Χρόνος προετοιμασίας 30′
Χρόνος ψησίματος 35’

Υλικά

1 κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη (250 γραμμ.)
1 1/4 κούπας ζάχαρη
2 κουταλιές ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι σόδα
2 κουταλιές κονιάκ
6 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2/3 κούπας χυμό πορτοκαλιού
1 κροκάδι αυγού για το άλειμμα
35 γραμμ. κουκουνάρια ή ολόκληρα γαρίφαλα
λίγο μαύρο ή άσπρο σουσάμι

Εκτέλεση

Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη, ν’ αφρατέψει. Ρίξτε μέσα το ξύσμα πορτοκαλιού και τη σόδα, αφού διαλύσετε προηγουμένως στο κονιάκ. Κατόπιν ρίξτε εναλλάξ αλεύρι και χυμό πορτοκαλιού και ζυμώστε, προσθέτοντας όσο αλεύρι χρειασθεί, για να γίνει μια ζύμη μαλακιά, που να πλάθεται χωρίς να κολλάει στα δάκτυλα.

Πλάστε μ’ αυτή χοντρό κορδόνι και τυλίξτε το σε μεγάλο σπιράλ, επάνω σε βουτυρωμένο λαδόχαρτο στρωμένο σε λαμαρίνα ή ταψάκι, με διάμετρο 30 εκ. Μπήξτε και κρύψτε σε κάποιο σημείο το νόμισμα. Αλείψτε την επιφάνεια με το κροκάδι, αφού το χτυπήσετε με λίγο νερό μπήξτε στη σειρά κουκουνάρια ακολουθώντας το σχήμα του σπιράλ. Πασπαλίστε, αν θέλετε, με λίγο μαύρο ή άσπρο σουσάμι. Κατ’ άλλον τρόπο, στρώστε τη ζύμη μέσα σε ταψάκι με διάμετρο 26×28 εκ. επάνω σε βουτυρωμένο λαδόχαρτο και πατήστε τη με τις παλάμες σας να ισιώσει.

 Τσιμπώντας την επιφάνεια με δύο πιρούνια, κάντε διάφορα σχέδια και καρφώστε μερικά γαρίφαλα σε διάφορα σημεία. Αλείψτε την επιφάνεια με το κροκάδι.

Στη Σμύρνη οι νοικοκυρές σφράγιζαν τη Βασιλόπιτα με τη σφραγίδα του δικέφαλου αετού. Ψήστε την πίτα στους 180 βαθμούς C 30′-35′, να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Όταν τη βγάλετε από το φούρνο, βάλτε τη να κρυώσει επάνω σε σχάρα. Φυλάξτε τη σκεπασμένη με πλαστική μεμβράνη.