Συνάντηση με τους Ειδικούς Απεσταλμένους για τον Αντισημιτισμό

Tο Προεδρείο του ΚΙΣΕ, η Ειδική Απεσταλμένη της Ελλάδας για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού και την Προάσπιση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος, πρέσβυς κα Χρυσούλα Αλειφέρη, και ο προκάτοχός της, πρέσβυς κ. Δημήτρης Γιαννακάκης, συμμετέχουν στη φετινή εκστρατεία Μνήμης του Ολοκαυτώματος #WEREMEMBER, στο πλαίσιο συνάντησης που έγινε στα Γραφεία του ΚΙΣΕ στις 25.1.2023.

Η δέσμευση στη διατήρηση της Μνήμης, η προώθηση της Παιδείας μέσω πολιτιστικών και ενημερωτικών δράσεων, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, το εθνικό σχέδιο δράσης κατά του αντισημιτισμού, ήταν ορισμένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση.

Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από τον εκτοπισμό των Εβραίων από τη Γερμανική και τη Βουλγαρική ζώνη Κατοχής της Ελλάδας. Από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 1943 οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης, της Κομοτηνής, της Ξάνθης, της Καβάλας, της Δράμας, των Σερρών, του Διδυμοτείχου, της Νέας Ορεστιάδας και του Σουφλίου,  φορτώθηκαν στα τρένα χωρίς επιστροφή με προορισμό το Άουσβιτς-  και η ευθύνη μας για τη μεταλαμπάδευση της Μνήμης είναι ιερή αποστολή.

Θυμόμαστε το Ολοκαύτωμα των 6 εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης -μεταξύ των οποίων 67.000 Έλληνες Εβραίοι- τιμούμε τη μνήμη τους, ερευνούμε και μαθαίνουμε για τις πιο σκοτεινές πτυχές της ιστορίας του, για τις δυνάμεις του μίσους και του φανατισμού που επέτρεψαν να συμβεί, για τον μοναδικό στην ιστορία βιομηχανικό τρόπο εφαρμογής του, για την αδιανόητη -κι όμως πραγματική- αδιαφορία όλου του “πολιτισμένου” κόσμου που απέστρεψε το βλέμμα όταν ορδές Εβραίων οδηγούνταν στα τρένα εκτοπισμού κι όταν εξοντώνονταν στα ναζιστικά κρεματόρια. Παράλληλα, μνημονεύουμε τις φωτεινές μορφές των ηρώων που αγωνίστηκαν ενάντια στον Ναζισμό, τις φωτεινές εξαιρέσεις των “Δικαίων των Εθνών” που με αυτοθυσία κι ανθρωπιά άνοιξαν το σπίτι τους και την αγκαλιά τους για να σώσουν, Εβραίους συμπολίτες. Το παράδειγμά τους διδάσκει και εμπνέει!

Θυμόμαστε το παρελθόν για να διασφαλίσουμε το μέλλον!

Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2023

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

%d