Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Συνέντευξη Τύπου με θέμα την οικονομία, την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας θα παραχωρήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα στις 12:30, όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Εν τω μεταξύ, «την επόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί από την Βουλή η διάταξη που βάζει μπλόκο σε ναζιστικά μορφώματα», ανέφερε ο κ. Οικονόμου τονίζοντας ότι πρόκειται για «μια αυτονόητη ρύθμιση για την οποία θα επιδιώξουμε την μέγιστη δυνατή συναίνεση. Σε αυτό το πεδίο δεν πρέπει να υπάρχουν διαφορές. Πρέπει να μπορούμε να αποκλείουμε φασίστες και εγκληματίες».

Έξι ερωτήματα στον ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό

Αυστηρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική που ακολούθησε στο μεταναστευτικό άσκησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ ζήτησε απαντήσεις σε έξι ερωτήματα.

«Το 2019 παραλάβαμε μια άθλια κατάσταση στο μεταναστευτικό» τόνισε κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι, μεταξύ άλλων, άφηνε αβοήθητο το προσωπικό του Λιμενικού και της Αστυνομίας που πάλευε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

«Τρεισήμισι χρόνια μετά έχουμε ισχυρά σύνορα σε στεριά και θάλασσα, οχυρώσαμε τον Έβρο με τον φράχτη, ανακουφίσαμε τα νησιά και δώσαμε αξιοπρέπεια στους πρόσφυγες, αποκρούσαμε τις μεταναστευτικές εισβολές και τις επιβουλές της Τουρκίας» πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

«Η Ελλάδα σήμερα προστατεύει τη ζωή των ανθρώπων που ρίχνουν στα κύματα του Αιγαίου οι ασυνείδητοι λαθροδιακινητές. Στηρίζει έμπρακτα το Λιμενικό και την ΕΛ.ΑΣ. για το ύψιστης εθνικής και ανθρωπιστικής σημασίας καθήκον τους» σημείωσε.

Επίσης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπονομεύει την εθνική προσπάθεια της κυβέρνησης και ότι συνεχίζει να συκοφαντεί τη χώρα, ενώ ζήτησε απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

 1. Έχουν καταλήξει αν η Ελλάδα έχει στη θάλασσα σύνορα και πρέπει τα σύνορα αυτά να φυλάγονται για να προστατεύει την επικράτειά της;
 2. Η χώρα μας είναι κυρίαρχη χώρα ή ξέφραγο αμπέλι;
 3. Θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και θα ζητήσουν συγγνώμη για τις αθλιότητες που έκαναν γύρω από την υπόθεση της μικρής Μαρίας;
 4. Ασπάζεται και ο κ. Τσίπρας τις αθλιότητες που υποστηρίζουν ορισμένοι ότι τάχα το Λιμενικό και τα ελληνικά Σώματα Ασφαλείας απαγάγουν ανθρώπους, τους κακοποιούν και στο τέλος τους ρίχνουν στη θάλασσα;
 5. Θα παραδεχθούν την πλήρη αποτυχία τους στο μεταναστευτικό;
 6. Επιμένουν ότι θα εφάρμοζαν την ίδια πολιτική στο μεταναστευτικό εάν ερχόντουσαν ξανά στη διακυβέρνηση της χώρας;

Το μεγάλο στοίχημα της β΄ τετραετίας είναι οι καλύτεροι μισθοί

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα στοιχεία για την αύξηση της απασχόλησης αλλά και των αποδοχών σε σχέση με το 2019. «Είναι σημαντικό ότι πέρα από την ενίσχυση της οικονομίας, η χώρα μας πέτυχε τα τελευταία 3,5 χρόνια σημαντική αύξηση τόσο της απασχόλησης όσο και των αποδοχών των εργαζομένων» και επικαλέστηκε δημοσιευμένα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

«Αν την πρώτη τετραετία, το στοίχημα ήταν οι χαμηλότεροι φόροι, το μεγάλο στοίχημα της β΄ τετραετίας είναι οι καλύτεροι μισθοί για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα, πρωτίστως όμως για τους νέους και τους πλέον ευάλωτους», τόνισε.

Αναφέρθηκε ακολούθως στη συνεχιζόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά και στα στοιχεία για την «έκρηξη» στον τζίρο των ελληνικών επιχειρήσεων το 2022.

Σημαντική αύξηση της απασχόλησης και των αποδοχών σε σχέση με το 2019

Είναι σημαντικό ότι, πέρα από την ενίσχυση της οικονομίας, η χώρα μας πέτυχε τα τελευταία 3,5 χρόνια σημαντική αύξηση τόσο της απασχόλησης, όσο και των αποδοχών των εργαζομένων. Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», είναι στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί και δεν αμφισβητούνται, για το 2022 είχαμε:

 • Αύξηση του αριθμού των εργαζομένων κατά 13,3%, από 1.986.336 το 2019 σε 2.249.599 το 2022. Η αύξηση είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες (15,8%), που έχουν πληγεί από την έμφυλη ανεργία, την οποία καταπολεμούμε με γοργούς ρυθμούς και συνεχίζουμε στην κατεύθυνση αυτή.
 • Αύξηση των μέσων μηνιαίων αποδοχών κατά 12,4%, επαναλαμβάνω πάντοτε σύμφωνα με τα στοιχεία του «ΕΡΓΑΝΗ», ποσοστό που υπερβαίνει την άνοδο του πληθωρισμού που μεσολάβησε.
 • Βελτίωση των αποδοχών, όχι μόνο στον κατώτατο μισθό αλλά και στο σύνολο των εισοδηματικών κλιμακίων, ως αποτέλεσμα του συνδυασμού της ανάπτυξης της οικονομίας και συνολικά της πολιτικής μας για την αύξηση των μισθών.

«Καλάθι του Νοικοκυριού»: Στο 95% των προϊόντων οι τιμές μειώνονται ή διατηρούνται σταθερές

Ανάσα στα νοικοκυριά δίνει και η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το «Καλάθι του Νοικοκυριού» που βρίσκεται στην 12η εβδομάδα εφαρμογής. Με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους, που γνωστοποίησαν χθες στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι τιμές των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο καλάθι μειώνονται ή διατηρούνται σταθερές στο 95% των προϊόντων. Συγκεκριμένα από το σύνολο 833 προϊόντων στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» στα 43 (5%), η τιμή μειώθηκε και στα 735 (89%), η τιμή παρέμεινε σταθερή και μόλις σε 54 (6%), η τιμή αυξήθηκε.

«Έκρηξη» στον τζίρο των ελληνικών επιχειρήσεων το 2022

Παρά τις συνεχιζόμενες εξωγενείς προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και το επιχειρείν, το 2022 αποδεικνύεται εξαιρετικά καλή χρονιά για τον ελληνικό εμπορικό και τον επιχειρηματικό κόσμο με τον τζίρο να ξεπερνά πλέον κατά πολύ τα επίπεδα που καταγράφονταν προ πανδημίας, τονίζει ο κ. Οικονόμου.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, επίσημα στοιχεία, ο κύκλος εργασιών του συνόλου των επιχειρήσεων αυξήθηκε με «εκρηκτικούς» ρυθμούς το τρίτο τρίμηνο του 2022 και έφτασε τα 133,26 δισ. ευρώ, δηλαδή 42,8% καλύτερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Είχε προηγηθεί μια εφάμιλλη θετική επίδοση στο δεύτερο τρίμηνο, όταν ο τζίρος είχε αυξηθεί κατά 39,3% και είχε υπερβεί τα 111 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι πριν την πανδημία, στα προ κρίσης επίπεδα, στα μέσα του 2019, πριν τις βουλευτικές εκλογές εκείνης της χρονιάς, ο τριμηνιαίος τζίρος μετά βίας ξεπερνούσε τα 80 δισ. ευρώ.

Πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας για παιδιά από 6 έως 12 ετών

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα ότι δίνει έμφαση στην προληπτική ιατρική, αλλά και την έγκαιρη διάγνωση. Στο πλαίσιο αυτό, μία ακόμη πρωτοβουλία από το υπουργείο Υγείας, ενεργοποιείται το πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας σε όλα τα παιδιά της χώρας ηλικίας 6 έως 12 ετών. Για το σκοπό αυτό σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή -και αφορά στις Συμβάσεις Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας- περιλαμβάνεται διάταξη σύμφωνα με την οποία θα αποζημιώνεται η οδοντιατρική περίθαλψη για παιδιά από 6 έως 12 ετών. Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι οδοντίατροι που διαθέτουν POS καταχωρημένο και δεν χρειάζονται περαιτέρω γραφειοκρατικές ενέργειες.

Ατομική αξιολόγηση εκπαιδευτικών

“Ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Νόμο 4823/2021, η ατομική αξιολόγηση, καθολικά και συστηματικά για πρώτη φορά μετά το 1982, όλων των εκπαιδευτικών” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:.

Προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, εισήχθησαν στη Βουλή επιπλέον νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι οποίες προβλέπουν την ανάληψη υπηρεσίας, στις περιοχές όπου έχει ήδη ολοκληρωθεί η επιλογή και τοποθέτηση των Συμβούλων Εκπαίδευσης. Είναι αυτοί οι Σύμβουλοι που θα εκκινήσουν άμεσα και κατά προτεραιότητα την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και συγκεκριμένα πρώτα των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, καθώς η αξιολόγηση αποτελεί και προϋπόθεση για τη μονιμοποίησή τους.

Όπως δήλωσε και η υπουργός Παιδείας: «Η αξιολόγηση, που εφαρμόζεται στη συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά το τοπίο στην εκπαίδευση, αποτελώντας κρίσιμη παρακαταθήκη για τη σταθερή αναβάθμιση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος

Η αξιολόγηση εστιάζει σε δύο πεδία:

– α) το διδακτικό και παιδαγωγικό έργο του εκπαιδευτικού, που εξειδικεύεται σε α1) γενική και ειδική διδακτική, α2) παιδαγωγικό κλίμα και διαχείριση της τάξης και

– β) την υπηρεσιακή του συνέπεια και επάρκεια.

Το έργο των εκπαιδευτικών αξιολογείται από 3 στελέχη εκπαίδευσης:

 • τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης Επιστημονικής Ευθύνης (π.χ. Σύμβουλος Φυσικής αξιολογεί τους Φυσικούς),
 • τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης Παιδαγωγικής Ευθύνης του Σχολείου και
 • τον Διευθυντή του σχολείου.

Η θετική αξιολόγηση θα συμβάλλει στην ευρύτερη αναγνώριση και επιβράβευση του έργου του εκπαιδευτικού. Σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης, ο εκπαιδευτικός θα μπορεί να αξιοποιήσει την αξιολόγησή του ως μοριοδοτούμενο κριτήριο για την επιλογή του σε θέση ευθύνης. Σε περίπτωση μη ικανοποιητικής αξιολόγησης, δεδομένου ότι ο στόχος της αξιολόγησης δεν είναι τιμωρητικός, ο αξιολογηθείς υποψήφιος θα πρέπει να παρακολουθήσει  υποχρεωτική επιμόρφωση, βάσει υλικού που εκπονεί το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ)” είπε ο κ. Οικονόμου.

Αναδεικνύουμε την επιθετικότητα της Τουρκίας

«Η ελληνική διπλωματία έχει πάγιες και σταθερές θέσεις. Εμείς δεν μπορούμε να υπαγορεύουμε σε κάθε χώρα πως θα εξοπλίζεται. Εμείς αφενός ενισχύουμε την άμυνα μας, αφετέρου φροντίζουμε να αναδεικνύουμε την επιθετικότητα της Τουρκίας, συμπεριφορά, που δεν συνάδει με την ιδιότητα της ως σύμμαχος χώρα στο ΝΑΤΟ, ούτε και με την ανάγκη της παγκόσμιας κοινότητας για τήρηση της διεθνούς νομιμότητας. Ούτως ή άλλως η Ελλάδα έχει φροντίσει να ισχυροποιήσει την άμυνα της και να αντιστρέψει υπέρ της τη διαφορά των προηγουμένων ετών» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι «η σιωπή του κ. Τσίπρα για όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι εκκωφαντική. Οι αποκαλύψεις για σακούλες στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ και τα μηνύματα του πρώην υπουργού, Νίκου Παππά, είναι ενδεικτικά της φιλοσοφίας τής προηγουμένης κυβέρνησης για την ανεξαρτησία των ΜΜΕ».

Ο πρωθυπουργός στο Νταβός θα αναδείξει τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Νταβός της Ελβετίας για να συμμετάσχει σήμερα και αύριο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση. «Θα έχει την ευκαιρία τόσο στις δημόσιες τοποθετήσεις του, όσο και στις κατ’ ιδίαν επαφές του να αναδείξει τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος που έχει συντελεστεί με μια σειρά μεταρρυθμίσεων και μειώσεις φόρων, τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται για την πατρίδα μας και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, για την οποία βασικός στόχος παραμένει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας».

Είπε επίσης ότι ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους επιχειρήσεων από τους τομείς της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης, του τραπεζικού τομέα και άλλους δυναμικούς τομείς της οικονομικής ανάπτυξης. «Θα εξηγήσει πώς η Ελλάδα, που αναδείχθηκε από τον Economist ως η χώρα του ΟΟΣΑ με τις καλύτερες επιδόσεις στην οικονομία το 2022, αλλά και ως η χώρα με τη μεγαλύτερη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος από το 2019 μέχρι σήμερα, πέτυχε όσα καταφέραμε εν μέσω εξωγενών μεγάλων κρίσεων, όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και άλλες δυσκολίες που συναντήσαμε τα τελευταία χρόνια στο δρόμο μας».

Πρόσθεσε ότι θα έχει ταυτόχρονα την ευκαιρία να αναδείξει «τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας αλλά και τις κινήσεις που ο ίδιος ανέπτυξε ή στις οποίες πρωταγωνίστησε και οι οποίες κινήσεις συνέβαλαν στη συνδιαμόρφωση των μεγάλων ευρωπαϊκών αποφάσεων το προηγούμενο διάστημα όπως την αποκατάσταση της διακίνησης των ανθρώπων μεσούσης της πανδημίας, τις πρωτοβουλίες για τις λύσεις στην ενεργειακή κρίση αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια καθώς και ευρύτερα το ρόλο της χώρας μας ως δύναμης αξιοπιστίας, σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας».

Ανέφερε επίσης πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ακόμα προσκεκλημένος σε κύκλους συναντήσεων, όπου εκτός από εκπροσώπους κορυφαίων επιχειρήσεων, συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες από τους χώρους των Μέσων Ενημέρωσης, της πολιτικής και της διπλωματίας.

πηγή:ertnews.gr

%d