Ενεργοποιείται στις 18 Μαΐου το πρόγραμμα επιδοτήσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ανακαίνιση ακινήτων που θα στεγάσουν νέους ηλικίας έως 39 ετών.

Παρουσίαση: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Υψηλότερο πληθωρισμό βλέπουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, παρά την αποκλιμάκωση των ανοδικών πιέσεων όπως έχουν δείξει τα στοιχεία της Eurostat τους τελευταίους μήνες, ενώ την ίδια στιγμή ανησυχούν ότι η οικονομική δραστηριότητα θα συνεχίσει να επιβραδύνει, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις καταναλωτικές προσδοκίες.

Οι καταναλωτές περιμένουν παράλληλα ο πληθωρισμός τους επόμενους 12 μήνες να διαμορφωθεί στο 5,0%, από 4,6% που περίμεναν το Φεβρουάριο. Οι εκτιμήσεις τους σε ορίζοντα τριών ετών επίσης αυξήθηκαν, στο 2,9% από 2,4%.

Πάντως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης έχει επιβραδυνθεί σημαντικά στο 7% μετά το υψηλό του Οκτωβρίου του 2022 που διαμορφώθηκε στο 10,6%.

Στα 94 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ηλεκτρονικές πληρωμές στην Ελλάδα το 2022 παρουσιάζοντας διψήφια αύξηση και κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς. Η εξέλιξη έχει συμβάλλει και στην αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Διαστάσεις παίρνει το πρόβλημα της εύρεσης εξειδικευμένων στελεχών σε όλους τους κλάδους της οικονομίας αποτελώντας σε πολλές περιπτώσεις τροχοπέδη στη ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχεδίων. Για τον ρόλο των επιχειρήσεων στην κατάρτιση και επανακατάρτιση του προσωπικού αλλά και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο ΣΕΒ μιλάει στη συνέντευξη που έδωσε στην Κατερίνα Γράβου, ο κ. Δημήτρης Βέργαδος, Διευθυντής Τομέα Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, Θέσεων & Ενημέρωσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. Παραμένουν οι πιέσεις στο αμερικανικό περιφερειακό τραπεζικό σύστημα σε μία περίοδο μάλιστα κατά την οποία οι Κεντρικές Τράπεζες και στις δύο όχθες του Ατλαντικού δεν φαίνεται να σταματούν σύντομα τις αυξήσεις των επιτοκίων. Σε αυτή τη φάση η ΤτΕ διακρίνει ένα ευμετάβλητο διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων.

πηγή:ertnews.gr