Η Περιφέρεια Αττικής και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών συνδιοργάνωσαν και φέτος την επέτειο για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Μνημείο Ολοκαυτώματος της Αθήνας, στον Κεραμεικό, στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, παρουσία κοινού και επισήμων. Συγκινητική η παρουσία και η κατάθεση στεφάνου ενός από τους λίγους επιζώντες εν ζωή κ. Ούγκο Φρανσές, επιζώντα του στρατοπέδου Bergen Belsen.

Η κεντρική εκδήλωση, με τίτλο «Σκυτάλη στη Μνήμη», έλαβε χώρα μια μέρα νωρίτερα, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την εκδήλωση άνοιξε χορωδία μαθητών του Σχολείου Lauderτης Ισραηλιτικής Κοινότητας της Αθήνας. Στη συνέχεια, συγγενείς της πρόσφατα εκλιπούσας Χρυσούλας Ελιασσά άναψαντα κεριά της επτάφωτης λυχνίας τιμώντας τη μνήμη όσων χάθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς. Η Χρυσούλα Ελιασσά υπήρξε όμηρος στο Άουσβιτς και σε άλλα στρατόπεδα, αλλά επέζησε, γύρισε στην πατρίδα, έκανε οικογένεια και πρόλαβε να δει δισέγγονα. Δεν ξέχασε ποτέ τα όσα φρικτά έζησε και με τη ζωντανή μαρτυρία της προέτρεπε τους νεότερους να θυμούνται αυτά που συνέβησαν για να μην ξαναγίνουν.

Φέτος συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από τότε που τα τρένα σφύριζαν  με κατεύθυνση τον θάνατο. Όσοι ήταν επιβάτες τους βίωσαν τη φρίκη στα στρατόπεδα. Ελάχιστοι επέστρεψαν. Από αυτούς τους ελάχιστους που γύρισαν, οι περισσότεροι δεν βρίσκονται πια στη ζωή. Σήμερα που εκλείπει η δύναμη της ζωντανής μαρτυρίας, αναλαμβάνουν οι απόγονοί τους. Έξι ομιλητές της επόμενης γενιάς μοιράστηκαν με τους παρόντες τα συναισθήματά τους και τις ιστορίες των γονιών και των οικείων τους στέλνοντας το μήνυμα της μνήμης και της ευθύνης για τη διατήρησή της.

Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έκανε η υπουργός Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως στην οποία απονεμήθηκε και ειδική τιμητική διάκριση από την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ακόμη ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών κ. Αλβέρτος Ταραμπουλούς, και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Νόαμ Κατς.  

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα δρώμενο από τον ηθοποιό Νίκο Ψαρά και τα παιδιά του Σχολείου Lauder με θέμα το στρατόπεδο Τερεζίν που βρισκόταν στην Τσεχοσλοβακία. Ένα στρατόπεδο-βιτρίνα, μια ωραιοποιημένη κατασκευή για το ναζιστικό καθεστώς, προκειμένου οι Ναζί, σ’ ένα παιχνίδι εντυπώσεων, να δείξουν στον υπόλοιπο κόσμο ότι οι κρατούμενοι Εβραίοι απολάμβαναν καλές συνθήκες διαβίωσης…

ΠΗΓΗ: Ι.Κ. ΑΘΗΝΩΝ, 27.1.2023