Δύο Ρώσοι πρώην κατάδικοι που ισχυρίζονται ότι υπηρέτησαν ως διοικητές της μισθοφορικής ομάδας Wagner ομολόγησαν ότι σκότωσαν παιδιά και αμάχους στην Ουκρανία.

Και οι δύο έδωσαν συνεντεύξεις σε έναν εξόριστο ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα που διευθύνει τον ιστότοπο Gulagu.net, ο οποίος καταγγέλλει τη διαφθορά και τα βασανιστήρια στη Ρωσία.

Πρόκειται για τους Azamat Uldarov και Alexei Savichev. Τους χορηγήθηκε χάρη με ρωσικά προεδρικά διατάγματα πέρυσι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Gulagu.net.

Το Euronews δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς των δύο ανδρών. Λένε ότι αποφάσισαν να παρουσιάσουν αυτές τις κατηγορίες από αισθήματα ενοχής.

Ισχυρίζονται ότι έλαβαν εντολές να σκοτώσουν όποιον μπήκε στο δρόμο τους από τον επικεφαλής της Ομάδας Wagner, Yevgeny Prigozhin.

Οι Βάγκνερ είναι μια ομάδα Ρώσων ιδιωτικών μισθοφόρων που έχει στρατολογήσει δεκάδες χιλιάδες μαχητές από ρωσικές φυλακές, προσφέροντάς τους ελευθερία και χρήματα με αντάλλαγμα να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Αντιμέτωπη με αυτούς τους ισχυρισμούς, η υπηρεσία Τύπου του Prigozhin δημοσίευσε αυτή τη δήλωση στο Telegram:

“Όσον αφορά την εκτέλεση παιδιών, φυσικά, κανείς δεν πυροβολεί ποτέ αμάχους ή παιδιά, κανείς δεν το χρειάζεται. Ήρθαμε εκεί για να σώσουμε τους Ουκρανούς από το καθεστώς στο οποίο υπόκεινται .”

Ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας έγραψε στο Twitter τη Δευτέρα:

“Οι Ρώσοι τρομοκράτες ομολόγησαν πολυάριθμες δολοφονίες παιδιών από την Ουκρανία στο Μπαχμούτ και στο Σολεντάρ. Η ομολογία δεν αρκεί. Πρέπει να υπάρξει σκληρή και δίκαιη τιμωρία. Και σίγουρα θα υπάρξει. Πόσα άλλα εγκλήματα έχουν διαπραχθεί;”

Πηγή: Euronews-AP, ertnews.gr

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος