Συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από την αναχώρηση των πρώτων Εβραίων με συρμούς για το Άουσβιτς από το σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης κι ελάχιστοι τελικά επέζησαν. Μεταξύ αυτών η Ρίνα Ρεβάχ που ήταν μόλις τεσσάρων ετών όταν πέρασε τις πύλες του στρατοπέδου Μπέργκεν Μπέλζεν. Σήμερα, ογδόντα χρόνια μετά, η Ρίνα μιλά στην κάμερα της ΕΡΤ για όσα βίωσε.

H Ρίνα Ρεβάχ, Εβραία της Θεσσαλονίκης, εκτοπίστηκε τον Απρίλιο του 1943 σε ηλικία μόλις 4 ετών. Επί δύο χρόνια ήταν αιχμάλωτη μαζί με την οικογένειά της στο στρατόπεδο Μπέργκεν Μπέλζεν. Ήταν από τα λίγα παιδιά που επέζησαν του Ολοκαυτώματος και οι μνήμες της είναι λίγες και κατακερματισμένες. Θυμάται να κοιτάει επί ώρες από τον μικρό φεγγίτη πάνω από το  κρεβάτι που μοιραζόταν με τη μητέρα της.

Η ίδια και η οικογένειά της ήταν από τους λιγοστούς Εβραίους της Θεσσαλονίκης που επέζησαν. Η επιστροφή της στην πατρίδα όμως δεν σήμανε το τέλος των δυσκολιών. Υπέστη τρομερές διακρίσεις εξαιτίας του θρησκεύματος.

Παρά το ότι ήταν άριστη μαθήτρια, δεν επιτρεπόταν ως Εβραία να γίνει σημαιοφόρος και να κρατήσει τη σημαία. Έζησε όμως για να δει τον εγγονό της Ίζυ να κρατάει ψηλά τη γαλανόλευκη στην ελληνική αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης το 2016.

Η ευχή και η προσευχή της μέχρι σήμερα είναι να μην ξεχάσει κανείς, να μην πει ποτέ κανείς ότι δεν έγινε το Ολοκαύτωμα που αφάνισε 6 εκατομμύρια Εβραίους.

Ρεπορτάζ: Αλεξία Καλαϊτζή
Συνεργείο: Αντώνης Τοπτσίδης, Πέτρος Βραμπάκης

πηγή:ertnews.gr