Στη Βενετία μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί τον Άγιο Μαρίνο, όπου θα πραγματοποιήσει διμερή επίσκεψη.

Κατά την επίσκεψή του στη Βενετία, ο Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας και θα έχει συνάντηση με τον μητροπολίτη Ιταλίας και έξαρχο Νοτίου Ευρώπης Πολύκαρπο. Η επίσκεψη στη Βενετία θα ολοκληρωθεί με συνάντηση με τον πρόεδρο και μέλη της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Βενετίας, η οποία είναι η αρχαιότερη κοινότητα της ελληνικής διασποράς στον δυτικό κόσμο και αποτελεί την πλέον ιστορική κοινότητα των Ελλήνων με συνεχή παρουσία και δράση πέντε αιώνων, όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Kατόπιν, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί για διμερή επίσκεψη στον Άγιο Μαρίνο, όπου θα έχει συναντήσεις με ανώτατους αξιωματούχους. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στον Άγιο Μαρίνο, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Κατά την επίσκεψή του, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του, Λούκα Μπεκάρι (Luca Beccari), ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Κοινές δηλώσεις στον Τύπο αναμένεται να γίνουν περί ώρα Ελλάδας 16:30.
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στον Άγιο Μαρίνο, ο υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τους κυβερνώντες και διοικητές του Αγίου Μαρίνου, Μαρία Λουίζα Μπέρτι (Maria Luisa Berti) και Μάνουελ Τσιαβάτα (Manuel Ciavatta). Στην έδρα της κυβέρνησης θα λάβουν χώρα ομιλίες των δύο κυβερνητών διοικητών, καθώς και των δύο υπουργών Εξωτερικών. Οι ανωτέρω συνομιλίες στον Άγιο Μαρίνο θα εστιαστούν στην περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς, σε συνέχεια του Μνημονίου Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις, που είχαν υπογράψει οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τον Δεκέμβριο του 2021 (στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου ΟΑΣΕ στη Στοκχόλμη), στη συνεργασία στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, στις σχέσεις ΕΕ-Αγίου Μαρίνου, καθώς και σε περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

%d