Χάος επικρατεί στο Σουδάν, όπου έχει ξεσπάσει ένας εμφύλιος πόλεμος. Στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, μαίνονται οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ του σουδανικού στρατού και των παραστρατιωτικών ενώ υπάρχουν πληροφορίες για θύματα μεταξύ των αμάχων. Την έντονη ανησυχία της εκφράζει η Δύση αλλά και το Κρεμλίνο. Δύο Έλληνες τραυματίστηκαν στο Χαρτούμ από ρουκέτα που έπεσε κοντά στην εκκλησία μετά το τέλος της Αναστάσιμης λειτουργίας ανέφερε σε αποκλειστική επικοινωνία με την ΕΡΤο μητροπολίτης Νουβίας Σάββας. Ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν, λέει ότι δεν μπορεί κανείς να κυκλοφορήσει έξω, καθώς υπάρχουν οι αδέσποτες σφαίρες. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να καλεί τα μέλη της ελληνικής κοινότητας να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις  και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας. 

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του Μητροπολίτη Νουβίας και παντός Σουδάν Σάββα στην ΕΡΤ

Την ώρα της λειτουργίας της πρώτης Ανάστασης η εκκλησία ήταν περικυκλωμένη από τεθωρακισμένα και έπεσε ρουκέτα που τραυμάτισε δύο Έλληνες. 

«Ήρθαν δυο Έλληνες και μας ειδοποίησαν ότι πρέπει να σταματήσουμε γιατί έξω από το ναό έχει πολλά τάνκ, πολύ στρατό και είναι επικίνδυνη η κατάσταση. Συντομεύσαμε τη λειτουργεία όμως είχαμε ένα δυσάρεστο γεγονός καθώς αυτοί οι Έλληνες βγαίνοντας έξω από την εκκλησία και κατευθυνόμενοι προς το σπίτι τους, γιατί μένουν μέσα στην ελληνική κοινότητα, έπεσε δίπλα τους μια ρουκέτα και τους τραυμάτισε πολύ σοβαρά. Είναι στο νοσοκομείο, περιμένουμε να δούμε αν θα τους χειρουργήσουν ή όχι.

«Χτυπάνε τη Μητρόπολη με σφαίρες, υπάρχουν Ελληνικές σημαίες απ’ έξω και ποτέ δεν έχει γίνει ξανά αυτό. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη από παντού βγαίνουν καπνοί. Προφανώς έχουν χτυπήσει υπουργεία γιατί γύρω από τη Μητρόπολη είναι τα υπουργεία εξωτερικών, εσωτερικών, δικαιοσύνης, το παλάτι. Προφανώς χτυπάνε τα υπουργεία απ’ ότι φαντάζομαι γιατί δεν μπορείς να βγεις έξω είναι πολύ επικίνδυνο.»
Επίτιμος και άμισθος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν: Μάχες και αδέσποτα πυρά

Ο επίτιμος και άμισθος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν, Γεράσιμος Παγουλάτος, επισημαίνει: Αυτή τη στιγμή το Χαρτούμ είναι επικίνδυνο. Πρέπει να περάσουν μια δυο μέρες ,να εκτονωθεί η κατάσταση ώστε να μπορέσουν να προσγειωθούν κάποια αεροπλάνα και σε συνδυασμό με την ΕΕ που έχει την εποπτεία να μπορέσει να γίνει κάποια εκκένωση αν χρειαστεί.»


Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους Έλληνες πολίτες να μην ταξιδεύουν στο Σουδάν στην αφρικανική χώρα. «Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στη χώρα αυτή.Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ήδη εκεί να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις, να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας».

Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στο Σουδάν, Ρόμπερτ Φαχίμι περιγράφει:
Πάρα πολύ πυροβολισμοί έξω, σφαίρες ακούγονται, αυτό μόνο, πολύ δύσκολα. + 2:33 όλοι φοβούνται, δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, προσπαθούμε να δούμε αν μπορούμε να φύγουμε κι όλας, αν υπάρχει τρόπος αλλά και το αεροδρόμιο είναι κλειστό. “

Η πολεμική αεροπορία να διεξάγει επιχειρήσεις ακόμα και μέσα στην πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα

Σκηνές χάους με μάχες και εκρήξεις στο κέντρο της πρωτεύουσας περιγράφουν από το πρωί οι κάτοικοι που έχουν κλειστεί στα σπίτια τους.

Επειτα από μήνες κλιμακούμενης έντασης οι παραστρατιωτικές δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν το προεδρικό παλάτι, την κατοικία του αρχηγού του στρατού και το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ. Ο στρατός καταγγέλλει προσπάθεια πραξικοπήματος και οι παραστρατιωτικοί απαντούν ότι ο στρατός επιχειρεί το πραξικόπημα.

Πανικός επικράτησε στο αεροδρόμιο. Αεροσκάφη που βρίσκονταν στο έδαφος δέχθηκαν πυρά και ένα από τη Σαουδική Αραβία τυλίχθηκε στις φλόγες. Οι παραστρατιωτικοί φτάνουν μέχρι το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης όπου την ώρα του δελτίου ακούγονται πυρά.

Με βίντεο που αναρτούν οι δυνάμεις Ταχείας  Υποστήριξης, υποστηρίζουν ότι έχουν καταλάβει στρατιωτικές βάσεις σε διάφορα σημεία της χώρας. Ο στρατός όμως υποστηρίζει ότι δεν έχει χάσει τίποτα από τον έλεγχό του. Το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας και ο πρέσβης στο Χαρτούμ πήγαν στο καταφύγιο. Ηνωμένες Πολιτείες, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία και Ρωσία εκφράζουν την ανησυχία τους.

Ο στρατός του Σουδάν με τον αρχηγό του αλ Μπουρχάν και οι πανίσχυρες παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης του διαβόητου στρατηγού Νταγκάλο γνωστού ως Χεμεντί με το βρώμικο ρόλο στο Νταρφούρ μοιράζονται την εξουσία. Πρόεδρος ο πρώτος και αναπληρωτής ο δεύτερος στο διοικητικό συμβούλιο της χώρας έχουν συμφωνήσει στη μετάβαση σε πολιτική διακυβέρνηση αλλά δε φαίνονται έτοιμοι να παραδώσουν την εξουσία.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αλεξάκη, Γιώργος Σιδέρης, Λήδα Παπαδοπούλου

πηγή:ertnews.gr