Αναζωπύρωση σημειώνεται αυτή την ώρα στη Βοιωτία, με το πύρινο μέτωπο 20 χιλιομέτρων να απειλεί τα χωριά Στείρι και Κυριάκι.

Μάλιστα, λίγο νωρίτερα, μήνυμα 112 στάλθηκε στους κατοίκους της περιοχής Στείρι Βοιωτίας για εκκένωση προς το Δίστομο.

Επίσης αυτή τη στιγμή η φωτιά εξακολουθεί να καίει για τρίτη μέρα έξω από τον Πρόδρομο, αυτή τη φορά σε δύσβατο σημείο, χωρίς να απειλεί κατοικημένη περιοχή.

Λίγο πριν τις 21:30 στάλθηκε μήνυμα 112 στους κατοίκους της περιοχής Ζάλτσα να εκκενώσουν μέσω Παναγίας Καλαμιώτισσας προς το Κυριάκι. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη περιοχή είχε εκκενωθεί και χτες το βράδυ.

Το απόγευμα οι φλόγες κύκλωσαν την μονή του Οσίου Λουκά στο Στείρι.

Eπίγεια και εναέρια τμήματα έδωσαν μεγάλη μάχη και κατόρθωσαν να σώσουν το ιστορικό μνημείο της UNESCO, αφού όμως πρώτα κάηκε ένα από τα παλαιότερα κτίρια του περιβόλου του μοναστηριού.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Βοιωτία: Πύρινο μέτωπο δεκάδων χιλιομέτρων – Κάηκε κτίριο στο Μοναστήρι του Οσίου Λουκά

Ευτυχώς, το μοναστήρι στην πλαγιά του Ελικώνα, που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα, είχε εκκενωθεί έγκαιρα από επισκέπτες και μοναχούς.

Στο σημείο βρίσκονται ο Μητροπολίτης Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος Γεώργιος καθώς και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, οι οποίοι ενημέρωσαν τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Νωρίτερα το μεσημέρι στα Βάγια δυο κτηνοτρόφοι γλίτωσαν την τελευταία στιγμή από την μανία της φωτιάς. Η πυρκαγιά έφτασε ταχύτατα σε κτηνοτροφική μονάδα όπου βρισκόταν ένας άνδρας και ο 16χρονος γιος του προσπαθώντας να σώσουν τα ζώα τους. Οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν άμεσα μετά τις φωνές της μητέρας και συζύγου και οι δύο κτηνοτρόφοι σώθηκαν στο «παρά πέντε» καθώς ο αποπνικτικός καπνός είχε φτάσει στο μαντρί.

Η φωτιά που έκαψε μελίσσια και απείλησε αγροτικές καλλιέργειες κατασβέστηκε από δύο καναντέρ που επιχείρησαν στην περιοχή λίγη ώρα μετά την επικίνδυνη αναζωπύρωση.

https://www.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2023/tv/news-themata-avgoustos/20230823-DELTIO21-BOIWTIA.mp4&bgimg=https://www.ert.gr/themata/photos/2023/08/20230823-DELTIO21-BOIWTIA.jpg

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Ευτυχία Πενταράκη, Κώστας Νούσης, ertnews.gr

Αρέσει σε %d bloggers: