Βιβλική είναι η καταστροφή στη Θεσσαλία από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας «Daniel», με τους νεκρούς να έχει φτάσει τους 15 ενώ άλλοι δύο άνθρωποι αγνοούνται.Την ίδια ώρα υποχωρούν σταδιακά τα νερά στον Πηνειό, όμως η εικόνα είναι αποκαρδιωτική καθώς ολόκληρα χωριά έχουν βυθιστεί στα λασπόνερα, ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στις υποδομές, στο ζωικό κεφάλαιο, στις καλλιέργειες και στις οικοσυσκευές. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Στρατού συνεχίζουν αδιαλείπτως τις προσπάθειες απεγκλωβισμού ανθρώπων αλλά και την παροχή βοήθειας (τροφή, νερό και φαρμάκων) σε όσους παρέμειναν στα σπίτια τους.

Συνολικά 4.486 διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί από την περασμένη Τρίτη έως χθες το βράδυ, σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής.
Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 10.313 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Στον Πηνειό με την κατασκευή αναχωμάτων επικεντρώνουν οι αρχές τις προσπάθειές τους, καθώς η στάθμη του ποταμού έχει υπερβεί τα όρια συναγερμού.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Λάρισας Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, η στάθμη του Πηνειού βρίσκεται τώρα στα 8 μέτρα, με όριο τα 7 μέτρα, και συνεχίζει να κατεβαίνει, ενώ είχε ξεπεράσει τα 10 μέτρα πριν από δύο μέρες. Αυτό σημαίνει ότι στραγγίζουν τα νερά από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα και αυτό σημαίνει ότι έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο πλημμύρας στο κέντρο της Λάρισας ωστόσο, τα νερά μετατοπίζονται προς την Κοιλάδα των Τεμπών και στη συνέχεια στο Δέλτα του Πηνειού, όπου υπάρχει στο σημείο μεγάλος όγκος νερού. Μάλιστα όπως είπε, η γέφυρα στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στην Κοιλάδα των Τεμπών, η οποία έχει ύψος 18 μέτρων, έχει σκεπαστεί από τα νερά.

Παράλληλα ανέφερε ότι επειδή πέφτει η στάθμη του νερού στον Πηνειό, μπορεί να λειτουργήσει το αποχετευτικό σύστημα της Λάρισας και να αποτραβιούνται σταδιακά τα νερά από πολλές συνοικίες της. Μάλιστα, ο κεντρικός δρόμος στη συνοικία του Αγίου Θωμά είναι πλέον στεγνός, υπάρχει όμως πρόβλημα στους κάθετους δρόμους, καθώς τα νερά μπορεί να φτάνουν και τα δύο μέτρα ακόμη και να τα ξεπερνούν και χρειάζεται βάρκα για να μεταφερθεί βοήθεια (νερό, τροφή ή φάρμακα) στους κατοίκους των σπιτιών, ενώ συνεχίζουν για τρίτη μέρα να είναι χωρίς ρεύμα και νερό.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μίνα Μαυρογιάννη, σε ζωντανή σύνδεση από τον κόμβο του Αλκαζάρ στη Λάρισα στο ύψος της γέφυρας της Γιάννουλης τόνισε ότι ήταν μια ακόμη δύσκολη βραδιά καθώς το συγκεκριμένο τμήμα παρέμεινε βυθισμένο στο σκοτάδι και βεβαίως αποκομμένο από την υπόλοιπη περιοχή. Και χθες υπήρξε μια μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό κυρίως κατοίκων των εργατικών κατοικιών, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στα διαμερίσματά τους και οι οποίοι ήταν ανάγκη να μεταφερθούν. Τα σωστικά συνεργεία με τις σωσίβιες λέμβους επιτελούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας το δύσκολο αυτό έργο, με ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή για τους πολίτες που είχαν ανάγκη. Στη συνέχεια οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρονταν στον κόμβο του Αλκαζάρ πάνω στον κουβά ενός τεράστιου φορτωτή όπου τους παραλάμβανε ένα όχημα του Δήμου προκειμένου να τους μεταφέρει στις δύο δομές που λειτουργεί για τους πλημμυροπαθείς της περιοχής, στο κλειστό της Νεάπολης και στο γυμναστήριο του πρώτου Γυμνασίου της Λάρισας.Οι απεγκλωβισμένοι πηγαίνουν στην Καρδίτσα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, στο 2ο Γυμνάσιο και στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για ΑμεΑ της περιοχής καθώς και στο Γηροκομείο της πόλης. Όπως ανέφερε η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Ειρήνη Κυρίτση στο 1ο Γυμνάσιο πέρασαν τη νύχτα τους περίπου 45 κάτοικοι των χωριών που επλήγησαν από την καταστροφική νεροποντή από τον Βλοχό και τη Μεταμόρφωση. Περίπου 40 με 50 άτομα είναι στο 2ο Γυμνάσιο, στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης βρίσκονται άλλα 40 άτομα και στο Γηροκομείο της Καρδίτσας 30. Στην πλειοψηφία τους είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι και κανείς δε γνωρίζει για πόσο καιρό θα παραμείνουν στους συγκεκριμένους χώρους, καθώς είναι αδύνατο οι περισσότεροι εξ αυτών να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Εκατοντάδες εθελοντές φέρνουν τρόφιμα, νερό, ρουχισμό και γίνεται μια ταξινόμηση μέσα στην ημέρα. Συνεχώς φτάνουν αυτοκίνητα που είτε φέρνουν είδη είτε παραλαμβάνουν και τα πάνε στους ανθρώπους που βρίσκονται ακόμη στα χωριά.

Συναγερμός για την προστασία της δημοσίας υγείας

Δραματική είναι η κατάσταση στα χωριά του Πηλίου, πολλά από τα οποία παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό και νερό. Δημοφιλείς παραλίες έδωσαν τη θέση τους σε ένα τοπίο απόκοσμο, όπου η θάλασσα έγινε καφέ από το χώμα, τη λάσπη και τις φερτές ύλες που κατέβασαν οι χείμαρροι. Χωρίς πρόσβαση εξακολουθούν να βρίσκονται αρκετές περιοχές λόγω των τεράστιων ζημιών, στο οδικό δίκτυο.

Στον Βόλο, που βρίσκεται ακόμη κάτω από τις λάσπες, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κατεστραμμένο δίκτυο υδροδότησης. Οι συνοικίες υδροδοτούνται εκ περιτροπής, με νερό που δεν είναι πόσιμο.

Εν τω μεταξύ, η επόμενη μάχη που θα δοθεί είναι για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς ελλοχεύουν μολυσματικές ασθένειες από τα χιλιάδες νεκρά ζώα στον Θεσσαλικό κάμπο.. Μετά από σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έγινε έκκληση προς τους πλημμυροπαθείς να καταναλώνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό ακόμη και για την ατομική υγιεινή και μόνο συσκευασμένα τρόφιμα. 

Μέτρα στήριξης

Μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των καταστροφών στις περιουσίες και τις υποδομές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη Λάρισα. Από σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα arogi.gov, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός θα καλύψει στο ακέραιο τις ζημιές που υπέστησαν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι.

Την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Στρασβούργο με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από την οποία θα ζητήσει αρωγή από την Ευρώπη για τις καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία στη Θεσσαλία

Μία εβδομάδα μετά, το άνοιγμα των σχολείων της Θεσσαλίας

Μετά από συνεννόηση του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, τα μαθήματα στα σχολεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα αρχίσουν με καθυστέρηση μίας εβδομάδας. Θα ξεκινήσουν δηλαδή στις 18 Σεπτεμβρίου. Η απόφαση πάρθηκε λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

Επίσης, να παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες της (Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2), ΕΠΑ.Σ Μαθητείας, ΙΕΚ, ΚΕΚ και βρεφονηπιακοί σταθμοί) στη Λάρισα και στον Βόλο σήμερα Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023, αποφάσισε η διοίκηση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Ειδικά, ο βρεφονηπιακός σταθμός Λάρισας, λόγω εκτεταμένων καταστροφών, θα παραμείνει κλειστός έως την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών. Για την επαναλειτουργία του θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση από τη ΔΥΠΑ.

Οι υπηρεσίες στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα θα λειτουργήσουν κανονικά.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΔΥΠΑ και θα μπορούν να απευθύνονται στο 1555, χωρίς χρέωση.

πηγή:ertnews.gr

Αρέσει σε %d bloggers: