Εντυπωσιακά αποτελέσματα προκύπτουν από την επικαιροποιημένη ανάλυση των καμένων εκτάσεων από τις δασικές πυρκαγιές των τελευταίων επτά ετών (2017-σήμερα) στην Περιφέρεια Αττικής.

Από το 2017 μέχρι και τις 25 Αυγούστου 202312 μεγάλες πυρκαγιές έχουν κάψει περισσότερα από 600.000 στρέμματα σύμφωνα με τις αναφορές από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS). Η περίμετρος των καμένων εκτάσεων δίνεται στο χάρτη που ακολουθεί.

Ο παρακάτω πίνακας παραθέτει τον αριθμό των καμένων στρεμμάτων ανά έτος από το 2017:

Meteo: Το 33% των δασών της Αττικής κάηκε μέσα στα 7 τελευταία χρόνια – Τι λέει ο Κ. Λαγουβάρδος
Συνολικές καμένες εκτάσεις κατά τα έτη 2017-2023 στην περιοχή της Αττικής.

Η συνολική επιφάνεια της Περιφέρειας Αττικής (χωρίς την περιοχή της Τροιζηνίας, των νησιών και του Λεκανοπεδίου) είναι 2.500.000 στρέμματα, οπότε τα τελευταία 7 έτη το 25% της συνολικής επιφάνειας έχει καεί από δασικές πυρκαγιές. Στην Περιφέρεια Αττικής η επιφάνεια των δασικών εκτάσεων είναι περίπου 1.230.000 στρέμματα και τα τελευταία 7 χρόνια έχουν καεί 405.000 στρέμματα δάσους, δηλαδή το 33% της επιφάνειας των δασών.

Τα παραπάνω ανησυχητικά στοιχεία για την Αττική υπογραμμίζουν την ανάγκη συνολικού επαναπροσδιορισμού της στρατηγικής διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας.

Ειδικότερα, η διαχείριση των δασικών πυρκαγιών απαιτεί μία ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα ενσωματώνει γνώση αιχμής από διαφορετικές επιστήμες, μεταξύ αυτών και η πυρομετεωρολογία. Είναι χαρακτηριστικό πως η εκδήλωση ακραίων δασικών πυρκαγιών περιλαμβάνει τη σύζευξη, την αλληλεπίδραση φωτιάς και ατμόσφαιρας, οπότε είναι αδύνατο να χαραχθεί οποιαδήποτε στρατηγική διαχείρισης δίχως την ενεργό συνεισφορά της μετεωρολογικής γνώσης.

Επιπροσθέτως, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες καθορίζουν εάν και πότε τα δασικά καύσιμα θα καταστούν εύφλεκτα, επηρεάζοντας επίσης τα χαρακτηριστικά της εξάπλωσης και της συμπεριφοράς της φωτιάς.

Κ. Λαγουβάρδος: «Πρέπει να προετοιμαστούμε»

Όπως σχολίασε ο Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος σην ΕΡΤ, διευθυντής των ερευνών του αστεροσκοπείου Αθηνών: «Αυτή τη στιγμή στην Αττική υπολογίζουμε ότι και με την πυρκαγιά της Πάρνηθας έχουμε χάσει τα τελευταία χρόνια πάνω από το 35% των δασών της Αττικής, με τεράστιο εύρος πάνω από το ένα τρίτο, μέσα σε επτά χρόνια».

Όσο για το τι μπορούμε να κανουμε μελλοντικά για να μην οδηγηθούμε ξανά σε τέτοια φαινόμενα, ο κ. Λαγουβάρδος είπε πως πρέπει να προετοιμαστούμε. «Πρέπει να προετοιμαστούμε από την πλευρά τη δική μας, των μετεωρολόγων, ώστε να παρέχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες που μπορούμε στους ανθρώπους που επιχειρούν στο πεδίο πριν και κατά τη διάρκεια. Αυτό δεν το κάνουμε σήμερα», δήλωσε.

ΠΗΓΗ: meteo.gr, ertnews.gr

Αρέσει σε %d bloggers: