Δεν έχει τέλος η αγωνία στον πλημμυρισμένο θεσσαλικό κάμπο. Η μάχη με τις λάσπες συνεχίζεται, χωριά παραμένουν αποκλεισμένα, ενώ σωροί σκουπιδιών στα μολυσμένα λιμνάζοντα ύδατα και άταφα ζώα συνθέτουν μια επικίνδυνη υγειονομική βόμβα. Κλειστή παραμένει η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης, ενώ διαλυμένο είναι και το σιδηροδρομικό δίκτυο Λάρισας – Βόλου.

Σε απόγνωση οι κάτοικοι των χωριών της Καρδίτσας – Έχασαν τα πάντα

Το οδοιπορικό στην πόλη του Παλαμά, που πραγματοποιούν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ είναι αποκαλυπτικό. Σπίτια και επιχειρήσεις πνιγμένες στη λάσπη, καλλιέργειες κάτω από το νερό. Σε απόγνωση οι κάτοικοι, προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν και να σταθούν στα πόδια τους. Στο μεταξύ, κλιμάκια του ΕΛΓΑ ξεκίνησαν ήδη τις καταγραφές στον πλημμυρισμένο κάμπο.

Στην Ιτέα Καρδίτσας όλο το βιος των ανθρώπων είναι στον δρόμο… Τα περισσότερα αντικείμενα άχρηστα από την υδάτινη λαίλαπα. Ό,τι σώζεται, απλωμένο στα κάγκελα και τους μαντρότοιχους των σπιτιών για να στεγνώσει από τα νερά. Στρώματα, μαξιλάρια, καναπέδες, κλινοσκεπάσματα. Για ολική καταστροφή μιλά ο κάτοικος της περιοχής Ευάγγελος Λύτρας ενώ ο Μιλτιάδης Λύτρας αναφέρει ότι όλο το νοικοκυριό είναι έξω κι ότι το νερό πήρε μέχρι και το πετρέλαιο.

Κακοκαιρία: Σε απόγνωση οι κάτοικοι, αγωνία στα Τέμπη για την αντοχή των αναχωμάτων του Πηνειού
Μεταμόρφωση Καρδίτσας – ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
Κακοκαιρία: Σε απόγνωση οι κάτοικοι, αγωνία στα Τέμπη για την αντοχή των αναχωμάτων του Πηνειού
Φαρκαδόνα Τρικάλων, Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023 – ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο. Κτηνοτρόφοι και μελισσοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση. Ο κ. Γιώργος έχασε τα 600 από τα 800 μελίσσια του, τώρα περιμένει τον ΕΛΓΑ για να αποζημιωθεί. Τα φαρμακεία μας είναι σε άθλια κατάσταση, φάρμακα ακριβά, παιδικά φάρμακα, δεν έμεινε τίποτα, αναφέρει φαρμακοποιός.

Στο πεζοδρόμιο κατέληξαν ακόμα και βιβλία και τετράδια που κανονικά αυτές τις ημέρες θα είχαν την τιμητική τους. Σε απόγνωση η ιδιοκτήτρια του χαρτοπωλείου, δεν ξέρει αν θα καταφέρει να διασώσει την επιχείρησή της: «χάσαμε δύο σπίτια, 2 αυτοκίνητα, ένα τρακτέρ, είμαστε με ποδήλατο και δείτε πώς είναι το μαγαζί που το χρωστάμε όλο».

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι αυτοψίες και για τις πληγείσες επιχειρήσεις.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Λία Χριστάρα, βρέθηκε σε μια από τις κτηνοτροφικές μονάδες που έχουν υποστεί ολική καταστροφή, στον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί από τον Παλαμά στην Ιτέα. Όπως είπε και σήμερα είναι πλημμυρισμένα ενώ τα λιμνάζοντα νερά βγάζουν μία απίστευτη δυσωδία. Συμπλήρωσε ότι κατά τη διάρκεια της διαδρομής που ακολούθησαν βρήκαν πάρα πολλά ζώα καθώς και φορτηγά που θα τα μαζέψουν, διαδικασία που θα κρατήσει μέρες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της μέχρι στιγμής έχουν μαζέψει πάνω από 2.000 ζώα στην περιοχή.

Πέφτει η στάθμη του Πηνειού – Παραμένουν συνοικίες «πνιγμένες» στο νερό και τη λάσπη

Στη Λάρισα, η στάθμη του Πηνειού μπορεί να έπεσε, ωστόσο τα αναχώματα συνεχίζουν να πιέζονται. Οι Αρχές δίνουν μάχη με τον χρόνο για να τα ενισχύσουν, την ώρα που οι κάτοικοι στις παραποτάμιες συνοικίες πασχίζουν για να καθαρίσουν τα σπίτια τους από τις λάσπες και τα φερτά υλικά.

Ενα ειδικό διασωστικό ερπυστριοφόρο όχημα που είχε χρησιμοποιηθεί στις φωτιές στην Αλεξανδρούπολη μπήκε στην μάχη για την μεταφορά πολιτών από την πλημμυρισμένη Γιάννουλη προς το κέντρο της Λάρισας και αντίστροφα. Προτεραιότητα έχουν οι πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας

Στο Ομόλιο η καταστροφή στα ακτινίδια είναι ολική ενώ οι κάτοικοι με αναχώματα που έστησαν έσωσαν το χωριό.

Σχεδόν 2.500 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών έχουν καταστραφεί. Kαταστράφηκε όλη η παραγωγή λένε οι κάτοικοι κι εκτιμούν ότι τα δέντρα θέλον 7 – 8 χρόνια για να φτασουν στο σημείο που ήταν ενώ παραγωγοί δεν μπορουν ούτε να πλησιάσουν τα πλημμυρισμένα θερμοκήπια.

Συνεχείς «ενέσεις» ενίσχυσης στα αναχώματα

Λίγα χιλιόμετρα από τα Τέμπη, μέσα στο χωριό Παλαιόπργος, του Δήμου Αγιάς βρέθηκε η ρεπόρτερ Έλενα Αποστολίδου. Ένα χωριό το οποίο βρίσκεται βόρεια του Κισσάβου και στις εκβολές του Πηνειού. Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος υπάρχουν τεράστια αναχώματα τα οποία συνεχώς ενισχύονται, «καθώς όσο υποχωρεί το νερό από τις πλημμυρισμένες περιοχές, τόσο εδώ δοκιμάζονται οι οικισμοί κοντά στις εκβολές του ποταμού». Το θετικό είναι ότι η στάθμη του νερού σήμερα έχει κατέβει αρκετά. Ένα καλό επίσης είναι ότι δεν υπάρχει αέρας και υψηλές θερμοκρασίες. Αρνητικό ότι όλα τα χωράφια εδώ είναι σπαρμένα, δύο και τα μέτρα που φτάνουν τα δέντρα ,ακτινίδια και καλαμπόκιές, γεγονός που δυσκολεύει πολύ το νερό να εκβάλει προς τη θάλασσα που βρίσκεται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων. Ένα τελευταίο στοιχείο είναι ότι χωριά στο Δήμο Τεμπών παραμένουν αποκλεισμένα εξαιτίας του οδικού δικτύου, το οποίο είναι ακόμα πλημμυρισμένο.

Υποχωρούν τα νερά στην πόλη της Λάρισας

Η κατάσταση στις συνοικίες της Λάρισας μέρα με τη μέρα βελτιώνεται αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα με κατοίκους να δίνουν αγώνα να βγάλουν τα νερά. Κλειστή παραμένει η Εθνική Οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης με την εκτίμηση που υπάρχει να είναι ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα δύο εικοσιτετράωρα για να λυθεί το πρόβλημα που προκάλεσαν οι πλημμύρες από την κακοκαιρία.

Κακοκαιρία: Σε απόγνωση οι κάτοικοι, αγωνία στα Τέμπη για την αντοχή των αναχωμάτων του Πηνειού
Λάρισα. Πλημμυρισμένη η συνοικία Γιαννούλη. Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023 – ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI

Λάσπη και καταστροφή στο Πήλιο – Στα σκουπίδια ολόκληρα νοικοκυριά

Στο Πήλιο, σε Πλατανιά, Μηλίνα και Λεφόκαστρο επιχειρούν δύτες που ερευνούν για την ύπαρξη τυχόν αγνοουμένων μέσα σε βυθισμένα αυτοκίνητα. Στη στεριά, η κατάσταση του οδικού δικτύου είναι αποκαρδιωτική ενώ η περιοχή παραμένει χωρίς πόσιμο νερό. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μόνο στο Νότιο Πήλιο, τα αυτοκίνητα που μετά την κακοκαιρία βρέθηκαν στη θάλασσα, ξεπερνούν τα 300.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κώστας Καντούρης, με την υποχώρηση των νερών το μέγεθος της καταστροφής αποκαλύπτεται και οι κάτοικοι του Πλατανιά με τσάπες και φτυάρια ξεθάβουν τις περιουσίες τους –τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής.

Στον Βόλο, όπου μία εβδομάδα μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας παραμένει βουτηγμένος στη λάσπη. Οι αρχές αποκαθιστούν την υδροδότηση σε ορισμένες περιοχές, ωστόσο, η πίεση είναι πολύ χαμηλή και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κατοίκων.

Πηγή: ΕΡΤ,ertnews.gr Ρεπορτάζ: Παύλος Σαρόγλου, Λία Χριστάρα, Κατερίνα Γράβου, Ειρήνη Τσακίρη, Βαλέρια Δολαψάκη, Ελπίδα Κουτσογιάννη, Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη,Έλενα Αποστολίδου, Κώστας Καντούρης, Νίκος Καπόγλης / Επιμέλεια: Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Ελένη Μπουγά

Αρέσει σε %d bloggers: