Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα, μετά την απόφαση της χώρας να χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Η μία μετά την άλλη, οι χώρες παίρνουν έκτακτα μέτρα για τους Κινέζους ταξιδιώτες, ωστόσο τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας κατηγορούν τις χώρες για μεροληψία και ότι σαμποτάρουν τις προσπάθειες του Πεκίνου να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Πάντως, ο επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας δηλώνει πως κατανοεί την λήψη μέτρων, ως αντίδραση στην έλλειψη αναλυτικής πληροφόρησης από τις Αρχές της ασιατικής χώρας, ενώ ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους τονίζει ότι ο ΠΟΥ χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες για να αξιολογήσει την πρόσφατη αύξηση των μολύνσεων από Covid-19 στην Κίνα.

Σε επιφυλακή βρίσκεται και η Ευρώπη, λόγω της εκτίναξης κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα. Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες Ειρήνη Ζαρκαδούλα, ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ συνεδριάζει στις 4 Ιανουαρίου.  Επικεφαλής θα είναι η Σουηδική προεδρία, θα συμμετάσχουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, κράτη-μέλη και φορείς που κρίνεται ότι πρέπει να συμμετέχουν για να ληφθούν αποφάσεις ή να συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις κυρίως όσον αφορά στην κατάσταση στα σύνορα.

Επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας των «27» έστειλε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, κ. Στέλλα Κυριακίδου. Η κ. Κυριακίδου αναφέρει στην επιστολή, την οποία έχει στη διάθεσή της η ΕΡΤ, ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων COVID-19 εκεί και τον πιθανό αντίκτυπο των ταξιδιών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες κινεζικές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου» επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από κοινού οι πιθανές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη για καλή προετοιμασία έτσι ώστε να προστατεύονται οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Επιπροσθέτως, η Επίτροπος Υγείας σημειώνει ότι σε επίπεδο ΕΕ, αναμένονται τις επόμενες ημέρες ορισμένα «βασικά μηνύματα» για τους ταξιδιώτες της ΕΕ που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, για εκείνους που έρχονται από την Κίνα στην ΕΕ, καθώς και για το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι θα ήταν σημαντικό να συνεχιστεί ή να ξεκινήσει η επιτήρηση των λυμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει λύματα από βασικά αεροδρόμια με στόχο σε περίπτωση που εμφανιστεί νέα παραλλαγή του ιού, είτε είναι στην Κίνα είτε στην ΕΕ, να εντοπιστεί έγκαιρα και να υπάρξει γρήγορη αντίδραση.

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα ΕΡΤ 

πηγή:ertnews.gr