Νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου ορίστηκε από το υπουργικό συμβούλιο μετά από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη η  άλλοτε ανακρίτρια στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα   ενώ νέα εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου τοποθετήθηκε η  Γεωργία Αδειλίνη. Το υπουργικό συμβούλιο κατέληξε ομόφωνα, ενώ ελήφθη υπόψη η συνολική διαδρομή τους και η ανάγκη να υπάρξει κάλυψη των θέσεων για μια διετία.

 Η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, σε δήλωσή της αναφέρει ότι θα καταβληθεί «κάθε προσπάθεια για συνολική αναβάθμιση της απονομής της Δικαιοσύνης» και κάνει ειδική αναφορά στις καθυστερήσεις,, τονίζοντας:

   «Η βραδύτητα στην απονομή της κλονίζει το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών, αυξάνει τον κίνδυνο εμπέδωσης του αισθήματος ατιμωρησίας, υποσκάπτει την κοινωνική ειρήνη και ευημερία και πλήττει εν τέλει το κράτος Δικαίου, εκθέτοντας συγχρόνως τη χώρα μας διεθνώς».

   Το κείμενο της δήλωσης έχει ως εξής:

   «Τιμή, αλλά και μεγάλη ευθύνη το αξίωμα που μου εμπιστεύθηκε η Πολιτεία και το οποίο υπηρέτησαν άξιοι προκάτοχοί μου. Ο εισαγγελικός θεσμός συνιστά ένα από τα οχυρά της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας, αφού εγγυάται τη νομιμότητα, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών και συγχρόνως διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης. Θα συνεχίσουμε να τον υπηρετούμε με τους συναδέλφους μου όλων των βαθμών, με νηφαλιότητα, αλλά και αποφασιστικότητα, με την επιβαλλόμενη κατά περίσταση αυστηρότητα ή επιείκεια, παραμένοντας προσηλωμένοι στο Σύνταγμα και τους νόμους και προστατεύοντας τους συμπολίτες μας, ιδίως τους πιο ευάλωτους, όπως οι ανήλικοι και τα θύματα κάθε είδους βίας.

   Όπως είναι εξάλλου σε όλους γνωστό, η Δικαιοσύνη αποτελεί το πρώτο προαπαιτούμενο του πολιτισμού, το δρόμο για την κοινωνική ειρήνη και ευημερία των πολιτών.

   Αναγκαίοι όροι για την εκπλήρωση της αποστολής της η ποιότητα και η ταχύτητα, δε νοείται μάλιστα ποιότητα χωρίς ταχύτητα.

   Η βραδύτητα στην απονομή της κλονίζει το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών, αυξάνει τον κίνδυνο εμπέδωσης του αισθήματος ατιμωρησίας, υποσκάπτει την κοινωνική ειρήνη και ευημερία και πλήττει εν τέλει το κράτος Δικαίου, εκθέτοντας συγχρόνως τη χώρα μας διεθνώς. Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, συνεργαζόμενοι με τους δικαστές, τους δικηγόρους και τους δικαστικούς υπαλλήλους, με σκοπό να επιτύχουμε τη συνολική αναβάθμιση της απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, στο πλαίσιο που ορίζουν οι ανάγκες της κοινωνίας και οι απαιτήσεις ενός σύγχρονου κράτους Δικαίου».

Το βιογραφικό της Ιωάννας Κλάπα

Η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Ιούλιο του 1984 και προήχθη στην  θέση της αρεοπαγίτου τον Αύγουστο του 2020 κατέχοντας την  3η  θέση στην επετηρίδα των αρεοπαγιτών.

Ειδικότερα, η  Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα,   ως εφέτης είχε διενεργήσει με τη συνάδελφό της Μαρία Δημητροπούλου την ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ενώ ως αρχαιότερη αρεοπαγίτης είχε προεδρεύσει του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών επί ΣΥΡΙΖΑ με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Νίκο  Παππά  και τον επιχειρηματία Χρίστο  Καλογρίτσα.

  Γεωργία Αδειλίνη

Η Γεωργία Αδειλίνη, η οποία  είναι 7η στην επετηρίδα και  αποχωρεί σε δυο χρόνια από τον εισαγγελικό κλάδο, πλειοψήφησε στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, καθώς ψηφίστηκε από το 4/5 των συμμετεχόντων στη διάσκεψη.

Η κυρία Αδειλίνη εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Ιούλιο  του 1984 και προήχθη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον Οκτώβριο του 2019.

Η κυρία Αδειλίνη,  ήταν στην έδρα της δίκης του Ακη Τσοχατζόπουλου, ενώ ήταν αυτή που πρότεινε την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, σε δίκη με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος για την υπόθεση των καταγγελιών του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα.

Η έμπειρη αντεισαγγελέας  είχε δείξει έντονο ενδιαφέρον για το προσφυγικό ζήτημα, ενώ με εγκύκλιό της το 2020 ζητούσε από τους συναδέλφούς της  αυξημένη επαγρύπνηση στα ασυνόδευτα παιδιά. 

πηγή:ertnews.gr

Αρέσει σε %d bloggers: