Για την κακοκαιρία «Daniel» ενημέρωσε ο Βασίλης Κικίλιας λέγοντας μεταξύ άλλων ότι γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για απεγκλωβισμό πολιτών. Έκανε γνωστό ότο ξεκίνησαν οι πρώτες πτήσεις εναέριων μέσων. «Ξεκίνησαν πριν από λίγο οι πτήσεις με ένα Super Puma και 4 Bell του Πυροσβεστικού Σώματος και ακολουθούν ένα Super Puma κι ένα Bell των Ενόπλων Δυνάμεων » τόνισε.

Όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει εστιάσει τις δυνάμεις του στη Θεσσαλία. Σύμφωνα με τον υπουργό, το πιο δύσκολο πεδίο βρίσκεται μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας καθώς έχει πλημμυρίσει ο Ληθαίος ποταμός και έχει σπάσει το φράγμα στο Προάστιο. Είναι αποκλεισμένα τα χωριά Προάστιο, Αγία Τριάδα, Παλαμάς, Μεγάλα Καλύβια και Καλογριανά καθώς τα νερά βρίσκονται σε μεγάλο ύψος. Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής, στην Αγία Τριάδα είναι εγκλωβισμένα 20 άτομα και 6 αγνοούνται, στα Μεγάλα Καλύβια 40 άτομα βρίσκονται σε σπίτια και στα Καλογριανά 4 άτομα επίσης σε σπίτια.

Όπως είπε «Επιχειρησιακά το πολύ δύσκολο πεδίο εντοπίζεται στην περιοχή μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας, κατά μήκος του Ληθαίου ποταμού, που είναι παραπόταμος του Πηνειού, ο οποίος Ληθαίος ποταμός έχει πλημμυρίσει και έχει σπάσει το φράγμα στο Προάστιο. Ως εκ τούτου, τα χωριά Προάστιο, Αγία Τριάδα, όπως και τα χωριά Παλαμάς, Μεγάλα Καλύβια και Καλογριανά είναι αποκλεισμένα. Τα νερά βρίσκονται σε μεγάλο ύψος και καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες προσέγγισης και απεγκλωβισμού των κατοίκων. Πιο συγκεκριμένα, στην Αγία Τριάδα βρίσκονται 20 άτομα εγκλωβισμένα, ενώ αγνοούνται 6 άτομα. Στα Μεγάλα Καλύβια βρίσκονται 40 άτομα σε σπίτια και στα Καλογριανά τέσσερα άτομα επίσης σε σπίτια. Στον Παλαμά και το Προάστιο, που είναι κεφαλοχώρια, δηλαδή με πάνω από χίλιους κατοίκους το καθένα μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη αναφορά, πέρα του ότι το νερό είναι σε υψηλά επίπεδα κι ο κόσμος βρίσκεται στα πιο ψηλά σημεία των κτιρίων. Επιχειρησιακά χρησιμοποιούνται πέραν των οχημάτων, ειδικές σωσίβιες λέμβοι, οι οποίες συνεχίζουν από χθες τους απεγκλωβισμούς».

Έκανε γνωστό ότι χρησιμοποιούνται σωσίβιες λέμβοι που συνεχίζουν από χθες τους απεγκλωβισμούς. Ειδικότερα είπε ότι έχουν γίνει μέχρι στιγμής 885 εγκλωβισμοί.

Από την πλευρά του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος τόνισε μεταξύ άλλων ότι από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων προ ενάρξεως του φαινομένου είχαν τεθεί σε επιφυλακή και σε ετοιμότητα όλες οι δυνάμεις οι οποίες προορίζονται γι αυτόν τον σκοπό, σύμφωνα με το σχέδιο Ξενοκράτης. «Όπως είναι γνωστό, υπάρχει συντονισμός και οι Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν και δρουν στις περιοχές που πλήττονται κάθε φορά, ανάλογα με τη φυσική καταστροφή, μέσα στο πλαίσιο που ορίζεται και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και τον επιχειρησιακό έλεγχο των δυνάμεων της Πυροσβεστικής που εδρεύουν στην περιοχή».Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Πουρνάρας ανέφερε ότι «από την πρώτη στιγμή που η κακοκαιρία έπληξε έπληξε τη χώρα μας. Το κέντρο του πιλοτικού σώματος δέχτηκε 4.800 κλήσεις για παροχές βοήθειας. Μέχρι τώρα έχουν γίνει χίλιες 600 αντλήσεις όμβριων υδάτων και έχουν γίνει και 885 διασώσεις συμπολιτών μας».

πηγή:ertnews.gr

Αρέσει σε %d bloggers: