Η συμμορία Los Lobos του Ισημερινού ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές του Ισημερινού. Όπως μεταδίδει το ΒΒCπρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη συμμορία στον Ισημερινό με περίπου 8.000 μέλη, πολλά από τα οποία είναι στη φυλακή. Επίσης, έχει εμπλακεί σε αρκετές από τις πρόσφατες φονικές συμπλοκές στις φυλακές, στις οποίες δεκάδες κρατούμενοι έχουν σκοτωθεί με βάναυσο τρόπο. Κατά το BBC, o Φερνάντο Βιγιαβισένσιο ήταν ένας από τους λίγους υποψηφίους που ισχυριζόταν ότι υπάρχουν δεσμοί μεταξύ του οργανωμένου εγκλήματος και κυβερνητικών αξιωματούχων στον Ισημερινό.

Σημειώνεται ότι μετά τη δολοφονία κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 60 ημέρες στον Ισημερινό ενώ η ημερομηνία των εκλογών παραμένει η 20η Αυγούστου.

«Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν κινητοποιηθεί αυτή τη στιγμή σε όλη την εθνική επικράτεια για να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών, την ηρεμία της χώρας και τις ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές της 20ης Αυγούστου», ανέφερε ο πρόεδρος του Ισημερινού σε κοινή δήλωσή του με την επικεφαλής του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου Ντιάνα Αταμαΐντ, που μεταδόθηκε από το YouTube. Η Αταμαΐντ δήλωσε από την πλευρά της πως «η ημερομηνία των εκλογών παραμένει η 20η Αυγούστου, σύμφωνα με τη νόμιμη συνταγματική εντολή».

Καθώς αποχωρούσε από προεκλογική συγκέντρωση στην οποία ήταν ο κεντρικός ομιλητής, ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, υποψήφιος για την προεδρία του Ισημερινού στις εκλογές της 20ής Αυγούστου και δεύτερος στις δημοσκοπήσεις, δολοφονήθηκε από ενόπλους χθες, Τετάρτη, το βράδυ στην πρωτεύουσα Κίτο.

Ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, άλλοτε συνδικαλιστής, κατόπιν δημοσιογράφος προτού γίνει κεντρώος πολιτικός κι εκλεγεί στο κοινοβούλιο, 59 ετών, συγκαταλεγόταν στους οκτώ υποψήφιους στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Δολοφονήθηκε εξερχόμενος από αίθουσα στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας όπου είχε μόλις ολοκληρωθεί προεκλογική συγκέντρωσή του, περί τις 18:20 [τοπική ώρα· στις 02:20 σήμερα ώρα Ελλάδας], σύμφωνα με ΜΜΕ του Ισημερινού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, BBC, ertnews.gr

Αρέσει σε %d bloggers: