Το τέλος της εβδομάδας αναμένεται καυτό για τους κατοίκους της νότιας Ευρώπης, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου. «Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος ESA, αυτό το Σαββατοκύριακο οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Στην Ελλάδα, «οι άνθρωποι προετοιμάζονται για ακραίες συνθήκες: Στην Αθήνα το θερμόμετρο αναμένεται να σκαρφαλώσει στους 41 βαθμούς ήδη από την Παρασκευή. Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει δώσει εντολή στους διαχειριστές αρχαιολογικών χώρων να κλείνουν προσωρινά για αρκετές ώρες, σε περίπτωση που έχει ακραία ζέστη. Πολλές κοινότητες διατηρούν κλιματιζόμενες αίθουσες ανοιχτές, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να αναζητήσουν εκεί καταφύγιο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στους ηλικιωμένους, τους ασθενείς και τα μικρά παιδιά, όπως επισημαίνεται, ενώ θα πρέπει να δίνεται επαρκές νερό και στα κατοικίδια ζώα και τα αδέσποτα».

Καύσωνας στην Πλατεία Συντάγματος
Αφόρητη ζέστη στην ΑθήναΕικόνα: DW

«Οι καύσωνες δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο στην Ελλάδα κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Αλλά αυτός είναι τόσο ακραίος που οι μετεωρολόγοι του έδωσαν και όνομα: “Κλέων”, από τον Αθηναίο πολιτικό και στρατηγό του 4ου αιώνα π.Χ.», παρατηρεί το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND). «Ακραίες θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών αναμένονται και στη δυτική Τουρκία και την Κύπρο. Για τρεις ελληνικές πόλεις – την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα – εκδόθηκε η υψηλότερη προειδοποίηση για καύσωνα επιπέδου τρία, δηλαδή για καύσωνα που αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την υγεία. […] Η κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση στους εργοδότες να επιτρέπουν ένα ευέλικτο ωράριο εργασίας, ώστε οι εργαζόμενοι να αποφεύγουν τη μεσημεριανή ζέστη».

Το γερμανικό μέσο καταλήγει πως «οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η θερμοκρασία θα πέσει κάπως από το βράδυ της Κυριακής. Αλλά ενδεχομένως αυτό θα αποτελεί απλώς ένα σύντομο διάλειμμα. Κατά το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται νέος καύσωνας, λόγω των θερμών αερίων μαζών που θα έρθουν από τη Βόρειο Αφρική και οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν τότε να ξεπεράσουν τους 45 βαθμούς Κελσίου».

Αμείωτη η ζήτηση για αεροπορικά εισιτήρια

Ταξιδιώτες επιβιβάζονται σε αεροπλάνο της Ryanair
Αύξηση παρουσιάζει η ζήτηση για αεροπορικά εισιτήριαΕικόνα: Christoph Hardt/Geisler-Fotopress/picture alliance

Πάντως, παρά την κλιματική αλλαγή και τις ακραίες θερμοκρασίες, παρά τον πληθωρισμό και τις αυξανόμενες τιμές, οι ταξιδιώτες δεν αποθαρρύνονται. «Σύμφωνα με μία ανάλυση του Check24, οι Γερμανοί παραθεριστές έπρεπε να πληρώσουν κατά μέσο όρο 21% περισσότερα χρήματα για πτήσεις εντός Ευρώπης τον Μάρτιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια έχει αυξηθεί σημαντικά», τονίζει η tagesschau.

«Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί βρίσκονται κυρίως στις περιοχές της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Βορείου Αφρικής. Οι συνήθεις προορισμοί όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Τουρκία εξακολουθούν να είναι ιδιαιτέρως δημοφιλείς. […] Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair αναφέρει την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία ως δημοφιλείς προορισμούς για τους πελάτες της. Όπως δηλώνει εκπρόσωπος της εταιρείας, “η Ryanair εκτελεί επί του παρόντος το μεγαλύτερο καλοκαιρινό της πρόγραμμα, με 30% περισσότερες πτήσεις από ό,τι πριν την πανδημία, με περισσότερες από 3.200 καθημερινές πτήσεις σε περισσότερους από 230 προορισμούς».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, «η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια θα συνεχίσει να αυξάνεται στο μέλλον» και αυτό πρόκειται να αλλάξει μονάχα «εάν οι τιμές αυξάνονταν υπερβολικά κατόπιν πολιτικών παρεμβάσεων για λόγους προστασίας του κλίματος, με σκοπό τη μείωση της ζήτησης».

Τέλος στις κρατήσεις τελευταίας στιγμής;

Παραλία στη Σαμοθράκη
Τα νησιά που είναι προσβάσιμα μόνο με πλοίο προσφέρουν πιο οικονομικές τιμέςΕικόνα: ANE/picture alliance

Τη δημοτικότητα των μεσογειακών χωρών και ιδίως της Ελλάδας επισημαίνει και η εφημερίδα του Μονάχου Süddeutsche Zeitung, προσθέτοντας για την αύξηση των τιμών ότι «για χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, το κόστος ταξιδιού μπορεί να παρουσιάζει ακόμη και 40% έως 60% αύξηση. […] Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αξίζει να κάνει κανείς κράτηση νωρίτερα. Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, που γίνονταν παλαιότερα, δεν υπάρχουν πλέον. Μπορεί κανείς ακόμα να βρει προσφορές σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά είναι πολύ πιο ακριβές από ό,τι εάν κάνει κράτηση νωρίς».

Τέλος, ένας ακόμη τρόπος εξοικονόμησης για όσους ταξιδεύουν από τη Γερμανία είναι «τα μικρότερα νησιά στην Ελλάδα, στα οποία μπορεί κανείς να φτάσει μόνο με πλοίο. Εκεί υπάρχουν συνήθως λιγότεροι τουρίστες απ’ ό,τι στα τουριστικά κέντρα της Ρόδου και της Κρήτης. Έτσι οι τιμές είναι επίσης χαμηλότερες».

πηγή:Deutsche Welle

%d