Ξεπερνά κάθε όριο λογικής ο νεότερος απολογισμός στη Λιβύη για τον φονικό κατακλυσμό. Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε πως οι νεκροί έχουν ανέλθει σε 11.300 και οι αγνοούμενοι σε περισσότερους από 10.000! Μέσα στη ρημαγμένη Ντέρνα η μόνο χαρά που πήραν κάτοικοι και διασώστες ο εντοπισμός ενός επιζώντα στα συντρίμμια και τη λάσπη 4 μέρες μετά το σαρωτικό πέρασμα του Ντάνιελ. 

«Κούνα το χέρι σου. Απάντησε μας, για να καταλάβουμε που βρίσκεσαι, μίλα μας», λένε οι Ισπανοί διασώστες όταν βρίσκουν σημάδια ζωής στα συντρίμμια της πολύπαθης Ντέρνα στη Λιβύη.

Με το νερό να τους φτάνει μέχρι τη μέση και μέσα στο χάος, οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο. Σε άλλη πλευρά της πόλης, με την βοήθεια εκπαιδευμένων σκύλων αναζητούν ίχνη ζωής.

«Δουλεύουμε σκληρά, όσο πιο πολύ μπορούμε, γιατί τα περιθώρια ασφάλειας στενεύουν για να βρούμε ζωντανούς ανθρώπους», λέει Ισπανός διασώστης.

Ερασιτεχνικό βίντεο αποτυπώνει πώς μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η Ντέρνα πλημμυρίζει. Αυτοκίνητα παρασύρονται από τον χείμαρρο που έχει σχηματιστεί. Άνδρας προσεύχεται και κλαίει μπροστά από τα ορμητικά νερά που παρέσυραν τους συγγενείς του και το σπίτι του.

«Η κατάσταση ήταν τόσο τρομερή που δεν μπορούσαμε να φτάσουμε ούτε στα αυτοκίνητά μας. Σκαρφαλώσαμε στην ταράτσα του σπιτιού μας. Εκείνοι που έφυγαν με το αυτοκίνητό τους όταν έφτασε ο χείμαρρος, δεν έζησαν», μαρτυρά κάτοικος.

«Οι ντόπιοι πλέον το αποκαλούν “το φράγμα του θανάτου”. Κι αυτό που βλέπουμε εδώ είναι οι άνθρωποι να έρχονται και να κοιτούν παραξενεμένοι και σοκαρισμένοι “το μέγεθος της τραγωδίας” που προκάλεσε αυτό το φράγμα», σύμφωνα με το SkyNews.

Με τρεμάμενη φωνή άνδρας αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχουν καταφύγια για τους πολίτες και κοιμούνται στον δρόμο, την ώρα που οι άστεγοι υπολογίζονται πάνω από 35.000. «Μόνο ο Θεός ξέρει τι περνάμε. Βρισκόμαστε στο μηδέν. Κανείς δεν σε βοηθάει. Ούτε η κυβέρνηση. Είμαστε στον δρόμο».

Ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφού εκταμίευσε 10 εκατ. δολάρια, κάνει επείγουσα έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, η οποία δεν έχει μείνει με τα χέρια σταυρωμένα. Ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ ανέφερε πως σήμερα εκδόθηκε ανθρωπιστική έκκληση ύψους 71 εκατομμυρίων δολαρίων για τις άμεσες ανάγκες στη Λιβύη.

Εκατοντάδες πτώματα έχουν γεμίσει τη θάλασσα, ακόμα και σε απόσταση 60 μιλίων από τις ακτές της Ντέρνα.

Η τραγωδία στην Ντέρνα μετρά 11.300 νεκρούς, 38.640 εκτοπισμένους και 884.000 πληγέντες που χρειάζονται επείγουσα βοήθεια.

Στην τραγωδία φαίνεται πως συνετέλεσαν η απουσία έγκαιρης προειδοποίησης, η απαγόρευση κυκλοφορίας αντί εκκενώσεων, η χαμηλή ποιότητα των υποδομών και η αδιαφορία των αρχών για τις καταγγελίες των κατοίκων, που προειδοποιούσαν για την κακή κατάσταση του φράγματος στη Ντέρνα και ζητούσαν την ενίσχυσή του.

Επιμέλεια: Νατάσα Μπαρχαμπά, Φοίβη Πετροπούλου, Λήδα Παπαδοπούλου

πηγή:ertnews.gr

Αρέσει σε %d bloggers: