Στιγμιότυπο από την δεύτερη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης. Σάββατο 8 Ιουλίου 2023 (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKINISSI)

Στο βήμα της Ολομέλειας βρέθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για τη δευτερολογία του επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Αρχικά, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε περαστικά στον Δημήτρη Κουτσούμπα για το απρόοπτο που είχε. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν είχε προτάσεις διακυβέρνησης, απέναντι στο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις, η στήριξη των πολιτών αλλά και οι κυβερνητικές εξαγγελίες που ακούστηκαν από τους υπουργούς το τελευταίο τριήμερο θα γίνουν πράξη. «Ευχαριστώ τα στελέχη της κυβέρνησης που γιατί φώτισαν όλες τις πτυχές του προγράμματός μας», πρόσθεσε.

«Οι εκλογές έδειξαν πως η Ελλάδα έχει περάσει στην εποχή των μεγάλων αλλαγών, η εντολή που έχει πάρει η πλειοψηφία είναι να προχωρήσει γρήγορα σε αυτές» υποστήριξε ο πρωθυπουργός. «Πρώτος εγώ μίλησα για τις μεγάλες μάχες που πρέπει να δώσουμε και τις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας, αλλά πειστικά σχόλια δεν άκουσα» τόνισε, ενώ συμπλήρωσε: «Εμείς αναζητούμε τεκμηριωμένες, κοστολογημένες προτάσεις». Απευθυνόμενος, δε, στην αντιπολίτευση, είπε: «Τελικά χρειαζόμαστε πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική ή έχουμε τράτο για να δώσουμε περισσότερα, αποφασίστε!».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε συγκεκριμένα απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κ. Νίκο Ανδρουλάκη και τις προτάσεις που κατέθεσε από το βήμα της Βουλής. «Ακουσα τον κ. Ανδρουλάκη με ενδιαφέρον να λέει ότι συμφωνεί με τον ορισμό για τον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό, που είναι η γρήγορη σύγκλιση με την Eυρώπη σε όλα τα επίπεδα. Από την στιγμή που συμφωνούμε σε αυτό, ας συμφωνήσουμε στους δείκτες που θα μας δείξουν ότι πετυχαίνουμε την σύγκλιση στην οικονομία και το διαθέσιμο εισόδημα, θα πρέπει να πετύχουμε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης πράγμα που πετυχαίνουμε τα τελευταία χρόνια. Στην πράσινη μετάβαση η χώρα μας είναι πρωταγωνίστρια με 12 μεγκαβάτ παραγωγής ενέργειας και γρήγορη εγκατάσταση ΑΠΕ όχι μόνο για παραγωγή, αλλά και κατανάλωση όπως τα φωτοβολταϊκά στην στέγη και αύριο θα υπάρξουν προγράμματα για αγρότες και επιχειρηματίες» σημείωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνόψισε τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου:

  • Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας εντός του έτους
  • Αποπληρωμή διμερών δανείων
  • Παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων
  • Αποχώρηση ανεργίας στο 8%
  • Αύξηση των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ
  • Αύξηση των μισθών και μείωση των ανισοτήτων
  • Ενίσχυση ΕΚΑΒ, αναμόρφωση ΕΣΥ
  • Παιδεία: Σχολεία, προσχολική αγωγή και τεχνολογικά μέσα
  • Ταχύτητα απονομής Δικαιοσύνης
  • Συνέχιση της υλοποίησης υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής

Ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «στόχος μας είναι ο πολυδύναμος εκσυγχρονισμός της χώρας», ενώ υπογράμμισε ότι «τώρα είμαστε μπροστά σε πολλή δουλειά».

Κ. Μητσοτάκης σε Σ. Φάμελλο: Σας διέφυγε ότι έγιναν εκλογές και πήραμε 40%

Αναφερόμενος στον επικεφαλής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ που τοποθετήθηκε νωρίτερα από τον ίδιο από το βήμα της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Κ.Φάμελλε σήμερα μας είπατε αυτά που λέγατε πριν από τρεις μήνες. Σας διέφυγε κάτι έγιναν εκλογές. Πήραμε 42% και εσείς 17%. Καταλαβαίνει την αναζήτηση του προσανατολισμού. Αντιπολιτευόσασταν ένα σκιάχτρο που το είχατε στο μυαλό σας. Ο ελληνικός έβλεπε κάτι άλλο και μας επιβράβευσε με υψηλότερο ποσοστό. Το έλεγα και στον κ. Τσίπρα».

Θα αναρτήσουμε νόμο που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα τεθεί την ερχόμενη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση νόμος με ένα άρθρο που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. «Έτσι ώστε όλοι οι συμπολίτες μας που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της πατρίδας από όπου και αν κατοικούν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Αφού δοκιμάσαμε την διαδικασία στην πράξη, να δούμε πόση συνέπεια υπάρχει μεταξύ λόγων και πράξεων. Και γιατί όχι να ψηφιστεί από 300 βουλευτές; Να δείξουμε πόσοι μένουμε πραγματικά πιστοί στις διακηρύξεις μας», είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, ολοκληρώνοντας με αυτό τον τρόπο την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων.

πηγή:ertnews.gr

%d