Οι αναζωπυρώσεις στις πλαγιές του Ελίκωνα, παραμένουν ο μεγάλος ο φόβος των δυνάμεων πυρόσβεσης στην πυρκαγιά στην περιοχή Κιριάκι Βοιωτίας και όσο υπάρχει το φως της ημέρας τα εναέρια μέσα θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν στοχευμένες ρίψεις.

Πριν απο λίγο κάποιες δυνάμεις πυρόσβεσης έφυγαν απο το Κιριάκι και κατευθύνονται προς το ρέμα της Κλεισούρας όπου υπάρχει ενεργή εστία καθώς η φωτιά έχει πορεία προς το Ταρσό και τα Λαζαρέικα όπου υπάρχουν όμως μόνο καμμένα.

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κώστας Νούσης, οι αναζωπυρώσεις δεν αποτελούν απλά μόνο φόβο αλλά και στην πράξη φαίνεται οτι η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων δίνεται ακατάπαυστα σε δυο (2) εστίες, όπου υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις που προέρχονται από το πύρινο μέτωπο το οποίο ξέσπασε χθες στις έξι το απόγευμα και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα σε απόσταση πάνω από 10 χλμ. σε χαράδρα, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχει μία μεγάλη αναζωπύρωση σε περιοχή μεταξύ των Τ.Κ Λάκκας και Κυριακίου, η οποία σιγοκαίει εδώ και περίπου μια ώρα.

Στην περιοχή επιχειρούν επίγειες δυνάμεις, ενώ ελικόπτερα κάνουν προσεκτικές στοχευμένες ρίψεις. Ανησυχία υπάρχει ιδιαιτέρως στις πλαγιές του Ελικώνα, όπου υπάρχουν μικρές εστίες, οι οποίες οδηγούν σε αναζωπυρώσεις Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να αναχαιτήσουν την φωτιά, ώστε αυτή να μην περάσει την κορυφογραμμή και κατευθυνθεί στην άλλη πλευρά του Ελικώνα, όπου υπάρχει πυκνό ελατόδασος. Στην προσπάθεια κατάσβεσης στην δύσβατη περιοχή συνδράμουν και αεροσκάφη Καναντέρ.

Πάντως μέσα στη χαράδρα υπάρχουν συνεχώς νέες αναζωπυρώσεις. Και εκεί επιχειρούν τα τρία ελικόπτερα τα οποία είναι τα μόνα τα οποία μπορούν  να κάνουν στοχευμένες ρίψεις πολύ κοντά στην πλαγιά του Ελικώνα, ώστε να περιορίσουν όσο υπάρχει ακόμα φως το πύρινο μέτωπο. Η περιοχή είναι ιδιαιτέρα δύσβατη με ιδιαίτερη μορφολογία και η επιχείρηση κατάσβεσης είναι δύσκολη.

Μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή, η πιο κοντινή σημερινή περιοχή προς την εστία της φωτιάς, είναι η τοπική κοινότητα Κιριακίου που βρίσκεται 6χλμ.

Ρεπορτάζ: Κώστας Νούσης

πηγή:ertnews.gr

Αρέσει σε %d bloggers: