FILE - Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks to the media during a joint news conference with Sweden's new prime minister, Ulf Kristersson, in Ankara, Turkey, Nov. 8, 2022. Turkey’s president has announced May 14 as the date for the country's next parliamentary and presidential elections. President Recep Tayyip Erdogan, who plans to seek reelection, made the announcement during a youth conference in northwestern Bursa province on Saturday Jan. 21, 2023. (AP Photo/Burhan Ozbilici, File)

Στο δρόμο για τις εκλογές που θα γίνουν στην Τουρκία στις 14 Μαΐου, ο Ερντογάν επανέφερε εμμέσως το βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και εξήγγειλε νέες προεκλογικές παροχές. Η αντιπολίτευση αναζητά τον υποψήφιο που θα μπορέσει να απειλήσει την πρωτιά του.

Ανεπίσημα σε προεκλογική περίοδο μπαίνει η Τουρκία μετά την επίσημη ανακοίνωση για εκλογές στις 14 Μαΐου. Τον τόνο έδωσε ο ίδιος ο Ερντογάν μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου. Έταξε γη και ύδωρ στους πολίτες που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Όπως είπε «ακυρώνουμε για μία φορά μόνο το πρόστιμο για οφειλές που δεν υπερβαίνουν τις 2 χιλιάδες λίρες προς τις εφορίες πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2022»

Απαρίθμησε για άλλη μία φορά τα επιτεύγματά του κατά τα 20 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, δίνοντας έμφαση στις συζητήσεις με Ρωσία και Ουκρανία και στα έργα πνοής όπως τη νέα γραμμή του Μετρό Κωνστανούπολης. Και εξαπολύοντας επίθεση κατά της Σουηδίας έσπασε τη σιωπή του για το κάψιμο αντιγράφου του Κορανίου στην Στοκχόλμη αναδεικνύοντας το θέμα της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ σε ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την Τουρκία.

«Είναι σαφές ότι η Σουηδία, που επιτρέπει μια τέτοια ντροπή, δεν θα πρέπει να περιμένει τη στήριξή μας όσον αφορά την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ» τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν έρχονται την στιγμή που η Σουηδική κυβέρνηση επισημαίνει τη σημασία της συνέχισης των διπλωματικών επαφών μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας, ενώ η Κομισιόν ξεκαθάρισε πως το κάψιμο του κορανιού δεν συνάδει με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο προεκλογικό κλίμα που επιβάλλει ο Ερντογάν συμπαρασύρεται και αντιπολίτευση. Ανακοινώθηκε πως για πρώτη φορά η συνάντηση της συμμαχίας των έξι την Πέμπτη θα συζητήσει το θέμα του κοινού υποψηφίου ενώ ο δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς φαίνεται πως στηρίζει την υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιντζντάρογλου.

«Ελπίζουμε πως θα είμαστε εμείς που θα ορίσουμε τον νέο πρόεδρο» δήλωσε ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς.

Από την Αθήνα ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, έστειλε μήνυμα ενότητας και δημοκρατίας.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου συναντήθηκε με τον δήμαρχο της Αθήνας, Κώστα Μπακογιάννη, καθώς και η Αθήνα πήρε τη σκυτάλη της προεδρίας του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων καλωσορίζοντας αιρετούς από δεκάδες ελληνικές και Βαλκανικές πόλεις.

Προεκλογική περίοδος στην Τουρκία: Η… μπάλα στο γήπεδο της αντιπολίτευσης

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Αριάνα Φερεντίνου «και η εξακομματική αντιπολίτευση θέλει να πείσει τους Tούρκους ψηφοφόρους αλλά προηγουμένως πρέπει να ξεπεράσει τα εσωτερικά της προβλήματα. Δηλαδή να καταλήξει σε ένα κοινό υποψήφιο που θα σταθεί απέναντι στον Ερντογάν. Όλο και πιο πιθανή όμως γίνεται η επιλογή του Κεμάλ Κιλιντζντάρογλου».

«Όμως η αντιπολίτευση έχει και άλλο ένα θέμα που αποφεύγει να το συζητήσει ανοικτά. Το τι θα κάνει με το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, που είναι το τρίτο σε δύναμη κόμμα, και θα μπορούσε να δώσει ακόμη και τη νίκη στην συμμαχία της αντιπολίτευσης. Πλην του Κιλιτντζάρογλου οι άλλοι κομματικοί αρχηγοί της συμμαχίας δεν θα ήθελαν να εμφανιστούν ότι συνεργάζονται με ένα κόμμα που κατηγορείται ως προπέτασμα του ΡΚΚ. Ο έγκλειστος από το 2016 πρώην συμπρόεδρος του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς απηύθυνε σήμερα έκκληση απόγνωσης από το τουίτερ: “έχουμε τέσσερις μήνες μπροστά μας, λέμε να έχουμε ένα κοινό υποψήφιο, και όλοι κάνουν ό,τι μπορούν για να μην τον έχουμε. Τι είδους παραφροσύνη είναι αυτή; Φωνάζω σε όλους τους ηγέτες, να συναντηθούμε όλοι, μαζί σας σύντομα. Είτε μέσα είτε έξω!”».

Πηγή: ΕΡΤ, Επιμέλεια: Κάλλη Λέκκα, Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου, ertnews.gr

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading