Διανύοντας ήδη το πρώτο κύμα αυτής της κακοκαιρίας την Παρασκευή, μέχρι την Δευτέρα θα περάσουν τα επόμενα με παρόμοια χαρακτηριστικά και τρόπο εξέλιξης. Κατά τη διάρκειας της νύχτας και μέχρι το μεσημέρι θα ξεκινάει κάθε κύμα από τα δυτικά με πιο έντονα φαινόμενα, κάνοντας ένα πέρασμα κινούμενο ανατολικά σε όλη την χώρα, με πρόσκαιρη βελτίωση μέχρι το επόμενο. Οι βροχές και οι καταιγίδες θα είναι το κοινό χαρακτηριστικό όπως και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Το Σάββατο από νωρίς το πρωί θα είναι ήδη σε εξέλιξη η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας. Για σήμερα ίσως η ένταση να είναι ελαφρώς πιο ήπια από τη χθεσινή, όμως θα έχουν λίγο μεγαλύτερη διάρκεια, αφήνοντας χώρο για μικρότερα ανοίγματα ηλιοφάνειας. Κατά τόπους καταιγίδες αναμένονται τις πρώτες πρωινές ώρες στο δυτικό τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και στα Δωδεκάνησα, μέχρι το μεσημέρι στην κεντρική, βόρεια Ελλάδα και το κεντρικό Αιγαίο. Κατά διαστήματα πιο πυκνή χιονόπτωση θα έχουν τα ορεινά- ημιορεινά της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις στα 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία μέχρι τους 15 με 18 βαθμούς.

Στην Αττική αναμένεται αυξημένη συννεφιά, με σποραδικές βροχές κατά τόπους πιο έντονες. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι- νοτιοδυτικοί στα 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 9-15 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη κατά διαστήματα νεφώσεις με παροδικές βροχές κι μικρά ανοίγματα βελτίωσης. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί στα 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 6 με 13 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή θα έχουμε νεφώσεις και σποραδικές βροχές κατά τόπους πιο έντονες σε όλη τη χώρα με μεγαλύτερα όμως ανοίγματα ηλιοφάνειας. Το βράδυ θα ενταθούν εκ νέου τα φαινόμενα από τα δυτικά. Ασθενής χιονόπτωση πιο περιορισμένη θα σημειωθεί στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Ελλάδας. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις στα 4 με 6 μποφόρ, θα ενισχυθούν εκ νέου το απόγευμα στο Ιόνιο. Η θερμοκρασία χωρίς σημαντικές αλλαγές, με πιο χαμηλές τιμές στα ηπειρωτικά και υψηλότερες μέχρι και τους 18 βαθμούς οι μέγιστες στην νησιωτική χώρα.

Ερμιόνη Κατιρτζόγλου Φυσικός Μετεωρολόγος (MSc.)

πηγή:ertnews.gr