«Κάποιες χρονιές είναι καλές, ως προς τις καμένες εκτάσεις και κάποιες είναι πολύ κακές. Το ίδιο ισχύει για την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Κροατία», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά την δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων.

Τόνισε ότι υπάρχει έντονη κυκλικότητα στις μεσογειακές χώρες είναι κυκλικά. «Κάποιες χρονιές είναι καλές, ως προς τις καμένες εκτάσεις και κάποιες είναι πολύ κακές. Το ίδιο ισχύει για την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Κροατία. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είχε τρεις πολύ κακές χρονιές, το 2007, το 2021 και φέτος».

«Αν πιστεύετε μέσα στην αφέλειά σας ότι μπορούμε να προστατεύσουμε 70 εκατ. στρέμματα με δάσος, τότε είστε από άλλη πλανήτη. Και επειδή εγώ έρχομαι από  τον πλανήτη Γη, κύριο μέλημά μας είναι η προτεραιοποίηση, πολύ απλά διότι ούτε τους πόρους έχουμε, ούτε τις δυνάμεις», συμπληρώσε.

Απευθυνόμενος στον αρχηγό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το 2018 κάηκαν μόλις 120.000 στρέμματα, αλλά χάθηκαν και 104 ψυχές, στο Μάτι.

Αναφερόμενος στα λεγόμενα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «αυτοί οι αξιωματικοί, μπορεί σήμερα να δίνουν τη μάχη στο μέτωπο της Δαδιάς και ακούν εσάς να τους απειλείτε  να τους βάλετε φυλακή». Ενώ πρόσθεσε: «Είναι πολύ ανέντιμο αυτό και δεν παραπέμπει σε αρχηγό πολιτικού κόμματος, αλλά σε κάτι άλλο».

Για τους μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους στη φωτιά στο δάσος τη; Δαδιάς, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Ας αναρωτηθούμε ποιοι τους πήγαν εκεί και ποιες είναι αυτές οι ΜΚΟ που έχουν καθαρή εικόνα;».

Πάντως, με τοποθέτησή του για την ΚΟ των Σπαρτιατών ξεκίνησε την τοποθέτησή του κ. Μητσοτάκης.

Είπε, χαρακτηριστικά: «Είχαμε δει κόμμα χωρίς αρχηγό, αλλά σήμερα είδαμε και αρχηγό χωρίς κόμμα (…) Αυτά τα πολύ σοβαρά που ειπώθηκαν από τον πρόεδρο των Σπαρτιατών, δεν θα πρέπει να περάσουν ασχολίαστα και προφανώς θα υπάρχουν και κοινοβουλευτικές επιπτώσεις για όλα όσα ακούστηκαν».

Τοποθετούμενος για όσα είπε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος επισήμανε: «Τεράστιες σαχλαμάρες τα περί επιβραδυντικού υγρού που έσβησε τη φωτιά στην Πάρνηθα. Τα ελικόπτερα και τα Canander δεν χρησιμοποιούν επιβραδυντικό υγρό, καθώς προμηθεύονται νερό από τη θάλασσα. Μόνο τα PZL χρησιμοποιούν επιβραδυντικό».

Αναφερόμενος στο έμψυχο δυναμικό, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερες εθελοντές. Οι μόνιμες προσλήψεις εποχικών, όταν δεν τους χρειαζόμαστε τον χειμώνα, αντιβαίνει σε κάθε έννοια διαχείρισης προσωπικού. Χρειαζόμαστε περισσότερους εθελοντες, σε άλλες χώρες έχουν εκατομμύρια εθελοντές και κάνω γι’ αυτό έκκληση στη νέα γενιά». Πρόσθεσε, δε: «Θα ακούσω με πολύ μεγάλη προσοχή την άποψη των εθελοντών, διότι αυτοί έχουν μπει στις φωτιές και δεν είναι σχολιαστές του καναπέ».

«Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα, όλοι είμαστε πληγωμένοι», επισήμανε ο ίδιος από το βήμα της Βουλήςκατά την πρωτολογία του το πρωί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «φέτος προετοιμαστήκαμε καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά, αλλά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρα φαινόμενα, η κλιματική κρίση είναι εδώ, ολοένα και πιο απειλητική.

«Οι πολίτες περιμένουν λογοδοσία, σοβαρότητα, ωριμότητα και υπευθυνότητα».

Αναφέρθηκε στους εμπρηστές, είπε ότι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι σερίφηδες δεν θα γίνουν αποδεκτά.

«Να μην ισοπεδώνεται ο αγώνας όλων όσοι αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή τους αξίζει ευγνωμοσύνη και τιμή και όχι εύκολη κριτική»

Στη φωτιά του Έβρου παρατηρήθηκε το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας, αυτή η πυρκαγιά θα μελετάται για χρόνια από τους επιστήμονες, τόνισε ο πρωθυπουργός και έδειξε φωτογραφίες με την αρχική εκδοχή της πυρκαγιάς και τη μετέπειτα για να καταδείξει την ταχύτητα εξάπλωσης της πυρκαγιάς. «Δεν επικαλούμαι τα παραπάνω για να δικαιολογήσω τους χειρισμούς, που έγιναν, εκ του αποτελέσματος αυτοί δεν βρέθηκαν στο ύψος των περιστάσεων»,υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα το κράτος είναι παρών αλλά η φωτιά επιμένει.Τίποτε πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές. Να μη μηδενίσουμε όμως τα βήματα που έγιναν για τη θεμελίωση της Πολιτικής Προστασίας και να μην ισοπεδώνεται ο αγώνας όλων όσοι αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή τους αξίζει ευγνωμοσύνη και τιμή και όχι εύκολη κριτική», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Τις φωτιές τις σβήνουν αυτοί που βρίσκονται στο πεδίο»

«Τις φωτιές τις σβήνουν αυτοί που βρίσκονται στο πεδίο και όταν αναρωτιέστε γιατί η φωτιά καίει για 12η μέρα, κάποιοι σας ακούν και θέλουν από εσάς αναγνώριση των προσπαθειών τους. Υπάρχουν ωστόσο εύλογα ερωτήματα και απορίες, που πρέπει να απαντηθούν», επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέφερε πως η φωτιά στη Δαδιά στον Έβρο χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη της Ευρώπης για φέτος.

Επιπλέον, επανέλαβε πως τα ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα υποχρεώνουν τον κρατικό μηχανισμό να αποσπάσει δυνάμεις από τη Δαδιά, όπως έγινε και χθες με μία πυρκαγιά, που ξέσπασε στα Φάρσαλα. Ο πρωθυπουργός τόνισε, δε, πως όλες οι φωτιές δεν έχουν την ίδια οικολογική σημασία.

Αναφερόμενος στη φωτιά της Ρόδου, ο Κοπέρνικος έδωσε εκ των υστέρων την τελική εκτίμηση του για το μέγεθος της οικολογικής επίπτωσης, που είναι το 10% της αρχικής εκτίμησης των 160.000 καμένων στρεμμάτων.

«Φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι “σερίφηδες” δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από την κυβέρνηση» –

«Στην Πάρνηθα ευτυχώς η φωτιά δεν έφτασε στα έλατα του Δρυμού και αυτό δεν έγινε από μόνο του, κάποιοι έφτασαν στα όρια των δυνατοτήτων τους και πιθανώς ορισμένες φορές να τα ξεπέρασαν» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επισήμανε δε, πως κράτη με μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια από την Ελλάδα, όπως ο Καναδάς και η Ιταλία, δεν μπορούν να χειριστούν το φαινόμενο των megafires.

Υπάρχουν καλές χρονιές και κάποιες κακές στις πυρκαγιές, το ανησυχητικό είναι πως οι κακές χρονιές εμφανίζονται πλέον με μεγαλύτερη συχνότητα, η κλιματική κρίση δεν είναι το άλλοθι για όλα, τόνισε και αναφερόμενος στους εμπρησμούς είπε ότι είναι μία από τις πλέον αντικοινωνικές πράξεις. Όπως στον Έβρο, που είναι περίπου βέβαιο πως η αιτία εκδήλωσης της είναι ανθρωπογενής, και περίπου βέβαιο πως εκδηλώθηκε στα μονοπάτια των παράνομων μεταναστών. Ωστόσο, φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι “σερίφηδες” δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από αυτή την κυβέρνηση, αυτή η δουλειά είναι αποκλειστικά και μόνο των Αρχών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αύξηση προστίμων και ποινές φυλάκισης ακόμη και για περιπτώσεις απλής αμέλειας

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί διατάξεις για αύξηση των προστίμων και για ποινές άμεσης φυλάκισης για εμπρησμό ακόμη και για περιπτώσεις απλής αμέλειας σημείωσε ο πρωθυπουργός, για να επαναλάβει ότι τα μέσα δασοπυρόσβεσης είναι περισσότερα από ποτέ.

«Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το 112»

«Είναι καιρός λοιπόν να σταματήσει αυτό το παραμύθι των προσλήψεων, που δημιουργείται απ΄ αυτούς που αρέσκονται σε αλχημείες.Το θέμα δεν είναι αριθμητικό, αλλά καλύτερης εκπαίδευσης και μεγαλύτερης παρουσίας του πυροσβεστικού σώματος στα δάση που θα κάνουμε στο μέλλον» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά στην επιλογή των οργανωμένων εκκενώσεων, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, μαζί φυσικά και των ζώων. Ακολουθεί η προστασία της περιουσίας, των κρίσιμων υποδομών και φυσικού περιβάλλοντος, μιλώ φυσικά για μία ιεράρχηση αξιών και απωλειών.

«Όποιος διαφωνεί με αυτήν την ιεράρχηση να το δηλώσει ευθέως εμείς θα συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε το 112 και να σώζουμε ανθρώπινες ζωές», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είμαστε υπερήφανοι ότι μετακινήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη 15.000 άνθρωποι και ότι εκκενώθηκε ένα ολόκληρο νοσοκομείο, τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε πως αυτοί που βρίσκονται στο συντονιστικό της πυροσβεστικής κάνουν πολύ καλή δουλειά.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην εκκένωση 20.000 ανθρώπων στη Ρόδο , λέγοντας ότι η επιχείρηση εκθειάστηκε στο εξωτερικό αλλά λοιδορήθηκε δυστυχώς στο εσωτερικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η πρόληψη είναι απαραίτητη και γνωστοποίησε πως 160 εκατομμύρια ευρώ μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης διατέθηκαν στην πρόληψη, ήτοι καθαρισμό και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

«Νέα Καναντέρ έως το 2027 στην Ελλάδα – Προμήθεια drones και θερμικών καμερών»

Ορισμένοι Δήμοι έκαναν την δουλειά τους, και ορισμένοι όχι, όλοι οι τοπικοί άρχοντες θα αξιολογούνται με βάση συγκεκριμένους δείκτες σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις τους και θα συνδέονται με την απορρόφηση κονδυλίων, τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιούνται και ο καθένας πλέον αναλαμβάνει τις ευθύνες του, διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφορικά με την έκθεση Γκολντάμερ, ο πρωθυπουργός επέμεινε πως το μεγαλύτερο μέρος της υιοθετήθηκε και υπενθύμισε πως δημιουργήθηκε ένα ολόκληρο Υπουργείο αντί ενός ερειπωμένου γραφείου που ήταν το έως το 2019 η Πολιτική Προστασία.

Επέμεινε δε πως το αντιπυρικό σχέδιο εφαρμόζεται και ότι υπάρχει πλέον σώμα δασοκομάντος που επιχειρούν μέσα στα δάση. Αναφέρθηκε δε τόσο στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών όσο και στην τυποποίηση της διαδικασίας της κρατικής αρωγής, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση προσέθεσε και τον θεσμό του αναδόχου, που ενεργοποιεί και την πλευρά των ιδιωτών.

Το αργότερο έως το 2027 θα προμηθευθεί η Ελλάδα -πρώτη από όλες τις ευρωπαικές χώρες- τα νέα Καναντέρ. Δεν μασάω τα λόγια μου, η δυνατότητα μας για έγκαιρη παρέμβαση στις πυρκαγιές μπορεί να βελτιωθεί μέσω της προμήθειας drones και θερμικών καμερών, συνέχισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός. Επίσης, προανήγγειλε αύξηση του αριθμού των δσσοκομάντος, αλλά και την κρίσιμη ανακατεύθυνση πόρων προς την Πολιτική Προστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έχω μιλήσει με την Πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής και συμφωνήσαμε πως θα δοθούν κοινοτικοί πόροι για τις αποζημιώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και για την φροντίδα της δασικής έκτασης στη Δαδιά, είπε.

«Θεσμοθετούμε το evrospass» – Μακροπρόθεσμο σχέδιο ανασυγκρότησης έως το τέλος του 2023 για τον Έβρο

«Στην περίπτωση του Έβρου θεσμοθετούμε το evrospass όπως έγινε και στην περίπτωση της Εύβοιας ενώ έως το τέλος του έτους θα δημοσιοποιηθεί και ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανασυγκρότησης, γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός.Είναι αδιέξοδο να προβάλλουμε τη σκοτεινιά της συγκυρίας στο μέλλον», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτή τη στιγμή στην Εύβοια εγκαινιάζεται ένα ακμαίο δασικό χωριό, αυτή η έκταση πριν απο δύο χρόνια ήταν ολοσχερώς καμένη» πρόσθεσε.

Πηγή: ΕΡΤ, ertnews.gr

Αρέσει σε %d bloggers: