Ξεκίνησε πριν από λίγο, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η δικαστική διαδικασία κατά τη διάρκεια της οποίας θα αποφασιστεί αν θα προφυλακιστούν ή θα αφεθούν ελεύθεροι η Εύα Καϊλή και οι άλλοι τρεις συλληφθέντες. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δηλώνει αθώα, με τους συνηγόρους της να υποστηρίζουν, ότι ήταν εντολοδόχος του προεδρείου του Ευρωκοινοβουλίου στο Κατάρ. Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου όμως, καταρρίπτει τον ισχυρισμό αυτό. Οι έρευνες των Βέλγων διευρύνονται και αναζητούν την διαδρομή των χρημάτων, προκειμένου να βρεθούν τα πρόσωπα που φέρεται να έστησαν την υπόθεση, και χρηματίστηκαν.

Φωτογραφίες και βίντεο της ΕΡΤ από το δικαστικό μέγαρο όπου βρίσκονται πολλοί δημοσιογράφοι

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, που βρίσκεται στο δικαστικό μέγαρο συνήθως τα αυτοκίνητα φτάνουν στον χώρο, ανοίγει η πόρτα και μπαίνουν μέσα. «Κανείς δεν μπορεί να δει τους ανθρώπους που οδηγούνται στις δικαστικές αρχές. Αυτή φαίνεται ότι θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί και για τους τέσσερις συλληφθέντες. Δηλαδή θα μπουν, θα ανέβουν στις αρμόδιες υπηρεσίες, έτσι ώστε να καταθέσουν και να έχουμε σήμερα μία απόφαση, μία ανακοίνωση για το ποιο θα είναι το μέλλον τους, εάν θα αφεθούν ελεύθεροι μέχρι να δικαστούν ή εάν θα επιστρέψουν στις φυλακές».

Σήμερα η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες για την αποφυλάκιση ή όχι της Εύας Καϊλήδήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Νίκος Κορογιαννάκης δικηγόρος Βρυξελλών. Κριτήρια για την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου είναι η ύπαρξη σημαντικών ενδείξεων ενοχης και επίσης αν ο κατηγορούμενος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, εάν υπάρχει κίνδυνος διάπραξης παράνομων πράξεων, εάν υπάρχει κίνδυνος φυγής και εάν υπάρχει ενδεχόμενο παρεμπόδισης της έρευνας. Επίσης ρόλο θα παίξει και η προσωπικη κατάσταση του κατηγορούμενου π.χ. η ύπαρξη ανήλικου παιδιού.

Qatargate: Νέες φωτογραφίες με τα χρήματα που βρέθηκαν στις έρευνες των βελγικών αρχών

Στο μεταξύ, έρχονται νέα στοιχεία στη δημοσιότητα σε σχέση με τα χρήματα τα οποία βρέθηκαν στο σπίτι στο σπίτι της Εύας Καϊλή, αλλά και στην βαλίτσα του πατέρα της. Οι βελγικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες με τα χρήματα που βρήκαν κατά τις έρευνές τους.

Όπως είπε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, «οι βελγικές αρχές ανέβασαν στο Twitter, φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζεται η βαλίτσα γεμάτη με χρήματα, άλλες τσάντες με χρήματα, με χαρτονομίσματα των 20 50, 100 ευρώ και αυτό που αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Echo είναι ότι  θα ακολουθηθεί η διαδρομή των χρημάτων. Δηλαδή βλέπουν ότι τα χρήματα είναι καινούργιες δεσμίδες, καινούργια χαρτονομίσματα, πολλά με την χαρτοταινία ενώ φαίνεται με βάση τα στοιχεία, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ότι ένα ποσό έχει εκδοθεί στο Βέλγιο. Όμως πρέπει να δουν πού αλλού έχουν εκδοθεί τα άλλα χρήματα ενώ θα εξεταστούν και τα δακτυλικά αποτυπώματα».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθαίρεσε την Εύα Καϊλή από την θέση της αντιπροέδρου με πρωτοφανή πλειοψηφία, ωστόσο ο δικηγόρος της στην Αθήνα αφήνει αιχμές κατά της προεδρίας του ευρωπαϊκού θεσμού, ότι γνώριζε για όσα συνέβαιναν.

Η υπερασπιστική τακτική της Εύας Καϊλή είναι ξεκάθαρη μέσα από το δελτίο Τύπου του Μιχάλη Δημητρακόπουλου, που είναι ένας από τους πληρεξούσιους δικηγόρους της στην Ελλάδα.

Ο συνήγορός της στην Αθήνα υποστηρίζει ότι η Εύα Καϊλή ήταν εντολοδόχος της προεδρίας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και πως «δεν γνώριζε για την ύπαρξη των χρημάτων» που βρέθηκαν στο σπίτι της. «Η σαφής και πάγια εντολή προς όλους τους Αντιπροέδρους (του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) είναι να εκπροσωπούν τη θέση του Κοινοβουλίου. Τίποτα άλλο», τονίζει εκπρόσωπος της Προέδρου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Η απάντηση της Ρομπέρτα Μέτσολα στην Εύα Καϊλή

Εν τω μεταξύ, σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ στα σπίτια του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, της Εύας Καϊλή, του συντρόφου της και του πατέρα της.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Γιώργο Συριόπουλο, τα περισσότερα από τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή της κας Καϊλή ήταν φρεσκοτυπωμένα. Ελέγχθηκαν και προέκυψε ότι δεν προήλθαν από βελγικές τράπεζες αλλά έφθασαν στο Βέλγιο από την Ιταλία, τη Γαλλία ή την Γερμανία. Ένα ερώτημα είναι πώς έφθασαν στο Βέλγιο, από ποιον, ποιος είναι ο μεσάζοντας μεταξύ των συμφερόντων της χώρας που έχει επιχειρήσει τη διαφθορά των συγκεκριμένων ή εάν προέρχονται από άλλη πηγή.

πηγή:ertnews.gr