Παραδομένη στις φλόγες είναι η Ρόδος, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει πευκοδάση κινείται εκτός ελέγχου σε πολλά μέτωπα χιλιομέτρων. Η φωτιά μπήκε στο χωριό Λάερμα όπου πληροφορίες αναφέρουν ότι καίγονται σπίτια και μία εκκλησία. Παράλληλα, στο Κιοτάρι έχουν παραδοθεί στις φλόγες ξενοδοχεία, καταστήματα, οχήματα. Στο κεντρικό τμήμα υπάρχει μια αναζωπύρωση βορειοανατολικά από τα Λάερμα και μια δεύτερη ανατολικά από το φράγμα του ΓαδουράΣυνολικά τα ενεργά μέτωπα είναι τρία: Λάερμα, Κιοτάρι και Απολλώνοι.

Νέο μήνυμα από το 112 εκδόθηκε για τους οικισμούς Γεννάδι και Κιοτάρι προς το Πλημμύρι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιό, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ. Σε εξέλιξη είναι μεγάλη επιχείρηση μεταφοράς εκατοντάδων πολιτών και τουριστών από το Γεννάδι σε ασφαλές σημείο.

Η φωτιά καίει ολοκληρωτικά και το ξενοδοχείο Princses Sun αυτή την ώρα. Στο χώρο, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ, υπήρξαν πυροσβέστες που προσπάθησαν να καλυφθούν στους χώρους του για να σωθούν απο τις φωτιές.

Στην παραλιακή ζώνη αυτή την ώρα, από την παραλία Λάρδος ως την παραλία Κιοτάρι όπου έγινε νωρίς το απόγευμα η προληπτική εκκένωση η φωτιά έχει περιοριστεί σημαντικά και έχει ανοίξει η παραλιακή οδός από Κιοτάρι προς Λίνδο. Οι δυνάμεις έχουν εστιάσει την προσπάθεια τους στην προστασία της παραλιακής ζώνης και όλων των ξενοδοχειακών μονάδων και στις δυο περιοχές όπου υπάρχουν οι αναζωπυρώσεις.

Περίπου 2.500 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος και ιδιωτικών σκαφών από τις παραλίες Κιοτάρι και Λάρδο. Συγκεκριμένα, οι τουρίστες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία των τουριστικών γραφείων του νησιού και με λεωφορεία της δημοτικής επιχείρησης συγκοινωνιών ΡΟΔΑ σε γυμναστήρια και σχολικά συγκροτήματα του νησιού όπου και θα διανυκτερεύσουν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα διανυκτερεύσουν και σε συνεδριακά κέντρα μεγάλων ξενοδοχείων.

Συνολικά μπορούν να φιλοξενηθούν 3.190 άτομα στα παρακάτω ξενοδοχεί:

 • SHERATION RODOS RESORT – 250
 • VERGINA – 400
 • AMATHUS – 70
 • RODOS PALACE – 1500
 • MEDITERRANEAN – 150
 • PARADISE RESORT- ELA RESORT – 300
 • OLYMPIC PALACE – 300
 • KRESTEN PALACE -150
 • EDEN ROC – 70

Επίσης έχουν εξασφαλιστεί μέσω της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού 70 τουριστικά λεωφορεία για τη μεταφορά τουριστών όπου χρειάζεται.

«Ο μεγαλύτερος όγκος εκγλωβισμένων έχει ήδη μεταφερθεί. Από εκεί και πέρα η επιχείρηση αλλά και δυστυχώς και η φωτιά είναι σε εξέλιξη», τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του Λιμενικού Σώματος Νίκος Αλεξίου μιλώντας στην ΕΡΤ.

Live – Ρόδος: Καίγονται σπίτια στο χωριό Λάερμα – Στις φλόγες ξενοδοχεία και καταστήματα στο Κιοτάρι

Παράλληλα, τρία επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία έχουν δεσμευτεί στο λιμάνι της Ρόδου προκειμένου να φιλοξενηθούν οι απεγκλωβισθέντες από τις περιοχές όπου μαίνεται η πυρκαγιά σε περιοχές του νησιού. Πρόκειται για τα πλοία Blue Star Chioς, Dodekanisos Express και Panagia Skiadeni τα οποία θα φιλοξενήσουν τους ανθρώπους που εγκατέλειψαν σπίτια και ξενοδοχεία.

Σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται η προσπάθεια για την εξεύρεση χώρων έτσι ώστε να φιλοξενηθούν οι επισκέπτες. Οι περισσότεροι από τους τουρίστες αυτούς έμεναν σε ξενοδοχεία στην περιοχή Κιοτάρι και ευρύτερα στην περιοχή της Νότιας Ρόδου. Τρία από τα ξενοδοχεία αυτά δεχτήκαν την «εισβολή» της φωτιάς, αλλά υπήρξε έγκαιρη αντιμετώπιση και αυτή δεν επεκτάθηκε, ενώ η απομάκρυνση των τουριστών από τα άλλα ξενοδοχεία έγινε λόγω των πυκνών καπνών που είχε σκεπάσει την ευρύτερη περιοχή

Άλλωστε, επιτάχθηκαν όλα τα τουριστικά σκάφη από το Λιμεναρχείο για να μεταφέρουν τους τουρίστες σε ασφαλή μέρος, στο πλαίσιο της επιχείρησης απεγκλωβισμού ατόμων, υπό τον συντονισμό του Λιμενικού, από παραλίες των περιοχών Κιοτάρι και Λάρδος Ρόδου.

Live – Ρόδος: Καίγονται σπίτια στο χωριό Λάερμα – Στις φλόγες ξενοδοχεία και καταστήματα στο Κιοτάρι

Από το ΕΚΑΒ αναφέρθηκαν 8 διακομιδές ατόμων με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, έξι ενήλικες και δύο παιδιά μεταφέρθηκαν σε Κέντρο Υγείας του Αρχαγγέλου με αναπνευστικά προβλήματα. Δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αναχώρησαν. Στο νοσοκομείο δεν έχει διακομιστεί κανένας μέχρι αυτή την ώρα.

Κατόπιν αιτήματος των αρμοδίων αρχών το Πολεμικό Ναυτικό έστειλε την Τορπιλάκατο Ντεγιάννης στο Κιοτάρι της Ρόδου καθώς και φουσκωτά σκάφη της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ για τη μεταφορά ανθρώπων αν παραστεί ανάγκη, επίσης στην περιοχή κινούνται 6 λεωφορεία (5 του ΓΕΣ και 1 του ΓΕΑ), 3 πλωτά σκάφη του 6ου ΕΤΕΘ, ενώ ελικόπτερα Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού συμμετέχουν στην κατάσβεση, αλλά αν χρειαστεί θα κάνουν ότι είναι απαραίτητο.

Παράλληλα, δύο αεροσκάφη C-130 αναχωρούν για το νησί της Ρόδου. Τα αεροσκάφη μεταφέρουν δασοκομάντος της ομάδας πεζοπόρων τμημάτων από την ειδική μονάδα δασικών επιχειρήσεων και 8 μηχανές με προσωπικό της ομάδα ΔΙ.ΑΣ οι οποίοι θα συμμετέχουν στις εκκενώσεις αλλά και στην φύλαξη περιουσιών, εάν χρειαστεί.

Δύο αεροσκάφη C130 της Πολεμικής Αεροπορίας αναχωρούν από Ελευσίνα για Ρόδο μεταφέροντας πυροσβέστες δασοκομάντος και αστυνομικούς….

Σημαντική είναι και η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας στη μάχη της κατάσβεσης, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νότης Μηταράκης:

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι έχουν καταστραφεί πολλά δίκτυα από το νέο εργοστάσιο της Δ.Ε.Η. που βρίσκεται στη νότια Ρόδο. Δεν υπάρχει ρεύμα και τηλέφωνο σε μεγάλο μέρος των πυρόπληκτων περιοχών. Έχουν τεθεί σε λειτουργία μονάδες του παλιού εργοστασίου της Δ.Ε.Η. που βρίσκεται στην Σορώνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται περιοδικά διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές ακόμα και στην πόλη της Ρόδου.

Live – Ρόδος: Καίγονται σπίτια στο χωριό Λάερμα – Στις φλόγες ξενοδοχεία και καταστήματα στο Κιοτάρι

Στη Ρόδο βρίσκεται ήδη κυβερνητικό κλιμάκιο με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο και την Υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη.

Στο νησί βρίσκεται και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος που συντονίζει τον απεγκλωβισμό εκατοντάδων ατόμων από περιοχές της Ρόδου όπου μαίνεται πυρκαγιά.

Το χρονικό του εφιάλτη

Η μεγάλη φωτιά στη Ρόδο συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη και η τιτάνια μάχη με τις φλόγες δίνεται για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα. Εστάλη μάλιστα νέο μήνυμα για εκκένωση οικισμών από το 112. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε η εκκένωση των περιοχών Ασκληπιείο και Κιοτάρι στη Ρόδο, με κατεύθυνση προς Γεννάδι, ενώ νωρίτερα ζητήθηκε η εκκένωση των χωριών Λάρδο και Πυλώνα. Μεγάλη είναι η αναζωπύρωση στην περιοχή Απόλλωνας.

Στις 15:10 η πυρκαγιά έκαιγε στην περιοχή νότια από Λάερμα όπου προσπαθούσαν να γίνουν ζώνες με χωματουργικά και πυροσβεστικά οχήματα, ενώ επιχειρούσαν και τα εναέρια μέσα (2 Canadair, 2 air Tractors και 2 ελικόπτερα Erickson), ωστόσο η φωτιά κινήθηκε εντός μιας χαράδρας και κατέβηκε νότια προς Λάρδο.

Live – Ρόδος: Καίγονται σπίτια στο χωριό Λάερμα – Στις φλόγες ξενοδοχεία και καταστήματα στο Κιοτάρι

Σύμφωνα με την ΕΡΤ Ν. Αιγαίο τρεις ξενοδοχειακές μονάδες τυλίχθηκαν στις φλόγες στο Κιοτάρι. Πρόκειται για το Lindian Village, το Rhodos Village και το μπουτίκ ξενοδοχείο του Ομίλου Χατζηλαζάρου. Τα ξενοδοχεία εκκενώθηκαν νωρίτερα από τους τουρίστες που διέμεναν σε αυτά και γίνεται προσπάθεια για να μην επεκταθεί η φωτιά.

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά που ξέσπασε στο ξενοδοχείο Princess Andriana στο Κιοτάρι, και η προσπάθεια συνεχίζεται μέχρι την πλήρη κατάσβεση της.

https://www.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2023/tv/news-themata-ioulios/20230722-RODOS-LIMANI1.mp4&bgimg=https://www.ert.gr/themata/photos/2023/07/20230722-RODOS-LIMANI1.jpg

Και ενώ οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύθηκαν, ενισχύθηκαν και οι άνεμοι, που είχαν ως αποτέλεσμα τις συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Νωρίτερα εκκενώθηκε η Μονή Υψενής όπου εγκλωβίστηκαν πυροσβέστες μαζί με τον διοικητή της Πυροσβεστικής, στην προσπάθεια τους να πείσουν τις καλόγριες να εγκαταλείψουν το Μοναστήρι.

Live – Ρόδος: Καίγονται σπίτια στο χωριό Λάερμα – Στις φλόγες ξενοδοχεία και καταστήματα στο Κιοτάρι

Οι χώροι συγκέντρωσης του κόσμου από την περιοχή Κιοταρίου, Πεύκων και Ασκληπειού είναι:

 • Το δημοτικό σχολείο Γενναδίου
 • Το γυμνάσιο Γενναδίου
 • Το λύκειο Γενναδίου
 • Το δημοτικό κατάστημα Γενναδίου

Οι πολίτες και επισκέπτες Γενναδίου μπορούν να προμηθεύονται νερά και τροφή από τα καταστήματα του Γενναδίου χωρίς καμία χρέωση. Τα λεωφορεία μετακινούν κόσμο από το Κιοτάρι στο Γεννάδι.

Τα μέσα που έχουν διατεθεί και επιχειρούν για το έργο της κατάσβεσης και του απεγκλωβισμού

Υπό τον Συντονισμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν διατεθεί ήδη και επιχειρούν για το έργο της κατάσβεσης και του απεγκλωβισμού πολιτών τα παρακάτω μέσα:

Από το Λιμενικό Σώμα/Υπουργείο Ναυτιλίας:

Επιχειρούν 4 σκάφη του Λιμενικού Σώματος και άνω των 20 ιδιωτικών σκαφών (ημερόπλοια και φουσκωτά). Επίσης στη περιοχή βρίσκονται 1 φορτηγό πλοίο, 1 Ε/Γ-Ο/Γ (παντόφλα), 2 φουσκωτά της μοίρας καταδρομέων. Επίσης δεσμεύτηκε και διατίθεται πλοίο της Blue Star για να φιλοξενήσει πολίτες. Υπολογίζεται οτι έχουν απεγκλωβιστεί δια θαλάσσης άνω των 1000 ατόμων.

Από το ΓΕΕΘΑ έχουν διατεθεί:

1 CH-47(CHINOOK)
3 CL-415

 • 2 Π/Γ (Προωθητές γαιών)
 • 1 Ι/Γ (Ισοπεδωτές Γαιών)
 • 2 ανατρεπόμενα
 • 1 Ε/Τ (Εκσκαφέας Τάφρων)
 • 2 Ρυμουλκά Οχήματα
 • 2 πυροσβεστικά οχήματα
 • 7 λεωφορεία (6 ΣΞ +1 ΠΑ)
 • 6 Ταχέα Σκάφη 6ου ΕΤΕΘ
 • 2 Ταχέα Σκάφη του ΤΜΧΕΘ
 • 10 STAYER
 • ΤΠΚ ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ

Επίσης διατίθενται 2 C-130  για μεταφορά προσωπικού και μέσων της ΕΛ.ΑΣ. και του ΠΣ στην Ρόδο

Κατόπιν εντολής του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ 1 ακόμη CHINOOK θα διατεθεί στην Ρόδο.

πηγή:ertnews.gr

Αρέσει σε %d bloggers: