Το Spiegel επιχειρεί βαθιά ανάλυση της τροπής που πήρε η ζωή του Χάρι τα τελευταία χρόνια. Ο γερμανικός Τύπος διερωτάται επίσης αν μετά τα Marder ακολουθούν και Leopard.

Στα ενδότερα του βρετανικού βασιλικού οίκου αφιερώνει το περιοδικό Spiegel το τεύχος που κυκλοφορεί σήμερα. Που δεν είναι βέβαια και τόσο ενδότερα μετά από τις αποκαλύψεις του απολωλότος προβάτου των Ουίνδσορ, πρίγκιπα Χάρι, τον οποίο οι αρθρογράφοι αποκαλούν “αποστάτη” και “αυτοκαταστροφικό.“Σε μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης, ο πρίγκιπας Χάρι εκτοξεύει κατηγορίες κατά του Οίκου των Ουίνδσορ” συνοψίζει το περιοδικό. “Οι επιθέσεις του έπληξαν τη βρετανική βασιλική οικογένεια σε μια δύσκολη στιγμή. Η χώρα είναι βαθιά διχασμένη από την οικονομική κρίση και η βασιλική οικογένεια διαλύεται μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου” επισημαίνουν.

Σε αναζήτηση της “αλήθειας” για τον πρίγκιπα

Στο πολυσέλιδο αφιέρωμα με πολλά ιστορικά στοιχεία, φωτογραφίες σε καλές και κακές στιγμές από την παιδική ηλικία των δύο αδελφών, των γάμων τους και στιγμιότυπα μαζί με τη Ελισάβετ το περιοδικό επιχειρεί μια ψυχολογική ανατομία της προσωπικότητας του πρίγκιπα. “Ο Χάρι, εκ των υστέρων, αποτελεί σύμβολο οικογενειακής αποτυχίας από την πρώτη στιγμή της ζωής του. Ο γάμος των γονέων του μάλλον τελείωσε με τη γέννησή του. Ο πατέρας του Κάρολος επέστρεψε στην ερωμένη του Καμίλα, την οποία είχε ήδη ερωτευτεί χρόνια πριν από τον γάμο του με την Νταϊάνα… Οι δημόσιες εμφανίσεις του Χάρι ως εφήβου είχαν ενδιαφέρον κυρίως όταν ήταν ντροπιαστικές, και πάντα ήταν. Φεύγοντας από τη βασιλική οικογένεια, ο Χάρι κατάφερε να γίνει πιο γνωστός από τον διάδοχο του θρόνου, τον αδελφό του Γουίλιαμ… Ο τίτλος της αυτοβιογραφίας του (ΣΣ Spare) υποδηλώνει ότι ο Χάρι παλεύει με το γεγονός ότι πρέπει να υποχωρεί σε σχέση με τον αδελφό του για το υπόλοιπο της ζωής του… Σε κάθε περίπτωση, όποιος θέλει να αναλύσει την ιστορία του Χάρι έχει πλέον στη διάθεσή του άπειρο υλικό, το οποίο παρείχε ο ίδιος. Ταυτόχρονα, χρειάζεται απόσταση και γνώση άλλων πηγών για να βρεθεί σε αυτό που ο Χάρι αποκαλεί “αλήθεια”, μια αλήθεια στην οποία έχουν θέση και άλλες οπτικές γωνίες”. 

Αλλά και η προσωπικότητα, οι οικογενειακές καταβολές, το επάγγελμα και η παρουσία της Μέγκαν περνούν από τον μεγεθυντικό φακό των αρθρογράφων ως μια ευκαιρία αναζωογόνησης του θρόνου. “Για έναν αναχρονιστικό θεσμό που η επιβίωσή του εξαρτάται από την απήχησή του στις μάζες, ο Χάρι και η Μέγκαν ήταν μια τεράστια υπόσχεση. Αλλά μέσα στην ευφορία, κάποιοι παρέβλεψαν το γεγονός ότι ο Χάρι δεν ήταν πλέον πρόθυμος να θέσει τον εαυτό του στη διάθεση της βασιλικής οικογένειας με το συναισθηματικό τίμημα που είχε ήδη πληρώσει για πολύ καιρό πριν”.

Γερμανία: Και μετά τα Marder τα Leopard?

Ο κύβος ερρίφθη. Μετά από διστακτικότητα και σκέψεις μηνών τελικά ο καγκελάριος έδωσε το πράσινο φως για την παράδοση των πολυπόθητων τεθωρακισμένων τύπου Marder στην Ουκρανία.Μαζί με αυτά που υποσχέθηκε να δώσει χθες και η Γαλλία είναι ίσως τα πρώτα αποκλειστικά δυτικής τεχνολογίας που εντάσσονται στις ουκρανικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας, κάτι που σε πολλούς δημιουργεί το φόβο ότι ίσως εκληφθεί από την άλλη πλευρά ως εμπλοκή της Δύσης στον πόλεμο.

Ο σχολιαστής της Tagesschau κάνει αναπόφευκτα την επόμενη σκέψη. “Τώρα που ο καγκελάριος της ´αλλαγής εποχής´, όπως ο ίδιος εξήγγειλε, έχει ξεκινήσει και την στροφή σε σχέση με τα άρματα μάχης που θέλει να προμηθεύσει την Ουκρανία, το άρμα μάχης Leopard 2 δεν θα πρέπει πλέον να είναι ταμπού, όπως απαιτούν όλο και πιο έντονα πολιτικοί της αντιπολίτευσης αλλά και του κυβερνητικού συνασπισμού” σημειώνει. “Όλοι αυτοί επισημαίνουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο αν δει ότι δεν μπορεί πλέον να επιτύχει τίποτα στρατιωτικά, από την άλλη μια τέτοια παράδοση θα ήταν επίσης προς το συμφέρον της ασφάλειας της ίδιας της Γερμανίας. Γιατί αν ο Πούτιν κερδίσει τον πόλεμο εξόντωσης, θα αισθανθεί ενθαρρυμένος και έτσι θα καταστεί μια πολύ μεγαλύτερη απειλή. Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Όσο περισσότερο (πολεμικό) υλικό πρέπει να εξαντλήσει η Ουκρανία στην αμυντική της εκστρατεία, τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση στον Σολτς να υποχωρήσει και εδώ. Η συζήτηση για τα Marder μπορεί να έχει τελειώσει, αλλά αυτή για τα Leopard μόλις άρχισε”.

Ορισμένοι σχολιαστές φοβούνται ότι με τα γαλλικά και γερμανικά τεθωρακισμένα στον πόλεμο ίσως να θεωρηθεί ότι τώρα σε αυτόν τον πόλεμο μπαίνει και η Δύση. Η Freie Presse Chemnitz φοβάται ότι με την επέκταση των επιλογών υπάρχει ο κίνδυνος υπέρβασης του στόχου. Διαβάζουμε: “Όλο και περισσότερο ασκείται κριτική στον καγκελάριο για διστακτική στάση. Συναισθηματικά είναι κατανοητό λόγω της φρίκης του πολέμου και των θανάτων επί του εδάφους. Ωστόσο, λόγω πολυπλοκότητας του πολέμου πολλά συνηγορούν στο ότι η προσέγγιση του Σολτς είναι λογική”. 

Ειρήνη Αναστασοπούλου

πηγή:Deutsche Welle