Στόχος μας «η προστασία της υγείας των πολιτών και η διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης κατά την επίσκεψή του στη Βαρβάκειο Αγορά όπου συνομίλησε με καταναλωτές και εμπόρους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη δύσκολη συγκυρία της ενεργειακής κρίσης.

Να σημειωθεί ότι κατά την εορταστική περίοδο έχουν ενταθεί οι έλεγχοι καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες της Αττικής και έχουν «επιβληθεί πρόστιμα ύψους 200.000 ευρώ για αγορανομικές παραβάσεις» όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Γιώργος Δημόπουλος ο οποίος με τον ομόλογο του, στον τομέα Ανάπτυξης Γιώργο Βλάχο, συνόδευσε τον περιφερειάρχη στην αγορά. Εκεί ενημερώθηκαν για την αγοραστική κίνηση, την επάρκεια και τα επίπεδα διακύμανσης των τιμών από τον πρόεδρο της Ιχθυαγοράς Β. Σίμο και τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο της Κρεαταγοράς Α. Νιώτη και Γ. Ευρυπιώτη αντίστοιχα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι «η Βαρβάκειος, η καρδιά της εορταστικής αγοράς, προσφέρει και φέτος ποιοτικά προϊόντα σε προσιτές τιμές για το οικογενειακό τραπέζι των εορτών, αν και διανύουμε μια δύσκολη συγκυρία, όπου η αύξηση του ενεργειακού κόστους αναμφίβολα λειτουργεί πιεστικά και στις τιμές των προϊόντων. Βασική μας προτεραιότητα, είναι η αγορά να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με σεβασμό προς τη δημόσια υγεία». Αναφερόμενος στους εντατικούς ελέγχους που διενεργούν  οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας για την εξασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων χαρακτήρισε “αδιαπραγμάτευτο το καθήκον” της Περιφέρειας αλλά και του ιδίου ως γιατρού και ως περιφερειάρχη, να προστατευθεί η δημόσια υγεία και ο καταναλωτής.

«Δεν λειτουργούμε τιμωρητικά για κανέναν, ας γνωρίζουν όμως όλοι πως όταν δεν τηρούνται όσα προβλέπουν οι νόμοι θα υπάρχουν αυστηρά πρόστιμα προκειμένου να αποτρέψουμε φαινόμενα αλλοίωσης της ταυτότητας των προϊόντων,  αλλά και να προστατεύσουμε την υγεία των καταναλωτών. Εμείς, ως Περιφέρεια Αττικής, θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές» έκλεισε τη δήλωση του  ο περιφερειάρχης, με ευχές προς όλους.

Από την πλευρά του, ο Γ. Δημόπουλος δήλωσε: «Οφείλουμε να πούμε ότι σε γενικές γραμμές τα προϊόντα είναι πολύ καλής ποιότητας, ωστόσο οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις αγορές τους». Αναφερόμενος στις διαπιστώσεις των ελεγκτικών μηχανισμών παρατήρησε ότι έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 1.000 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 200.000 ευρώ. Πρόσθεσε ότι οι παραβάσεις αφορούν την παραπλάνηση του καταναλωτή σχετικά «με το βάρος του προϊόντος που αγοράζει, την προσέλευση του προϊόντος – την ελληνοποίηση δηλαδή προϊόντων που έχουν εισαχθεί από το εξωτερικό-  ενώ δεν λείπουν και περιπτώσεις που πωλούνται ως νωπά, προϊόντα τα οποία είναι κατεψυγμένα».

πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ