Η Κίνα ανέστειλε την χορήγηση θεωρήσεων εισόδου βραχείας διάρκειας στους Νοτιοκορεάτες, ανακοίνωσε σήμερα η πρεσβεία του Πεκίνου στη Σεούλ, σε απάντηση στους υγειονομικούς περιορισμούς που επέβαλε η Σεούλ στους Κινέζους ταξιδιώτες, τους οποίους η Κίνα έκρινε “μεροληπτικούς”.

“Οι πρεσβείες και τα προξενεία στην Κορέα θα αναστείλουν την χορήγηση βίζας βραχείας διάρκειας για τους Κορεάτες πολίτες”, ανέφερε η πρεσβεία, διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα αυτά “θα προσαρμοστούν ανάλογα με την άρση από την Σεούλ των μεροληπτικών απέναντι στην Κίνα περιορισμών εισόδου”.

Τον Δεκέμβριο, η Σεούλ επέβαλε σειρά υγειονομικών περιορισμών για τους ταξιδιώτες από την ηπειρωτική Κίνα, κυρίως περιορισμούς όσον αφορούν τις βίζες, τις πτήσεις και την υποχρέωση οι ταξιδιώτες να παρουσιάζουν διαγνωστικά τεστ, επικαλούμενη αναζωπύρωση των κρουσμάτων της COVID-19 στην Κίνα.

Οι ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα οφείλουν πλέον να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ PCR που έγινε εντός 48 ωρών πριν από την επιβίβασή τους με προορισμό την Νότια Κορέα ή αρνητικό τεστ αντιγόνου που έγινε εντός 24 ωρών πριν από την αναχώρησή τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 2.224 Κινέζοι πολίτες με βίζα βραχείας διάρκειας έφτασαν στη Νότια Κορέα από τις 2 Ιανουαρίου και το 17,5% από αυτούς διαγνώστηκε θετικό στον νέο κορονοϊό κατά την άφιξή του.

Η Σεούλ περιόρισε επίσης την χορήγηση θεωρήσεων εισόδου βραχείας διάρκειας στους Κινέζους πολίτες, με εξαίρεση δημόσιους λειτουργούς, διπλωμάτες και πρόσωπα που έχουν σημαντικούς ανθρωπιστικούς και εμπορικούς σκοπούς ως το τέλος του Ιανουαρίου.

Η Σεούλ επίσης μείωσε τον αριθμό των πτήσεων από την Κίνα, οι οποίες οφείλουν εξάλλου να προσγειώνονται πλέον μόνον στο διεθνές αεροδρόμιο της Ιντσεόν, που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά της Σεούλ.

Το νησί Ζεζού, στο νότιο τμήμα της χώρας, το οποίο διαθέτει δικό του διεθνές αεροδρόμιο και ξεχωριστό καθεστώς εισόδου για τις βίζες, ήταν δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους Κινέζους πολίτες πριν από την πανδημία.

Η Σεούλ “ενισχύει αναπόφευκτα ορισμένα μέτρα κατά της επιδημίας για να εμποδίσει την εξάπλωση του ιού στη χώρα μας λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης της COVID-19 στην Κίνα”, είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας Χαν Ντουκ-σου κατά την ανακοίνωση των μέτρων αυτών.

Ο αριθμός των Κινέζων τουριστών στη χώρα έπεσε από 6,02 εκατομμύρια το 2019 σε 200.000 από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο του 2022, αντιπροσωπεύοντας μόνον όχι πάνω από το 7,5% των ξένων τουριστών στη χώρα, είχε ανακοινώσει στο AFP το νοτιοκορεατικό υπουργείο Πολιτισμού.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

%d