστος ανά βολή, απεριόριστη ικανότητα βολής, μειωμένα λειτουργικά έξοδα και εξαλείφει τον κίνδυνο να πέσουν συντρίμμια σε προστατευόμενες περιοχές.

Το 2020, το σύστημα επέδειξε ένα εντυπωσιακό βεληνεκές έως και 7 χλμ, ικανό να εξουδετερώνει γρήγορα πυραύλους, UAV και βλήματα όλμων μέσα σε δευτερόλεπτα. Επιπλέον, υπάρχουν σχέδια για την αύξηση των επιπέδων ενέργειας.

Εάν το Iron Beam χρησιμοποιηθεί θα είναι μια κρίσιμη κίνηση του Ισραήλ για την ενίσχυση της αεράμυνάς του εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με τη Χαμάς.

Η διαφορά με το Iron Dome

Iron Beam: Το ισραηλινό υπερσύγχρονο αντιεροπορικό σύστημα λέιζερ που εξουδετερώνει πυραύλους και UAV
(AP Photo/Tsafrir Abayov, File)

Από την άλλη πλευρά το περίφημο Iron Dome, ανήκει στο οπλοστάσιο του Ισραήλ από το 2011 είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό αλλά είναι πολύ ακριβό. Ο κατασκευαστής του συστήματος Iron Dome – Rafael Advanced Defence System ισχυρίζεται ότι έχει ποσοστό επιτυχίας 90% και ότι μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 2.000 αναχαιτίσεις. Όμως, το τόσο δυνατό σύστημα αεράμυνας εξουδετερώθηκε μετά από καταιγισμό ρουκετών από τη Χαμάς κάτι που οδήγησε στην ανάγκη να επιστρατευθεί ένα πιο αποτελεσματικό όπλο.

Πληροφορίες από bt Bussiness Today και Rafael Advanced Defense Systems

πηγή:ertnews.gr

%d