Τις πρώτες συλλήψεις επιχειρηματιών προκάλεσε το «Κίνημα για Ελεύθερες Παραλίες», το οποίο εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα.

Στη Νικήτη Χαλκιδικής για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για τις κατειλημμένες παραλίες, με κινητοποίηση στο Δημαρχείο Σιθωνίας. «Είναι και δαιδαλώδεις οι διαδικασίες, δεν ξέρουμε που να καταγγείλουμε. Από τον Άνα στον Καϊάφα» δηλώνουν.

Στη Ζάκυνθο η τοπική Αστυνομία προχώρησε σε τρεις συλλήψεις, δύο ιδιοκτητών και ενός υπεύθυνου μπιτς μπαρ που είτε είχαν άδεια για λιγότερα τετραγωνικά απ’ όσα εκμεταλλεύονταν είτε δεν είχαν καν άδεια, οι οποίοι θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα. 

Στην Κέρκυρα, τα μεικτά κλιμάκια εντόπισαν τέσσερις επιχειρήσεις που είχαν καταλάβει παράνομα χώρους του αιγιαλού χωρίς μίσθωση. Υπάρχουν πάντως και άλλες πέντε νόμιμες επιχειρήσεις στην παραλία, καθώς και μια νόμιμη επιχείρηση Θαλάσσιων Μέσων Αναψυχής. 

Η Αττική φαίνεται να ακολουθεί τον δρόμο που χαράσσουν οι υπόλοιπες τουριστικές περιοχές της χώρας με την ισορροπία ανάμεσα στις ελεύθερες παραλίες και τις επιχειρήσεις να μοιάζει δύσκολη. Στο Λαγονήσι, ο ελεύθερος χώρος περιορίζεται σε μερικές δεκάδες μέτρα με τους λουόμενους να ξαπλώνουν δίπλα ή και πάνω σε βράχια. Κάποιοι από αυτούς δηλώνουν ότι παρατηρούν αύξηση στις πολυθρόνες κάθε χρόνο.

Ο νόμος είναι σαφής. Κάθε επιχειρηματίας οφείλει να αφήνει μία ελεύθερη ζώνη πλάτους τουλάχιστον 5 μέτρων προς την ακτογραμμή. Ωστόσο, χαρακτηριστικό είναι ότι επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι αναγκάζεται να αυξήσει τις τιμές για να ανταπεξέλθει σε πρόστιμο 500.000 ευρώ που του έχει επιβάλλει ήδη η Κτηματική Υπηρεσία.

Σε αυτό το κλίμα, το κίνημα για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες γιγαντώνεται με αμέτρητες ομάδες να δημιουργούνται στο Facebook, οι οποίες σε ελάχιστες ώρες συγκεντρώνουν χιλιάδες μέλη.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Νίκος Κοντορούσης, ertnews.gr

%d