“Κόκκινη κάρτα” έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον υποψήφιο βουλευτή Εύβοιας της ΝΔ, Σπύρο Πνευματικό μετά τις δηλώσεις του για τη διαχείριση των καρκινοπαθών ασθενών τελικού σταδίου, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να ξεκαθαρίζει ότι η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά του.

«Δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ την καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει το εθνικό σύστημα υγείας και ειδικά όταν μιλάμε για ένα δύσκολο θέμα όπως είναι ο καρκίνος. Σήμερα στη χώρα μας προσφέρουμε καλύτερες επιλογές και ακριβές θεραπείες από χώρες που έχουν ισχυρή οικονομία για την πατρίδα μας και δεν δεχόμαστε μαθήματα από κανέναν, ούτε δεχόμαστε αυτή η παράταξη να ταυτίζεται με πρακτικές που συνδέουν τη συνταγογράφηση μιας θεραπείας με το κόστος της. Μακριά από εμάς όλα αυτά» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Σπύρος Πνευματικός αποσύρεται από την εκλογική μάχη, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, κάνοντας και πάλι λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεών του. «Επειδή τα λεγόμενά μου σε συνέντευξη δημιούργησαν λάθος εντυπώσεις και άφησαν περιθώρια παρερμηνείας, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη και τα όργανα της ΝΔ αποσύρομαι από τον εκλογικό αγώνα και δηλώνω ότι σε περίπτωση που εκλεγώ, θα παραιτηθώ από βουλευτής και θα παραδώσω την έδρα. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά», έγραψε ο Σπύρος Πνευματικός στο Facebook.

Για ομολογία ενοχής και κρυφής ατζέντας στην Υγεία κατηγορεί ο Αλέξης Τσίπρας τη ΝΔ χαρακτηρίζοντας καθυστερημένη την απόφαση Μητσοτάκη για την αποπομπή του Σπύρου Πνευματικού από τις λίστες της Ν.Δ. «Too little too late. Πολύ αργά. Τον έθεσε εκτός μετά τη δική μου τοποθέτηση χθες το βράδυ και τη δική μας συνέντευξη Τύπου σήμερα, τον έθεσε εκτός ακριβώς επειδή φανέρωσε το κρυφό τους σχέδιο» τόνισε.

«Με καθυστέρηση μίας ημέρας, ο κ. Μητσοτάκης αποσύρει τον «μαρτυριάρη» κ. Πνευματικό. Γιατί το κάνει; Όχι για τις απαράδεκτες κυνικές δηλώσεις του, αλλά γιατί «μαρτύρησε» ότι η απαξίωση και αποδόμηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι πολιτική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας» δήλωσε από πλευράς του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος.

Από την Ιστιαία ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «fake news που ισχυρίζονται ότι δήθεν η ΝΔ θέλει να ιδιωτικοποιήσει το ΕΣΥ: «Έχω κουραστεί πραγματικά να απαντώ σε fake news της αντιπολίτευσης που ισχυρίζονται ότι δήθεν «εμείς θέλουμε», λέει, «να ιδιωτικοποιήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα κάνουμε 10.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Θα ξαναφτιάξουμε τα κέντρα υγείας μας. Θα εκσυγχρονίσουμε τα νοσοκομεία μας, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Θα ξαναδούμε θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του ΕΚΑΒ και με τις διακομιδές».

Σφοδρή κριτική και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης:

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας διερωτήθηκε, εάν μπορεί ο λαός να εμπιστευτεί τις τύχες του «στο ΠΑΣΟΚ που έκλεισε σωρηδόν τα νοσοκομεία το 2012-15 μαζί με τη ΝΔ, όπως το Λοιμωδών», ή στον ΣΥΡΙΖΑ «που συνέχισε την ίδια πολιτική» και «έφθασε στο σημείο να προτείνει υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής». 

«Από την πρώτη στιγμή θα έπρεπε να ξηλωθεί ο κ. Πνευματικός διότι η δήλωσή του καθορίζει το απάνθρωπον του πράγματος. Από χτες έπρεπε ο πρωθυπουργός να αναλάβει πρωτοβουλίες» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Το παρασκήνιο της απόσυρσης Πνευματικού

Η αντίστροφη μέτρηση για την απόσυρση του Σπύρου Πνευματικού από την εν εξελίξει προεκλογική μάχη της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε χθες. Στο τηλεφώνημα που δέχθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης από τον γραμματέα της «γαλάζιας» παράταξης, Παύλο Μαρινάκη ο κ. Πνευματικός έγινε δέκτης της έντονης αντίδρασης που προκάλεσαν σε όλη τη γαλάζια ιεραρχία οι δηλώσεις του για τους καρκινοπαθείς.

Στην οδό Πειραιώς και ειδικά στον τρίτο όροφο του γαλάζιου στρατηγείου ήταν διάχυτη η δυσφορία για τη δημόσια τοποθέτηση του κ. Πνευματικού. Η βούληση να μην κρυφτεί η υπόθεση κάτω από το χαλί αλλά να αντιμετωπιστεί με τη σοβαρότητα που προσήκει στη συγκυρία ήταν δεδομένη. Άλλωστε, το κοινωνικό πρόσημο στο κυβερνητικό πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει η Νέα Δημοκρατία για την επόμενη τετραετία, που, μεταξύ άλλων, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι ισχυρό.

Ο κ. Πνευματικός δε συμμετείχε σήμερα στο μεικτό κλιμάκιο που συνόδευε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην περιοδεία του στη βόρεια Εύβοια. Στην περιφέρεια που ο κ. Πνευματικός διεκδίκησε σταυρό στις κάλπες της 21ης Μαΐου. Είχε προηγηθεί η επικοινωνία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με τον κ. Πνευματικό, ο οποίος αντιλήφθηκε το βαρύ κλίμα που υπάρχει και αποφάσισε να αποσυρθεί από την προεκλογική μάχη, ενώ σε περίπτωση που εκλεγεί θα παραδώσει την έδρα του.

Ακολούθησε, μάλιστα και το ηχηρό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Αιδηψό: «Ένα πράγμα δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ: την καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως σε ποιο στάδιο βρίσκεται, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνισε.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή, Δημήτρης Γκάτσιος

πηγή:ertnews.gr

Αρέσει σε %d bloggers: