Πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, Τρίτη 18 Ιουλίου 2023. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων από σήμερa (18/7) και για έξι μήνες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες και να γίνει διαχείριση των ζημιών που δημιουργήθηκαν από την πυρκαγιά. Το πύρινο μέτωπο απειλεί τα διυλιστήρια.

Ενεργοποιήθηκε για ακόμα μία φορά το 112, καθώς έστειλε ειδοποίηση για εκκένωση στην περιοχή Γλυκιά Ζωή στην οποία βρίσκονται τα διυλιστήρια.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, ήτοι έως και 17 Ιανουαρίου 2024.

Επίσης, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα και παλαιά Εθνική Αθηνών – Κορίνθου, από τα διόδια της Ελευσίνας μέχρι τα διόδια Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας: Η φωτιά φαίνεται να κινείται απειλητικά προς την νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου

«Η φωτιά φαίνεται να κινείται απειλητικά προς την νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, στην περιοχή των διοδίων του Καλαμακίου», ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης Βυτινιώτης.

Όπως προσέθεσε, με αφορμή τις αναζωπυρώσεις που σημειώνονται στις περιοχές των Ισθμίων και του Πανοράματος, «το κακό συνεχίζεται και δεν θεωρούμε πως βρισκόμαστε σε μία κατάσταση ύφεσης, αλλά αυτό που καταγράφεται είναι μία επαναλαμβανόμενη ανεξέλεγκτη κατάσταση».

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι «οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά», ενώ αναφερόμενος στα μηχανήματα του στρατού που επιχειρούν, σημείωσε ότι «προσπαθούν, όπου μπορούν, να ανοίγουν δρόμους πρόσβασης στα πυροσβεστικά οχήματα».

Ακόμη, ο Χάρης Βυτινιώτης τόνισε ότι «είναι σημαντική και η συμβολή των εθελοντών, αλλά και των μηχανημάτων της αυτοδιοίκησης, στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς».

Ειδικά στην περιοχή του Πανοράματος η πυρκαγιά εξακολουθεί να μαίνεται σε πολλά σημεία όπου υπάρχουν τουλάχιστον δύο με τρία ιδιαίτερα επικίνδυνα σημεία καθώς υπάρχει καύσιμη ύλη με αποτέλεσμα να βρίσκει έδαφος η φωτιά και να προχωράει.

Η πυροσβεστική υπηρεσία προσπαθεί να αναχαιτίσει την φωτιά σε μία ράχη, στην οποία εάν κατευθυνθεί η φωτιά θα επεκταθεί και θα είναι πολύ δύσκολο να την σταματήσουν, ενώ μπορεί να φτάσει και πάρα πολύ χαμηλά και να δημιουργήσει άλλες δυσάρεστες καταστάσεις.

Στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν συνολικά 120 πυροσβέστες4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 43 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Επίσης, την κατάσβεση συμμετέχουν στελέχη και μέσα των ενόπλων δυνάμεων με πτητικά μέσα αλλά και πεζοπόρα τμήματα ενώ υπάρχουν και οι εθελοντές πυροσβέστες, οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι ίδιοι οι κάτοικοι, κυρίως οι νεαρότερες ηλικίες, οι οποίοι έχουν μείνει πίσω και προσπαθούν με όσα μέσα διαθέτουν και υδατοδεξαμενές που έχουν στα σπίτια, να σβήσουν την φωτιά.

πηγή:ertnews.gr

Αρέσει σε %d bloggers: