Για απίστευτα δύσκολες συνθήκες μίλησε ο Βασίλης Κικίλιας στο πλαίσιο έκτακτης ενημέρωσης για την κακοκαιρία που όπως είπε θα διαρκέσει μέχρι αύριο το βράδυ κι ενδεχομένως να επηρεάσει και την Αττική. Το άνοιξαν οι ουρανοί ισχύει κυριολεκτικά είπε ο κ. Κικίλιας. Υπογράμμισε ότι οι αρχές καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες ιεραρχώντας τις ανάγκες ενώ γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης κρίσιμων υποδομών.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Κικίλια:

«Εδώ η φράση “άνοιξαν οι ουρανοί” δυστυχώς βρίσκει την κυριολεκτική εφαρμογή της. H ένταση και η διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς για τα μετεωρολογικά χρονικά δεδομένα κατάστασης στον τόπο μας, μας έχει όλους βάλει μια πολύ μεγάλη πίεση μέσα σε αυτές τις απίστευτα δύσκολες συνθήκες. Η Πολιτική Προστασία, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, οι Ένοπλες Δυνάμεις, το ΕΚΑΒ, οι Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες ιεραρχώντας ως εξής τις προτεραιότητες: συμπολίτες μας που βρίσκονται σε κίνδυνο, συμπολίτες μας που είναι εγκλωβισμένοι σε μη ασφαλή σημεία, συμπολίτες μας που πρέπει να μετακινηθούν για λόγους υγείας. Παράλληλα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, μιας και το φαινόμενο είναι ακόμα σε εξέλιξη, καταβάλλεται προσπάθεια αποκατάστασης κρίσιμων υποδομών, όπως είναι η ηλεκτροδότηση που επηρεάζει και την υδροδότηση.

»Η Πολιτική Προστασία με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, είχε αποστείλει έγκαιρα από την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου προς Περιφέρειες και Δήμους σχετική προειδοποίηση και σχετικές οδηγίες στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλίας και Στερεάς. Επιχειρούν 158 οχήματα, 360 πυροσβέστες, η 1η, 2η, 5η, 7η και 8η ΕΜΑΚ με προσωπικό και διασωστικές λέμβους και ειδικά ερπυστριοφόρα οχήματα.

»Έχουν πραγματοποιηθεί 552 αντλήσεις, 172 διασωστικές επιχειρήσεις, από τις οποίες διασώθηκαν 417 συμπολίτες μας. Από την αρχή του φαινομένου εστάλησαν 14 μηνύματα από το 112. Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει λάβει από εχθές το πρωί στις 7 μέχρι και τώρα 2.000 κλήσεις αναφορικά με την Εθνική Οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης. Τα οχήματα που βρίσκονταν στο σημείο ανακατευθύνθηκαν προς ασφαλείς οδούς. Ήδη αποκαταστάθηκε η λειτουργία του αεροδρομίου Σκιάθου και οι πτήσεις εκτελούνται κανονικά, ενώ το λιμάνι Βόλου εξακολουθεί να είναι εκτός επιχειρησιακής λειτουργίας για λόγους ασφάλειας, καθώς όπως ήδη είπα και τονίζω ξανά, η κακοκαιρία θα διαρκέσει μέχρι αύριο το βράδυ. Σε επικοινωνία και συνεργασία με τον ΑΓΕΕΘΑ, ο στρατός θα αποκαταστήσει τη γέφυρα στα Καλά Νερά στο Νότιο Πήλιο, στην οποία ήδη έχει γίνει αυτοψία.

»Εφιστούμε την προσοχή προς όλους για το επόμενο εικοσιτετράωρο μέχρι αύριο το βράδυ. Παρακαλώ να ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Τα φαινόμενα, τέλος, ενδεχομένως θα επηρεάσουν μερικώς και την Αττική».

Απαντώντας σε ερώτηση για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία ο κ. Κικίλιας απάντησε ότι «κυβερνητικό κλιμάκιο θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές. Θα γίνει η ακριβής καταγραφή. Όπως βλέπετε γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα και θα εκκινήσουν με βάση τον Προεδρικό Διάταγμα και τους νόμους μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το κεντρικό κράτος, μετά την καταγραφή, οι αποζημιώσεις στους ιδιώτες αλλά και η σταδιακή επαναφορά σ’ ένα status quo. O ΔΕΔΔΗΕ θα κάνει τη δουλειά του, θα δούμε τις υποδομές σε ό,τι έχει να κάνει και με το οδικό δίκτυο, γιατί όπως είδατε εκεί πέρα υπάρχουν ενδεχομένως εκτεταμένες καταστροφές και ζημιές, πώς μπορούμε να τις αποκαταστήσουμε[…]»

Δ. Ζιακόπουλος: Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία – Πρωτοφανής κατάσταση για τα μετεωρολογικά χρονικά της χώρας

Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος και αντιπρόεδρος του ΔΣ Κέντρου Μελετών Διαχείρισης Κρίσεων της ΓΓΠΠ, Δημήτρης Ζιακόπουλος, είπε ότι ο κύκλος της κακοκαιρίας θα κλείσει αύριο 8 με 9 το βράδυ στις περιοχές από όπου ξεκίνησε. Ακόμα τόνισε ότι τρόμαξε όταν την περασμένη Παρασκευή είδε για πρώτη φορά τα προγνωστικά στοιχεία των μοντέλων για την Τρίτη.

Ο κ. Ζιακόπουλος τόνισε τρία σημεία σε σχέση με την εξέλιξη της κακοκαιρίας: «Το πρώτο σημείο στις περιοχές της Θεσσαλίας και κυρίως στις περιοχές των νομών Καρδίτσας, Τρικάλων και στις δυτικότερα περιοχές του νομού Λάρισας και Μαγνησίας, καθώς και στις βορειότερες περιοχές της Φθιώτιδας. Εκεί απόψε και μέχρι αύριο το μεσημέρι περίπου τα πράγματα θα είναι αρκετά δύσκολαΤα μοντέλα δίνουν προγνωστικά 200 με 250 χιλιοστά βροχής και ευχόμαστε όλοι να αντέξει ο κάμπος, με την έννοια να μη ξεχειλίσουν ποτάμια.

»Τώρα από εκεί και μετά, τις ίδιες ώρες, στην περιοχή της Μαγνησίας, μέσα στη νύχτα δηλαδή, υπάρχει κάποια, θα υπάρξει κάποια ύφεση των φαινομένων, αλλά έχουμε ένα τελευταίο γύρο αύριο μέχρι περίπου αύριο το μεσημέρι, όπου και εκεί θα έχουμε ξανά φαινόμενα αρκετά μεγάλης έντασης, ίσως όσο όχι όσο την προηγούμενη φορά στην αρχή της εκδήλωσης, αλλά πάντως και εδώ θέλει μεγάλη προσοχή γιατί υποδομές και οι άνθρωποι είναι καταπονημένοι.

»Το δεύτερο σημείο θα ήθελα να πω ότι στην περιοχή της Μαγνησίας, των Βορείων Σποράδων και της βορειοανατολικής Φθιώτιδας τα πράγματα θα είναι καλά μέχρι περίπου αύριο το πρωί, σχετικά καλά, δεν θα σταματήσουν οι βροχές, απλώς δεν θα έχουν την ένταση των προηγούμενων βροχών, αλλά μέσα το πρωινό αύριο μέχρι και το μεσημέρι περιμένουμε και εκεί μια ένταση των φαινομένων και θέλει μεγάλη προσοχή.

»Το τρίτο σημείο είναι ότι ο κύκλος αυτός της πρωτοφανούς αντικειμενικά για τα μετεωρολογικά χρονικά της χώρας μας κακοκαιρίας, θα κλείσει αύριο το απόγευμα. Εκτιμώ γύρω στις 8 με 9 η ώρα το βράδυ να έχουμε το τελευταίο επεισόδιο, τον επίλογο στις περιοχές από τις οποίες άρχισε δηλαδή Μαγνησία, Σποράδες κλπ. Τέλος, θέλω να σημειώσω ότι τις επόμενες ώρες – απογευματινές βραδινές ώρες- θα έχουμε και στην Αττική κάποιες βροχές και τοπικές καταιγίδες. Εκτιμούμε ότι η ένταση των φαινομένων δεν θα είναι μεγάλη, 20 με 30 χιλιοστά, αλλά η εμπειρία μας λέει ότι ακόμα και με τέτοια χιλιοστά υπάρχουν προβλήματα, δημιουργούνται μικροπροβλήματα στην Αττική και καλό είναι να το έχουμε υπόψη όλοι μας αυτό».

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής Περιφερειών ΔΕΔΔΗΕ, Στρατής Ζαχαρής, σημείωσε μεταξύ άλλων «από την πρώτη στιγμή που χτύπησε η κακοκαιρία τις υποδομές που διαχειρίζεται το ΔΕΔΔΗΕ είχαμε δεκατρείς γραμμές μέσης τάσης που ήταν εκτός από αυτές αντιστοιχούσαν περίπου σε 750 υποσταθμούς και όλο αυτό αντιστοιχούσε περίπου σε 70.000 καταναλωτές. Παρότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, που σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα για την προστασία και την ασφάλεια των ανθρώπων μας καταφέραμε και μειώσαμε αυτές τις επιπτώσεις και αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου έχουμε λιγότερους από 500 υποσταθμούς εκτός κι αυτό αντιστοιχεί σε 20.000 καταναλωτές».

Συμπλήρωσε ότι «Η δικιά μας η προσπάθεια για αποκατάσταση ξεκινάει όταν αποκτήσουμε τη δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση εκεί που έχει γίνει η ζημιά και μετά να κάνουμε την επιθεώρηση και να προχωρήσουμε στην αντικατάσταση ή επισκευή του εξοπλισμού. Αυτό αυτή τη στιγμή δυστυχώς δεν είναι εφικτό. Γι’ αυτό λοιπόν χρειάζεται να κάνουμε υπομονή και να περιμένουμε το φαινόμενο να εξελιχθεί».

Ακόμα έκανε γνωστό ότι στη Σκιάθο έχει αποκατασταθεί η παροχή του ρεύματος.

πηγή:ertnews.gr

Αρέσει σε %d bloggers: