Ογδόντα χρόνια από το ολοκαύτωμα των Εβραίων της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας συμπληρώθηκαν το Σάββατο 11/3.

Στις 11 Μαρτίου 1943 χιλιάδες Εβραίοι από τη σημερινή Βόρεια Μακεδονία μεταφέρθηκαν αρχικά στην καπνοβιομηχανία των Σκοπίων και από εκεί εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τρεμπλίνκα στην Πολωνία. Συνολικά 7.144 Εβραίοι της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας βρήκαν το θάνατο στο κολαστήριο της Τρεμπλίνκα.

Την περίοδο εκείνη το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας ήταν υπό βουλγαρική κατοχή.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, πραγματοποιούνται σήμερα στα Σκόπια εκδηλώσεις μνήμης με κεντρικό σύνθημα «11 Μαρτίου 1943-Ποτέ ξανά».

Η κεντρική εκδήλωση ήταν η πορεία μνήμης στο κέντρο των Σκοπίων, η οποία κατέληξε στην καπνοβιομηχανία της πόλης.

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, μιλώντας στην εκδήλωση ανέφερε ότι ηθική υποχρέωση όλων είναι να θυμούνται και να μην ξεχάσουν ποτέ το φοβερό έγκλημα, ενώ διεμήνυσε ότι η Σόφια πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τον ρόλο που διαδραμάτισε κατά την εξόντωση των Εβραίων της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας.

«Για να υπάρξει συμφιλίωση, θα πρέπει να υπάρξει συγγνώμη για το ρόλο της τότε φιλοφασιστικής κυβέρνησης στη Σόφια σχετικά με τον εκτοπισμό Εβραίων από τη σημερινή Βόρεια Μακεδονία… Μήπως μπορούμε να ξεχάσουμε με ποιανού τις υπογραφές στερήθηκαν συστηματικά οι Εβραίοι της χώρας τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και στάλθηκαν στο θάνατο;» σημείωσε ο Στέβο Πεντάροφσκι.

Ανταπόκριση – Σκόπια: Νίκος Φραγκόπουλος

πηγή:ertnews.gr